Svarbus žingsnis – modernizuoto daugiabučio pridavimas

Daugiabučio atnaujinimo užbaigimas ir atliktų darbų patikrinimas yra ne ką mažiau svarbus etapas nei paties projekto parengimas. Jei randama trūkumų ar statybos klaidų – renovacijos procesas negali būti baigiamas, statybos užbaigimo aktas pasirašomas tik tada, kai visos problemos yra išsprendžiamos. Apie tai, kaip vyksta daugiabučio namo modernizacijos pabaiga, ir kokios dažniausiai pasitaikančios klaidos, dėl kurių nepriduodami atnaujinami (modernizuojami) daugiabučiai, pasakojo Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Ramūnas Šablauskas.

Renovacijos pabaiga
Įgyvendinus daugiabučio namo atnaujinimą, objektas turi būti priduotas valstybinei komisijai ir turi būti gautas statybos užbaigimo aktas. Norint gauti šį aktą, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) padaliniui, esančiam apskrities, kurioje yra statinys, teritorijoje, pateikiamas prašymas išduoti aktą.

Anot R. Šablausko, statytojas arba jo įgaliotas asmuo kreipiasi į VTPSI per informacinę sistemą „Infostatyba” ir pateikia privalomus dokumentus. Šių dokumentų sąrašą, pasak jo, galima rasti statybos techniniame reglamente STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas”. „Dokumentai patikrinami, sužiūrima, ar gauta visa reikiama dokumentacija, ir ji nukreipiama komisijos nariams, – aiškino R. Šablauskas. – Komisijos nariai pagal kompetenciją būna įvairūs, atsižvelgiama, kas pastate turi būti.” Specialisto teigimu, modernizuojamų namų pridavimo komisijoje dažniausiai dalyvauja Visuomenės sveikatos centro, Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Valstybinės energetikos inspekcijos, savivaldybės atstovai. Šiame svarbiame žingsnyje, žinoma, dalyvauja ir namo valdytojas (arba savivaldybės paskirtas administratorius), rangovai, techninės priežiūros vykdytojai, VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) atstovai.

Dažniausios klaidos
Anot specialisto, statybos užbaigimo metu priduodant atnaujinamus (modernizuojamus) namus dažniausiai pasitaikančios klaidos yra nepabaigti esminiai statybos darbai (pastato šiltinimas, pastato šildymo sistemos įrengimas ir pan.), nepateikti reikiami dokumentai (nepateiktos panaudotų medžiagų deklaracijos, nevisiškai užpildyta vykdomoji dokumentacija ir pan.), neatlikti tyrimai (nepadaryti vandens tyrimai, negautos elektros pažymos), neįvykdyti numatyti išardymo darbai, pasitaiko ir statybos broko. R. Šablausko teigimu, kai kuriems statybos darbams yra leistina, kad jie būtų iki galo neužbaigti (pavyzdžiui, aplinka žiemos metu), bet tik ne tiems, kurie sudaro visą daugiabučio namo modernizacijos esmę.

Komisijos nariai nurodo savo pastabas ir sprendžiama, sustabdyti ar nutraukti objekto pridavimo procedūrą. Pasak specialisto, kai pašalinami rasti trūkumai, jei procedūra buvo sustabdyta, ji atnaujinama, jei buvo nutraukta – atliekama iš naujo.

Svarbūs visi proceso dalyviai
Kad kuo mažiau pasitaikytų tokių situacijų, kai atnaujinamas daugiabutis namas nepriduodamas dėl rastų trūkumų, specialistas skatino užtikrinti gerą proceso priežiūrą ir kontrolę: tam reikalingas nuolatinis ir akylus pastato administratoriaus dalyvavimas, patyręs techninis prižiūrėtojas ir tinkami bei patikimi rangovai. Taip, anot jo, užtikrinamas sklandus ir kokybiškas renovavimo procesas.

R. Šablauskas ragino gyventojus stebėti, pamatyti akivaizdžias klaidas ir pranešti apie tai administratoriui, kuris turėtų patikrinti butų savininkų pastebėjimus, nes dažnai jie būna teisingi.

Autoriaus nuotr.

  

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas