Baigėsi metų ratas pagal Kristijoną Donelaitį

Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, minėdama lietuvių literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines, visus metus vykdė vieną iš projektų, skirtą šiai datai paminėti – edukacinę vaikų ir jaunimo programą „Metų ratu su K. Donelaičiu”.
Šio projekto metu vyko K. Donelaičio kūrybos skaitymai, teatro kūrybinės dirbtuvės, koncertai, poezijos dedikacijos klasikai, parodos.

Dedikacija
Vakaras „Eilutė duotoji dykai” buvo skirta K. Donelaičiui ir pasauliniam literatūros šedevrui – pirmajam lietuvių grožinės literatūros kūriniui – poemai „Metai”. Pagerbdami klasiką savo eilutes K. Donelaičiui bei uteniškiams dovanojo poetai G. Bleizgys bei R. Stankevičius.
Hegzametras gyvai
Kaip ir buvo tikėtasi, vieną rugsėjo vakarą salėje netilpo norintys pasiklausyti Rolando Kazlo ir Andriaus Bialobžeskio hegzametru skaitomų „Metų” fragmentų. Garsūs aktoriai, tarpusavyje keisdamiesi vieta scenoje, dar kartą leido įsiklausyti į „Metų” hegzametro savitumą, jo unikalumą, pajusti poemos aktualumą, pamatyti personažų tiesas ir klaidas, gamtos ir gyvenimo rato mistiką. Bene daugiausiai juoko sukėlė mizanscena, kurioje nuskambėjo tokie K. Donelaičio žodžiai: „Ir aš pro duris iššokęs vemti pradėjau”. Ją žiūrovai pasitiko juoku ir plojimais, tarsi atpažinę aktoriaus humorą iš televizoriaus ekranų. „Kristijono Donelaičio „Metai” – neeilinė mums, lietuviams, poema ir prisiliesti prie jos didelė garbė”, – sakė Rolandas Kazlas jau šių metų Vilniaus knygų mugėje pradėjęs metus su K. Donelaičiu.

Pamoka
Į žodžio, muzikos bei spalvų fone nuspalvintą pamoką „Kristijono Donelaičio „Metų” atgarsiai” rinkosi Rapolo Šaltenio progimnazijos mokiniai, kurie susipažino su rašytojo kūryba bei įdomia biografija. „Metų” ištraukas skaitė Vyturių progimnazijos aštuntokai, muzikiniais kūriniais metų laikus atspindėjo Utenos muzikos mokyklos mokiniai. Užsiėmimo metu mokiniai savo emocijas bei patirtį išreiškė spalvomis – piešė labiausiai patinkantį metų laiką. Vėliau darbų paroda buvo eksponuojama bibliotekos lankytojams.
Lapkričio mėnesį edukacinis vakaras-koncertas vyko Leliūnų miestelio bendruomenėje. Susirinkusieji klausėsi mokytojos G. Armonaitienės pasakojimo apie rašytoją, „Saulės” gimnazijos mokinių skaitymų bei Utenos muzikos mokyklos mokinių muzikinių intarpų. Renginio pabaigoje susirinkusieji žiūrėjo režisierės G. Žukauskaitės trumpametražį filmą apie klasikos išliekamąją vertę bei rašytoją K. Donelaitį.

Teatro dirbtuvės
Viena įdomiausių ir ilgiausiai trukusių projektų dalių – teatro kūrybinės dirbtuvės su režisiere Laimute Gudaite bei Dauniškio ir Adolfo Šapokos gimnazijų mokiniais. Šių užsiėmimų tikslas buvo ne tik susipažinti klasiko kūryba, bet skaitant „perprasti” klasiko pasakėčias. Gimnazistams puikiai pavyko, anot režisierės, transformuotis bei interpretuoti pasakėčias ir pritaikyti šių dienų žiūrovui. „Po šių užsiėmimų jaučiuosi „pilna” – kažko turinti savyje, nauja atradusi ir pasidalinusi tuo su kitais. Džiugino galimybė dirbti su profesionalia režisiere, kuri su mumis elgėsi kaip su tikrais aktoriais”, – dalinosi įspūdžiais gimnazistės po pasirodymo. Anot režisierės, šio kūrybinės dirbtuvės padėjo jauniems žmonėms ne tik suprasti pasakėčias, bet ir save. Transformacijos meno metu atpažinti emocijas, būsenas, klasiko didaktiką kūriniuose.

Dovana
Už aktyvų dalyvavimą projekto veiklose gimnazistus projekto vadovė Regina Mikalauskienė apdovanojo – suteikė galimybę pamatyti aktoriaus-režisieriaus R. Kazlo spektaklį „Ne pagal šio pasaulio madą”, skirtą K. Donelaičiui.
Donelaičio poemą „Metai” skaitome ne tik kaip pirmąjį lietuvių grožinės literatūros kūrinį, bet ir dėl to, kad jame susipina skirtingos kultūrinės epochos, o pamokslų rinkinys aktualus ir šiandienai – ypač tai suprato ir įvertino Utenos gimnazistai.

Parengė Dainora NARKŪNIENĖ

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas