Nesaugūs elektriniai piemenys prie elektros tinklų kelia pavojų

Artėjant gyvulių ganymo lauke sezonui, elektros skirstymo bendrovė LESTO ragina ūkininkus pasirūpinti saugiu aptvarų įrengimu. Bendrovė primena: jei aptvarą planuojama statyti prie elektros linijų, jis privalo atitikti specialius saugumo reikalavimus. Tokių aptvarų statybą reikia suderinti su LESTO.

Pernai dėl elektros tinklų apsaugos zonų pažeidimų, tarp jų ir dėl įrengiamų tvorų pažeidžiant elektros tinklų apsaugos taisykles, LESTO gyventojams išsiuntė daugiau nei 2 tūkst. įspėjimų, o šiemet – jau 517 tokių įspėjimų. Gyventojai raginami išardyti nesaugius statinius. Tačiau nepaisant perspėjimų, gyventojai vis tiek linkę rizikuoti savo ir aplinkinių saugumu, o prieš įsirengdami tvoras elektros tinklo apsaugos zonoje darbus su LESTO derina vis dar retai. „Reikalvimus metalinėms tvoroms, esančioms prie elektros linijų, numato Elektros tinklų apsaugos taisyklės. Elektros oro linijų apsaugos zonoje statant metalinę tvorą, būtina 15-20 metro atstumu nuo kraštinių laidų numatyti 25 centimetrų oro tarpą ir įžeminti teritoriją juosiančią tvorą”, – sako Virgilijus Žukauskas, LESTO Elektros tinklo tarnybos direktorius.
Apsaugos zona – tai greta elektros tinklų esanti teritorija, skirta užtikrinti tinkamą elektros tinklų apsaugą ir saugų jų eksploatavimą. Joje galioja specialios žemės naudojimo sąlygos.
Pasak LESTO atstovo, didžioji dalis įspėjimus gavusių asmenų teisinasi nieko nežinantys apie tokius reikalavimus ir geranoriškai pašalina pažeidimus. V. Žukauskas primena, kad dirbant prie elektros tinklų, būtina laikytis saugaus atstumo.
LESTO pažymi, jog vielinius aptvarus ir metalines tvoras, gyvulių laikymo aikšteles elektros oro linijų apsaugos zonose galima įrengti tik gavus elektros linijas eksploatuojančios įmonės raštišką sutikimą ir įrengimo sąlygas. Leidimas būtinas tam, kad išvengti situacijų, kuomet „savo nuožiūra” įrengus elektrinį piemenį, nutrūkus elektros linijai (kurias pažeisti gali stichinės gamtos jėgos, pvz. žaibo iškrova ar dėl stipraus vėjo nuvirtęs medis ir pan.), elektrinis piemuo tampa laidininku. Prisilietus prie jo, elektros srovė gali sužeisti ar mirtinai traumuoti žmogų, esantį net ir toli nuo laido trūkimo vietos.

Būtent todėl gyvulių aptvarams naudojamas elektrinis piemuo negali nepertraukiamai kirstis su elektros oro linijomis. 15 – 20 m horizontaliu atstumu abipus kraštinių laidų „elektrinis piemuo” turi būti pertrauktas, izoliuotas arba pakeistas elektros srovei nelaidžia tvora, kad nutrūkus ir nukritus laidui aukštosios įtampos elektros srovė negalėtų tekėti visu „elektriniu piemeniu”, nes tai keltų grėsmę žmonių bei gyvulių gyvybei.
Metalinės tvoros ar vielinio aptvaro ir žemesnės nei 1000 voltų įtampos elektros oro linijos sankirtoje tvora ar aptvaras turi būti įžeminti. Tai reikalinga tam, kad nutrūkus elektros laidui aukštosios įtampos elektros srovė negalėtų tekėti visa tvora ar vieliniu aptvaru.
Gyvulių aptvarams naudojamas elektrinis piemuo negali nepertraukiamai kirstis su elektros oro linijomis. 15- 20 m horizontaliu atstumu abipus kraštinių laidų „elektrinis piemuo” turi būti pertrauktas, izoliuotas arba pakeistas elektros srovei nelaidžia tvora, kad nutrūkus ir nukritus laidui aukštosios įtampos elektros srovė negalėtų tekėti visu „elektriniu piemeniu”, nes tai keltų grėsmę žmonių bei gyvulių gyvybei.

LESTO inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas