Utenoje vyko pirmosios mobilizacijos pratybos

Trečiadienį, lapkričio 25 dieną, Utenoje buvo rengiamos pirmosios Lietuvoje per šalies nepriklausomybės laikotarpį mobilizacijos pratybos, kurių metu buvo tikrinama, kaip paskelbus mobilizaciją veikia civilinės institucijos ir įmonės. Mokymus organizavo Utenos rajono savivaldybės administracija kartu su Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu prie Krašto apsaugos ministerijos.

Šioms pratyboms Utena pasirinkta neatsitiktinai: visų pirma pasirinkimą lėmė, kaip įvardijo organizatoriai, veiklus bei geras mobilizacijos specialistas Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas. Išanalizavus šių pratybų išvadas, organizatoriai tiki, kad Utena gali tapti geru pavyzdžiu kitiems rajonams.
Pagal pratybų scenarijų Utenoje buvo aktyvuojamas mobilizacinis planas, pertvarkoma savivaldybės institucijų, įstaigų ir įmonių veikla tam, kad būtų užtikrintas gyvybiškai svarbių funkcijų vykdymas savivaldybėje. Šių pratybų metu Utenos savivaldybės administracija, derindama veiksmus su pratybų dalyviais, sprendė viešosios tvarkos palaikymo, svarbių objektų apsaugos, elektros energijos tiekimo užduotis.
Uteniškiai, stebėdami Utenoje vykstančias mobilizacines pratybas, susiskirstė į dvi stovyklas: vieni pritarė tam, kiti tik numojo ranka ir pridūrė, kad esą užsiimama įvairiais niekais.
Pratybose, vykusiose prekybos centre „Maxima X”, buvo operatyviai ir sklandžiai įgyvendinti visi karo grėsmės ir mobilizacijos atveju numatyti visuomenės informavimo, prekybos bei saugumo užtikrinimo veiksmai.
Pratybų metu visi pirkėjai buvo supažindinti su būtiniausių maisto produktų pardavimų pakeitimais: apie tai jie buvo informuoti specialiais garso pranešimais ir informaciniais plakatais prekybos salėje, parduotuvės kasose bei prie įėjimo.
Siekiant užtikrinti tai, kad mobilizacijos laikotarpiu gyventojai nepristigtų būtiniausių maisto produktų, buvo įvedamas miltų, kruopų, mėsos, konservų, aliejaus, druskos, cukraus, degtukų kiekių ribojimas.
Tačiau kai kurie prekybos centre kalbinti pirkėjai į šias pratybas tik mojo ranka. Su pirkinių krepšiu tarp lentynų besisukiojantis Petras sakė neskaitęs jokių pranešimų apie pratybas, kurios jo nė kiek nesudomino. „Visuomenė įbauginta, tad sekti kiekvieną naujieną – nėra prasmės. O prieš ką gi čia ruoštis? Kam rengti įvairias pratybas? Kas gi mus puls?”, – vieną paskui kitą klausimus žėrė Petras. Angelei mobilizacinės pratybos pasirodė reikalingos, mat liaudis turėtų ne tik stebėti pasaulyje vykstančius įvykius, bet ir ruoštis bet kokiai iškilusiai grėsmei.
Pagal scenarijų mobilizacijos pratybos buvo vykdomos keliuose „taškuose”: prie Klovinių užtvankos, kur buvo pastebėti įtartini asmenys, Dauniškio mikrorajone, kuriame po naktį neva įvykusios avarijos geriamojo vandens tiekimo sistemoje, gyventojams buvo dalijamas vanduo. Sunkiasvorė technika buvo gabenama ir į Pramonės mikrorajoną – čia šiluminės trasos avarija pasirodė esanti daug rimtesnė nei numatyta, tam reikėjo papildomos technikos.
Pravažiuojantys automobiliai buvo stabdomi bei tikrinami ir šalia magistralinio kelio Vilnius–Utena žiedinės sankryžos, nes netoli šios vietos pastebėtos dvi transporto priemonės (autobusas ir lengvasis automobilis) su įtartinais asmenimis.
Pagal šį scenarijų mobilizacijos pratybose dalyvavusios institucijos dar kartą įrodė tai, kad iškilus grėsmei būtinas vieningumas.

Daugiau apie tai skaitykite artimiausiuose laikraščio „Utenos dienos” numeriuose.

Autorės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas