Polocko, Latgalos regiono ir Utenos muziejai veria vartus naujai bendrystei

Gegužės mėnesio viduryje viename seniausių Baltarusijos miestų Polocke susitiko projekto „Muziejų vartai” dalyviai iš Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos. Trijų valstybių projekte dalyvaujantys muziejų darbuotojai, pristatydami visuomenei projekte dalyvaujančių muziejų vieningos koncepcijos kultūrinio turizmo produkto plėtrai skirtas idėjas ir nuveiktus darbus, į susitikimą pakvietė ir žiniasklaidos atstovus. Panašus susitikimas praėjusią savaitę vyko ir Latvijoje, kur Lietuvos, Baltarusijos ir Latvijos žurnalistai ir projekto partneriai aptarė projekto darbus Latgalos regione.

Projektui beveik pusantro milijono

Iš 2007–2013 m. Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšų buvo finansuotas projektas „Muziejų vartai”, kuriame kaip partneriai dalyvauja Utenos kraštotyros muziejus, Latgalos regiono plėtros agentūra (Latvijos Respublika), Polocko rajono vykdomasis komitetas (Baltarusijos Respublika).
Pagrindinis projekto partneris – Latgalos planavimo regionas. Projektas baigiamas vasarą, todėl grupė Latvijos Latgalos regiono ir Utenos žurnalistų lankėsi Baltarusijoje, kur kartu su Polocko regiono žurnalistų grupe įvertino šio projekto vykdymą Baltarusijoje, susipažino su Polocko muziejais, miesto istorija.
Kaip „Utenos dienai” aiškino Latgalos regiono plėtros agentūros projekto vadovė Iveta Dubrovska, šiemet besibaigiančio projekto „Muziejų vartai” tikslas buvo skatinti kultūrinį paveldą Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos pasienio teritorijoje. Pasak Utenos kraštotyros muziejaus direktorės Lilijos Jovarienės (ji šiam projektui vadovauja Utenoje), projekto, kuris buvo pradėtas dar 2013 metais, vykdymo metu buvo iškelta ir specifinių tikslų. Vienas iš jų – didinti muziejų darbuotojų kompetenciją, kitas – kurti bendrą kultūrinio turizmo produktą, gerinti muziejų ekspozicijas ir infrastruktūrą ir vystyti rinkodaros veiklą, plėtrą bei įgyvendinimą. Bendras projekto biudžetas – 1 428 494,77 euro. Europos Sąjungos parama sudaro – 1 285 645,27 euro (90 proc.), arba 4 439 075,99 lito.
Vykdant projektą buvo organizuojami įvairūs susitikimai. Žurnalistai dalyvavo spaudos konferencijoje, kurioje pasisakė Nacionalinio Polocko istorijos-kultūros muziejaus-draustinio direktorė Tamara Džumantajeva, jos pavaduotoja moksliniam darbui Tatjana Javič bei šio projekto vadovas Polocke Igoris Zagrekov. Taip pat buvo parodytos pagrindinės devyniuose Polocko muziejuose įgyvendintos projektinės priemonės, vyko ekskursija po seniausią Baltarusijos miestą, aplankyti keli muziejai. Projekto „Muziejų vartai” dalyviai ir spaudos atstovai lankėsi baltarusiškų knygų spausdinimo muziejuje, Simeono Polockiečio muziejuje-bibliotekoje, Meno galerijoje, viename žymiausių Europoje klasikinės muzikos atlikimo bei architektūros istorijos muziejuje Sofijos sobore, kuriame specialiai į programą buvo įtrauktas ir vargonų muzikos koncertas. Vėliau muziejininkai buvo kviečiami pabendrauti su kolegomis, pasidalyti įžvalgomis. Aptarę ateities planus projekto dalyviai atsakė į žiniasklaidos atstovų klausimus ir sutarė po kurio laiko susitikti Latvijoje.

Latgala nustebino savo istorijos autentiškumu

Projekto „Muziejų vartai” vadovė Iveta Dubrovska į antrą apžvalgos turą pakvietusi projekto partnerius bei spaudos atstovus surengė ekskursiją po du miestus. Aplankytas Rėzeknės miestas ir jame esantis Latgalės kultūros ir istorijos muziejus. Muziejaus vadovė Anastasija Strauta žurnalistams pristatė turtingą unikalų kultūros paveldą, atspindintį ne tik vietinę, bet ir bendrą regiono kultūrinę aplinką.
Po kelionės ir apžvalginės ekskursijos po gražų ir jaukų Rezeknės miestą žurnalistai buvo pakviesti aplankyti senąjį Latgalos (kaip latviai dažnai sako senąjį Latgalijos šalies) miestą Ludzą, įsikūrusį vaizdingose apylinkėse šalia Ludzos ežero. Išlipusius iš autobuso svečius pasitiko Ludzos merė Alina Gendele ir pakvietė aplankyti Ludzos kraštotyros muziejų, vieną iš daugiausia eksponatų turinčių Latgalos muziejų su plačia ekspozicija po atviru dangumi. Vėliau dalyviai turėjo galimybę aplankyti Ludzos amatų dirbtuves. Šiam amatininkų centrui atstovauja per 100 senųjų amatų meistrų. Turistams siūloma susipažinti su senaisiais darbo įrankiais, jų istorija, taip pat suteikiama proga pamatyti, kaip senovės latgaliai dirbo kasdienius darbus ir rūpinosi savo buitimi, yra galimybė ir patiems padirbėti keramikos, siuvimo bei kitų senųjų amatų dirbtuvėse. Spaudos turas baigėsi Ludzos viduramžių pilies griuvėsių lankymu.

Vienas bilietas

Žiniasklaidos atstovai turėjo galimybę įamžinti projekto „Muziejų vartai” Latvijoje pasiekimus ir veiklas, muziejininkai buvo kviečiami pabendrauti su kolegomis, pasidaluti įžvalgomis. Išvažiuojamieji apžvalgos turai baigiasi birželio 17-ą, kai projekto „Muziejų vartai” partneriai ir spaudos atstovai lankysis Utenoje. Jie ne tik susipažins su Utenos kraštotyros muziejuje iš projekto „Muziejų vartai” lėšų įrengta nauja, modernia ekspozicija „Utenos miesto istorija”, bet ir aplankys miesto erdves bei kitus muziejaus filialus Leliūnuose ir Juknėnuose.
„Tokios ekspozicijos Utenos kraštotyros muziejuje nebuvo dešimt, o gal ir daugiau metų”, – spaudos konferencijoje sakė projekto koordinatorė, Utenos kraštotyros muziejaus direktorė L. Jovarienė.
Šio projekto dalyvių nuomone, muziejai yra ta vieta, kur galima pažinti savo šalies istoriją, šaknis ir tapatybę, geriau susipažinti su kaimynais. Tokie muziejai yra Latgalos regione Latvijoje, taip pat Polocke Baltarusijoje.
Kaip sakė Latvijos atstovė I. Dubrovska ir uteniškė muziejininkė L. Jovarienė, vienas svarbiausių šio projekto tikslų – bilietas, kurį įsigijus Utenos kraštotyros muziejuje, lankytojai nemokamai juo galės pasinaudoti bet kuriame Latvijos Latgalos regiono ar Polocko muziejuje.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas