Utenos literatai susitiko „pre pečiuka“

Balandžio 22 dieną Antano ir Motiejaus Miškinių literatūrinėje-etnografinėje sodyboje Juknėnuose susirinko Utenos literatų klubo „Verdenė” (pirmininkė Regina Stakėnienė) nariai. Ypatingoje aplinkoje susitikę kūrėjai skaitė eiles, prisiminė brolius Miškinius, klausėsi Utenos kultūros centro Sudeikių skyriaus vokalinio moterų ansamblio „Sudeikiečių gaida” (vadovė Audronė Misiukaitė) dainų.

Susibūrimo vieta pasirinkta neatsitiktinai. Šiais metais yra minimos poeto Antano Miškinio 110-osios gimimo metinės. Susirinkę literatai pagerbė ne tik kūrėją, bet ir pačią sodybą – lydimi sodybos prižiūrėtojos muziejininkės Rimantos Gaidienės apėjo svarbiausias sodybos vietas. Prie stogastulpio šalia sodybos savo eiles skaitė A. Miškinio literatūrinės premijos nominantai Regina Katinaitė-Lumpickienė, papasakojusi įsimintiną mergaičiukės susitikimą su poetu, Petras Panavas ir Vytautas Kaziela. Prie klėties Stepo Eitminavičiaus paprašytas eilėraštį paskaitė Vygantas Varneckas. Paskutinėje stotelėje kieme, prie trijų stogastulpių, „Sudeikiečių gaida” atliko dainą „Lietuva” pagal Jono Strielkūno žodžius, o klubo „Verdenė” moterys ir sodybos šeimininkė pasėjo neužmirštuolių.
Žvarbaus pavasario vėjo šaltį pakeitė sodybos gyvenamajame name pakūrento „pečiuko” šiluma. Poetas P. Panavas prisiminė, kad lygiai taip ir yra pasakęs A. Miškinis – „pre pečiuka”.
Susitikime taip pat dalyvavo svečiai iš Marijampolės – literatų klubo „Sietynas” atstovai. Susirinkę klubų nariai skaitė eiles, sudeikietės dainavo, suskambo dviejų regionų tarmė, prisistatė dvi klubo „Verdenė” debiutantės… Tiesa, S. Eitminavičiui ne visada pavykdavo sutelkti kūrėjus tylai. Ne tokie dažni, bet itin turiningi susibūrimai skatina literatus kalbėtis, dalytis patirtimi, įspūdžiais, džiaugtis vienas kitu.

udiena.lt inf., J. Pavilonienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas