Pirmieji savanoriai ugniagesiai: sunkios gaisrinės žarnos, ledinis krikštas ir karštos širdys

Lapkričio 17 dieną pirmiesiems penkiems savanoriams ugniagesiams įteikti kursų baigimo pažymėjimai. Ugniagesių gelbėtojų mokykloje surengtuose savanorių ugniagesių mokymuose dvi dienas dalyvavo dainininkas Jurgis Didžiulis ir jo įkurto projekto „Reanimacija” dalyviai. „Dalyvauju šiuose mokymuose, nes visada norėjau būti naudingas visuomenei. Gyvenime visi atsiduriame ar galime atsidurti pavojingose situacijose. Bet ar žinome, ką turime daryti? Ar mokame padėti kitiems? Šiuose mokymuose to tikiuosi ir išmokti,” – kalbėjo J. Didžiulis, pasiryžęs tapti savanoriu ugniagesiu.

Valčiūnuose, Vilniaus rajone, įsikūrusioje Ugniagesių gelbėtojų mokykloje visa komanda mokėsi gesinti gyvenamąjį namą. Dainininko veide po dviejų dienų įtemptų užduočių vykdymo buvo matyti nuovargis. Tačiau ugniagesių gelbėtojų mokyklos Mokymo skyriaus viršininkui Gintarui Paulauskui pranešus, kad mokymai baigti ir liko tik paskutinis egzaminas – išvykimas į gaisrą ir jo gesinimas – dainininkas atgijo ir vėl trumpam paėmė į rankas gitarą.
Nuskambėjus aliarmo signalui, visa savanorių ugniagesių komanda skubiai apsirengė apsauginius ugniagesių drabužius ir sušoko į gaisrinį automobilį. Jie išskubėjo į šalia mokyklos esantį praktiniams mokymams naudojamą dviejų aukštų namą, pro kurio langus veržėsi liepsnos ir dūmai. Antrajame aukšte pagalbos šaukėsi jo „gyventojai” – du Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantai. J. Didžiulis ir projekto „Reanimacija” dalyviai Laurynas Mataitis ir Kostas Kanapeckas skubiai nukėlė nuo gaisrinio automobilio ištraukiamąsias kopėčias ir pastatė jas prie degančio namo. Jomis jie evakavo du dūmais apsinuodijusius nukentėjusiuosius. Tada puolė gesinti gaisro. Jiems padėjo prie praktinių mokymų prisidėję taip pat šio projekto dalyviai Aurelija Plioplytė ir ispanas Luis Mariano Velasko del Campo iš Valjadolido.
Savanorių ugniagesių egzaminas buvo išlaikytas. Prie gaisravietės užkalbintas J. Didžiulis teigė, kad į tokius kursus vertėtų nueiti visiems, netgi nesirengiantiems dirbti šio darbo.
A.Plioplytė taip pat teigė daug ko išmokusi, pavyzdžiui, prijungti gaisrines žarnas. „Tai buvo labai sudėtingas darbas, tačiau vienas įdomesnių. Maniau, kad man nepavyks, bet pavyko. Man, kaip ir kitiems, nebuvo jokių išlygų. Tai buvo vienas didžiausių iššūkių. Tai šimtą kartų sudėtingiau negu atrodo iš šalies. Reikia labai daug išmanyti, norint dirbti tokį darbą,” – sakė mergina.
Luis Velasko Lietuvoje gyvena antrus metus. Gaisro jam neteko patirti, tačiau sakė, kad kartais maistą pridegina virtuvėje. Pasak jo, Ispanijoje gyventojai irgi labai gerai vertina ugniagesių darbą. Jo pusbrolis yra gaisrininkas, todėl Luis neblogai išmano šį darbą. Vieną kartą jam teko kviestis ugniagesius tuomet, kai jo katė įšoko į upę… Tačiau ji pati sugrįžo namo.
Pagal tradiciją ugniagesiai, gesinę savo pirmąjį gaisrą, yra „krikštijami”. Pirmiesiems savanoriams ugniagesiams po gaisro gesinimo teko išsimaudyti šaltoje ir stiprioje gaisrinės žarnos čiurkšlėje.
Pirmiesiems savanoriams ugniagesiams pažymėjimus įteikė Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininkas Valdas Krulikauskas.
Pagal tą pačią programą savanoriai ugniagesiai bus rengiami ir šalies savivaldybėse. Nuo kitų metų pradžios, įsigaliojus Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimams, kaimiškose vietovėse turėtų pradėti burtis savanoriai ugniagesiai. Kad jie galėtų skubėti į gaisrus, jų lauks savanorių ugniagesių mokymai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas