Ar sveiki dantys – sveikas kūnas?

Taip – į šį klausimą atsako burnos ertmės sveikatos specialistai. Ne vieno ir ne dviejų tyrimų rezultatai rodo, kad tai, kas vyksta burnoje, gali paveikti visą organizmą, o tai, kas vyksta organizme – daro įtaką burnos sveikatai.

Joks gydymas nepadės tau, mielas žmogau, iki galo pasveikti, jei burnoje tūnos infekcija:
bakterijos ir jų apytakos produktai pažeidžia smulkias burnos kraujagysles ir patenka į kraujotakos sistemą, o su kraujo srove keliaudamos po visą organizmą bakterijos išskiria toksinus, o toksinai gali sukelti ligų arba komplikuoti jau esamų ligų eigą ir gydymą. Pavyzdžiui, nustatyta, kad iki 91 proc. pacientų, sergančių širdies ligomis, serga periodonto (dantį supančių audinių) ligomis. Uždegimas burnos gleivinėje sukelia uždegimą kraujagyslėse, o uždegimo paveiktos kraujagyslės neleidžia pakankamam kiekiui kraujo cirkuliuoti tarp širdies ir kitų organų. Tad padidėja kraujo spaudimas, tuo pačiu ir insulto rizika.
Deja, periodonto ligos nepriklauso nuo mūsų amžiaus: beveik pusei žmonių, vyresnių nei 18 metų, pasireiškia dantenų uždegimo požymių, o 75 proc. vyresnių nei 35 metai žmonių serga įvairiomis periodonto ligomis (periodontitas, parodontozė ir kt.).
Šiuo atveju iš atminties iškyla mums gerai žinoma liaudies patarlė, kad mažas grūdas dideliu medžiu užauga. Mūsų atveju, bakterija – tai tas grūdas, kuris pirmiausia užaugina apnašas, veikiančias dantenas. O šios dėl „teigiamo” poveikio tampa mažai atsparios infekcijoms. Gerai, kad turime imuninę sistemą, kuri gina mus nuo infekcijos. Šį galinėjimąsi žymi prasidedantis dantenų uždegimas. Laikui bėgant, uždegimas pažeidžia dantenas ir kaulo struktūrą, laikančią dantis stabiliai. Rezultatas – sunkios periodonto ligos, t. y. mažas grūdas dideliu medžiu užauga.
Kaip padėti imuninei sistemai? Viskas, ko reikia – neatidėti rytdienai to, ką galime padaryti šiandien: dantis valyti šepetėliu dukart per dieną, naudoti dantų siūlą. Be to, derėtų reguliariai atlikti profesionalią burnos higieną ir profilaktiškai apsilankyti pas odontologą.
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras vasario mėnesį organizavo įvairias veiklas, kad miesto bendruomenė dalyvaudama įvairiose veiklose vėl prisimintų, kas stiprina jo burnos sveikatą, kaip jis stiprina savo burnos sveikatą, ką gali daryti kitaip, kad gerėtų jo burnos ertmės bei viso kūno sveikata. Kadangi, anot liaudies, neišmokę Jonuko, neišmokysi ir Jono, tai ir sveikatos edukologų žvilgsnis nukrypo į ugdymo įstaigas. Čia vyko kūrybinės veiklos bei pratybos, kad vaikai ir mokytųsi, ir gilintų dantų priežiūros žinias. Pavyzdžiui, pradinukai (ar ikimokyklinukai) nudžiugo, kad gali dideliame dantų modelyje pademonstruoti, kokie judesiai svarbūs valant dantis. O jų pagalbininkės – biuro darbuotojos. Vaikus patraukė ir žaidimai, animaciniai filmai, ką jau kalbėti apie džiugesį, kuris aplanko, kai tik pasidairymui lankaisi odontologijos klinikoje. Baimė susitikti su gydytoju odontologu irgi mažėja, nes pasikalbi, pamatai ir pasėdi toje kėdėje.
Tiesa, kad vienas lauke ne karys, tad ir vaikų įsitraukimas į veiklas, ypač piešinių konkursas ,,Aš rūpinuosi dantukais”, pavyko, nes ir auklėtojos, ir šeimos buvo suinteresuotos, kad vaikai pavaizduotų ir tai darydami dar kartą pasikartotų: kokiu dantų šepetuku ir kada, kiek laiko valyti dantis, ką valgyti, o ką retai skanauti, kad dažniau džiaugtųsi dantų sveikata, nei liūdėtų.
Šio įvykio svarbą ir gerus įpročius tęsti vaikus turėtų skatinti Utenos visuomenės sveikatos priežiūros specialisčių padovanoti dantų šepetėliai.
Rūpintis savo kūno sveikata, pagalvojant, kad galima pradėti ir nuo dantų priežiūros gerinimo, buvo pakviesti uteniškiai. Siūlyta kurti linksmus posmus tema ,,Sveiki dantys – sveikas kūnas”. Dalyvių skaičių lėmė ir jų akį patraukęs Utenos dienos darbuotojų žaismingas skelbimas – taip teigė ne vienas kūrybinės veiklos dalyvis. Linksmų posmų autoriams Povilui Gaigalui, Linai Zabarskaitei, Rokui Garšvai, Viktorijai Voinolovič, Viktorijai Aksiutovaitei įteikti prizai. Siūlome ir Jums, mielieji skaitytojai, nusišypsoti kartu su mumis skaitant, kaip Rokas „sveikatą stato”:
Vis dantukus aš valau, / Apnašas laukan varau, / Gaivų kvapą palaikau / Sau sveikatą taip statau / Šypseną platyn laikau.
Utenos kolegijos Medicinos fakulteto studentės Viktorija Voinolovič, Viktorija Aksiutovaitė mano, kad:
Sveiki dantys – sveikas kūnas: faktais pagrįsta tiesa. / Bet jei jų neprižiūrėsi, ateity bėdų turėsi. / Ir tada draugaut galėsi su protezų „rutina” ir su nuotaika bloga. / Tad ir pastangų tu negailėki ir save tu prižiūrėki./Pamatysi bus gerai ir gyvensi tu smagiai.
Linkime rimtai žaismingos pozicijos į burnos sveikatą: juk ką pasėsime, tą pjausime.

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė A. Gaidienė
Sveikatos edukologė prof. dr. L. Kardelienė 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas