„Misija Sibiras’16” dalyviai patirties sėmėsi iš kryždirbio

„Misija Sibiras’16“ ekspedicija vyksta jau ilgiau nei savaitę, bet dalyvių darbai prasidėjo gerokai anksčiau. Dar prieš išvykstant komanda intensyviai dirbo ir ruošėsi ekspedicijai. Vienas iš pasiruošimo etapų – kryždirbystės amato mokymasis kartu su kryždirbiu Algimantu Sakalausku.

„Misija Sibiras” projekte lietuviškumo puoselėjimas užima labai svarbią vietą. Vykstant į ekspedicijas svarbus ne tik kapaviečių tvarkymas, bet ir lietuviško kryžiaus pastatymas. Dėl šios priežasties projektas beveik nuo pat gyvavimo pradžios bendradarbiauja su kryždirbiais Vidmantu Zakarka ir Algimantu Sakalausku, kurie ekspedicijų dalyvius supažindina su savo amato subtilybėmis. O dalyviai išmoktas pamokas pritaiko ekspedicijų metų Sibire.
Šių metų ekspedicijos dalyviai susitiko su kryždirbiu Algimantu Sakalausku, kuris mielai dalinosi savo žiniomis. Šių metų ekspedicijos dalyvė Krista Sabaitytė papasakojo apie susitikime nuveiktus darbus: „Susitikimas su Algimantu buvo labai vertingas. Kryždirbys atskleidė keletą paslapčių, kaip paruošti medieną, apskaičiuoti rasto ilgius. Vėliau mokė, kaip sutvirtinti kryžių ir jį dekoruoti. Visi degė noru kažką išmokti. Vieni ėmėsi ruošti kryžių pagrindus, kiti matavo, treti skaptavo užrašus. Visi bandė bent trumpam prisiliesti prie bendro darbo vaisiaus – Misija Sibiras’16 kryžiaus. Tačiau galiausiai pavyko padaryti net du! Tai buvo graži pradžia to, ką turėsime padaryti Sibire.”
„Misija Sibiras’16” ekspedicija Igarkoje jau įpusėjo, dalyviai, sutvarkę kapinių teritoriją, ėmėsi kryžių: tvarkė senus kryžius – juos tvirtino, tiesino. Taip pat ėmėsi ir naujų, lietuviškų kryžių statybos, pritaikę per pasiruošimą kartu su kryždirbiu įgytas žinias. Visai netrukus Igarkos kapinėse stovės lietuviški, saulutėmis padabinti, kryžiai.

„Misija Sibiras” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas