Nesaugus vaizdo stebėjimas kelia pavojų ir asmens duomenų saugumui

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (toliau – VDAI) atkreipia visuomenės ir įvairių įmonių, įstaigų ar organizacijų dėmesį dėl nesaugaus vaizdo stebėjimo.

Svetainėje insecam.org skelbiamos vaizdo transliacijos ir iš Lietuvoje nesaugiai įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų. Kiekvienas turi galimybę stebėti, kaip vykdoma prekyba juvelyrikos dirbiniais viename iš Vilniaus prekybos centrų, vieno didžiausių Kauno prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelę, viską, kas vyksta modernaus gyvenamosios ir komercinės paskirties pastato prieigose Klaipėdoje, vaizdas transliuojamas iš statybos prekių parduotuvių ir kt. Raginame kuo skubiau apsaugoti savo vaizdo stebėjimo įrenginius, kad tokios transliacijos nebūtų prieinamos viešai.
Atkreipiame dėmesį, kad vaizdo kameras įsirengiantiems asmenims, ketinantiems jas naudoti tiek asmeniniais, tiek profesiniais tikslais, privalu prieigą prie vaizdo kamerų apsaugoti unikaliais vartotojų vardais ir slaptažodžiais.
Asmenys, įsirengiantys vaizdo stebėjimo kameras ir diegimo metu nepakeitę gamyklinių prisijungimo vardų ir slaptažodžių, t. y. prieigai prie jų nenaudojantys unikalių vartotojų vardų ir slaptažodžių, neužtikrina ne tik savo turto ir komercinės informacijos saugumo, bet ir tinkamos asmens duomenų apsaugos. Taip sudaromos sąlygos su asmens vaizdo duomenimis susipažinti asmenims, neturintiems teisės tokius duomenis gauti. Įmones, įstaigas ir organizacijas, vykdančias vaizdo stebėjimą, tinkamai įgyvendinti technines ir organizacines duomenų saugumo priemones įpareigoja Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas ir kiti teisės aktai.
Atkreipiame dėmesį, kad ne tik duomenų valdytojams, bet ir visiems kitiems asmenims, vykdantiems vaizdo stebėjimą, svarbu tai daryti saugiai, kad būtų užtikrintas asmenų privatumas ir asmens duomenų konfidencialumas.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas