Šiandienė biblioteka – ne tik knygų pasiskolinimo vieta

Dėl pasaulinės pandemijos likę namuose galime daugiau laiko skirti knygoms. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Regina Mikalauskienė sakė, kad nors karantinas ir susiaurino bibliotekos paslaugų spektrą, prieš jo paskelbimą buvo viršyti visi vartotojų apsilankymo ir knygų išdavimo rodikliai: „Išsigandę galimo bibliotekos uždarymo skaitytojai skolinosi gerokai daugiau knygų, tad susidomėjimas literatūra išaugo.“ Vis dėlto ji pridūrė, kad biblioteka seniai nebėra vieta, kur galima tik pasiskolinti knygą. Čia vykdoma kur kas daugiau kultūrinių veiklų.

Kaip karantinas pakeitė bibliotekos veiklą, kaip žmonės dabar gali pasiskolinti knygų?

Džiaugiamės, kad bibliotekai buvo palikta knygų išdavimo ir grąžinimo paslauga. Tai įrodo, kad šiuo įtemptu laiku biblioteka ne tik teikia informaciją, bet ir yra biblioterapijos institucija. Bibliotekos klientams knygos išduodamos ir grąžinamos bekontakčiu būdu. Knygas grąžinti galima bet kokiu paros metu įmetus jas į grąžinimo dėžę arba atnešus į biblioteką ir padėjus į nurodytą vietą. Leidinius klientai užsisako ir rezervuoja internetu, naudodamiesi elektroniniu katalogu, telefonu, elektroniniu paštu atsiųsdami knygų sąrašus.

Uždarius periodinių leidinių skaityklą, viešosios interneto prieigos skaityklas, pristabdžius mokymų, renginių organizavimą, kitos paslaugos persikėlė į virtualią erdvę.

Kaip sekasi virtualiai suteikti paslaugas, kaip žmonės gali įsitraukti į kultūrinę veiklą būdami namuose?

Viena iš populiarių bibliotekos veiklų – literatūros parodos. Jos taip pat organizuojamos virtualioje erdvėje. Pavasarį didelio populiarumo sulaukė dailininkės Akvilės Malukienės parodos „100 moterų, kūrusių Lietuvą“ virtualus pristatymas. 2020 metų gruodį sukako 80 metų, kai gimė lietuvių prozininkas, didžiulio talento rašytojas Bronius Radzevičius (1940–1980 m.), tad ta proga buvo parengta virtuali paroda „Išėjęs Priešaušrio vieškeliais: Broniui Radzevičiui atminti“. Joje apžvelgiama rašytojo biografija, kūrybinė veikla, eksponuojamos nuotraukos.

Be to, kviečiame dalyvauti etnokultūriniame nuotykyje. Ieškodami kodų užsidariusioms durims atrakinti, susipažinsite su aukštaičių krašto amatais, maistu, liaudies muzika, tradicijomis ir vietovėmis. Nepabūgusiems laukiančių sunkumų ir ieškantiems smagių potyrių tereikia apsilankyti interneto svetainėje kitokieatradimai.lt, susirasti patikusį žaidimą, perskaityti taisykles, telefone įsidiegti mobiliąją programėlę „Actionbound“ ir joje nuskenuoti virtualaus pabėgimo kambario QR kodą. Karantinui pasibaigus bus paskelbtas nugalėtojas – asmuo ar bendrai žaidusi komanda.

Turime ką pasiūlyti ir muzikos mylėtojams. Kviečiame užsisakyti nuotolinės prieigos prisijungimą prie „Naxos“ muzikos bibliotekos. Tai klasikinės muzikos duomenų bazė, kurioje galima rasti operos, džiazo, roko, bliuzo ir kitų žanrų muzikos kūrinių, muzikos vaikams, natų, kompozitorių biografijų, muzikos istorijos bei mokomosios medžiagos.

O ar turite kokių nors veiklų patiems mažiausiems bibliotekos lankytojams?

Taip, skatiname vaikų kūrybiškumą, tad bibliotekos robotikos būrelių vadovės kiekvieną savaitę skiria vaikams užduočių, kurias jie gali atlikti naudodamiesi namuose turimais „Lego“ konstruktoriais. Pavasarį užduotys buvo skelbiamos ir darbais dalytasi Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos feisbuko paskyroje. Šio karantino metu užduotys vaikams siunčiamos elektroniniu paštu, jiems sudaroma galimybė kurti, fantazuoti, džiaugtis pasiektu rezultatu.

Džiugina vaikų domėjimasis knygomis. Jų skaitymui daug įtakos turi tėvų draugystė su knyga – jeigu skaito tėvai, skaito ir vaikai. Mažieji skaito nuotykių serijų knygas, tai, ką rekomenduoja mokytojai. Paaugliai domisi fantastika.

Kokie uteniškių skaitymo įpročiai?

Mėgstamiausia – grožinė literatūra, šiuolaikinių autorių kūriniai. Pirmose gretose ir populiariosios psichologijos knygos – emocijų terapija, geros nuotaikos vadovas, šeimos santykiai, vaikų ugdymas.

Susidaro netrumpos knygų laukiančiųjų eilės – rezervuojamų knygų sąraše dažniausiai būna naujos grožinės literatūros knygos. Galiu pasidalyti Delios Owens „Ten, kur gieda vėžiai“ pavyzdžiu – knygos laukia net keturiasdešimt skaitytojų. Labai populiarūs autoriai – amerikietės Sandra Brown, Kristi Hannah ir Jodi Picoult, norvegas Jo Nesbø, britė Santa Montefiore. Jų knygos lentynose neužsiguli jau kelerius metus.

Projektą „Aktuali kultūra“ įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo finansuojamo veiksmų programos 12 prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Daugiau informacijos www.esinvesticijos.lt ir www.lrkm.lt.

Asmeninio archyvo nuotr.

Virtuali saugykla

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas