Grįžęs iš sostinės ignalinietis pasinėrė į maitinimo verslo verpetus

Karantinas ir darbo netekimas gali būti puikus postūmis ne tik pakeisti gyvenamąją vietą, bet ir pradėti nuosavą verslą. Ignalinietis Justas Blaževičius kurį laiką gyveno Vilniuje ir ten kūrė savo ateitį. Deja, prasidėjusi pandemija šiuos planus apvertė aukštyn kojomis. Entuziazmo ir idėjų nestokojantis jaunas vyras dabar kuria savo gyvenimą ir verslą Ignalinoje.

Meniškas ir judrus žmogus

Pašnekovas pasakojo, jog iki pilnametystės gyveno ir augo Ignalinoje. „Kaip ir visi vaikai ar paaugliai turėjau nemažai hobių ir veiklų, – sakė J. Blaževičius. – Vaikystėje lankiau stalo teniso būrelį, dalyvaudavau įvairiose sporto veiklose, paaugęs pasukau į meno sritį. Pradėjau dainuoti, vaidinti Ignalinos vaikų teatre IKI. Mokslai nebuvo mano stiprioji sritis, visada mėgdavau aktyvesnius ir labiau meninius užsiėmimus, todėl buvau pastebėtas muzikos vadybininko Arvydo Martinėno-Vudžio.“

Vyras šypsojosi, kad dirbti iki šiol jam teko daugybėje vietų ir sričių: pradedant nuo darbų pas močiutę, už kuriuos gaudavo vieną kitą kapeiką, koncertų, kur kaip paaugliui tekdavo uždirbti nemažus pinigus, nuosavoje garso įrašų studijoje, iki, kaip jis pats vadina, savo pašaukimo – virtuvės. „Dirbau Azijos virtuvę pristatančiuose, taip pat geriausiuose Lietuvoje europietiškos virtuvės restoranuose ar net viename iš geriausių net ne Lietuvos, bet Baltijos šalyse kepsnių (steakhouse) restoranų“, – vardijo ignalinietis ir nusijuokė, jog labai smagiai dirbo vienoje apsaugos tarnyboje: „Su tokiu stotu kaip mano, buvau pats rimčiausias apsauginis…“

Sostinė – gerai, bet namie geriausia

Paklaustas, kodėl visgi paliko sostinę, vyras susimąstė. „Vilnius po Ignalinos man visada buvo svajonių miestas, – prisipažino. – Ten gyvenimas verda… Ten – daug veiklų, daug užsiėmimų, ten vyksta judėjimas. Mane, mėgstantį ramybę, tai šiek tiek vargina, tad Ignalina visada buvo puikus miestas grįžti ir pailsėti nuo miesto šurmulio. O ilgesniam laikui sugrįžau dėl vienos priežasties, kuri apvertė mano gyvenimą 360 laipsnių kampu. Dėl pandemijos praradau darbą Vilniuje, tad, kaip bedarbiui ir lėšų stingančiam vaikinui, geriausia išeitis buvo grįžti į gimtinę. O ir šiaip aš visada sakiau, kad geriau gyventi mažame mieste, kur viskas arti, negu dideliame mieste, kur dideli atstumai ir viskas uždaryta. Ignalinoje yra jaukus sodas, kuriame leidžiu dienas, dabar – ir verslas. Manau viskas susidėliojo teisinga linkme…“

Anot J. Blaževičiaus, mintis įkurti mėsainių restoraną „Forest grill“ turbūt kilo iš meilės kokybiškam maistui ir dar – iš neturėjimo ką veikti. Jaunasis verslininkas prisipažino, jog svarstymų, ar verta pradėti buvo daug. Visgi, kaip sakė pašnekovas, apsižiūrėjęs, jog konkurencijos šioje srityje Ignalinoje nėra, jis ėmė po truputį veikti. Nuomonių iš artimos aplinkos, vyro teigimu, taip pat buvo įvairių ir netgi daugiau nepritariančių šiam jo žingsniui. „Tačiau ėmiau ir pradėjau gilintis į viską išsamiau ir man puikiai pavyko, – kalbėjo J. Blaževičius. – Verslas tapo mano kasdienybe ir gyvenimo dalimi. Pirmos dienos buvo kiek pasyvesnės, tačiau, kai sulaukiau susidomėjimo iš visos Lietuvos, manau, mano verslas tapo labai sėkmingu ir kokybišku.“

Verslas net ir Ignalinoje – verslas

Jaunojo verslininko teigimu, verslą pradėti nėra sunku, tačiau iš anksto reikia turėti kelis dalykus: aiškią viziją, rinkos analizę ir jei konkurencija yra – aiškų planą, kaip būti kažkuriais aspektais pranašesniu. „Ignalinoje maitinimo įstaigų yra tikrai daug, tačiau siūlančių tokį produktą, kaip mano, – ne, – aiškino pašnekovas. – Čia taip pat gerai išvystyta maisto infrastruktūra. Nori kebabo – pasirinkimo daug! Nori picos – rinktis yra iš ko. Nori jaukiai ir šiltai pavakaroti gražioje salėje ar su nuostabiu vaizdu į ežerus – taip pat viską galima rasti… Aš žmones papirkau gerais ir kokybiškais produktais, tinkama verslo sklaida ir mokėjimu bei gebėjimu tinkamai paruošti tai, dėl ko svečias atkeliavo ir trokšta paragauti.“

J. Blaževičiaus nuomone, Ignalinoje kurti verslą tikrai verta. „Girdėjau tūkstantį nuomonių, kad čia yra sezoniškumas, stagnacija, kad čia niekas nevyksta, – karštai kalbėjo jaunas vyras. – Aš dirbu iš idėjos ir ne sezono metu, norėdamas įrodyti, kad Ignalina gali judėti ir žiemą. Tuo labiau, jog 80 procentų mano klientų yra atvykėliai iš aplinkinių miestelių ar didžiųjų miestų.“

Anot jaunojo verslininko, „Forest Grill“ svečiai labai įvairūs žmonės – nuo vietinių iki atvykėlių. Yra ir tokių lankytojų, kurie turi čia sodybas ir valgo mėsainių restorane kiekvieną šeštadienį bei sekmadienį. Pasak J. Blaževičiaus, jiems tai kaip pramoga ir savęs palepinimas, tuo labiau, kad nuolatiniai klientai vadina Justo mėsainius vienais skaniausių Lietuvoje.

Abejonių būta

Kaip sakė ignalinietis, mėsainių restoranas „Forest Grill“ yra įsikūręs sodų bendrijoje „Vasara“. „Dauguma net vietinių nežino, kur tai yra, tačiau jus visada puikiai nuves bet kokia GPS įranga, – tikino pašnekovas. – Vieta verslo atžvilgiu nėra patogi, tačiau mane tai dar labiau motyvuoja. Džiaugiuosi, jog žmonės dėl kokybiško produkto pasiryžę ieškoti ir šiek tiek paklaidžioti, kad surastų mus ir mūsų jaukia virtuvę.“

Pasak J. Blaževičiaus, idėja gaminti būtent mėsainius, o ne kokį kitą patiekalą, gimė todėl, kad norėjosi atvesti kitokią virtuvę į Ignaliną. Kaip teigė jaunas vyras, amerikietiška virtuvė garsėja ne tik mėsainiais, bet ir įvairiu mėsos ar kitų greitojo maisto patiekalų asortimentu, todėl tokių patiekalų stoka gimtinėje stipriai prisidėjo prie sprendimo atidaryti mėsainių restoraną. Anot verslininko, jo mėsainiai išskirtiniai tuo, kad pagaminti iš vienareikšmiškai kokybiškiausių produktų Lietuvoje. „Per ilgą virėjavimo laiką atradau labai gerus tiekėjus, kurie siūlo kokybiškus produktus, – džiaugėsi pašnekovas. – Mūsų brandinta jautiena yra tokia sultinga ir išraiškingo skonio, jog kiekvienas paragavęs – nustemba. Maistą gaminame keraminėse kepsninėse tiesiai ant anglių, todėl jis įgauna daug dūmo kvapo bei poskonio. Ir didžiausias aspektas, kuo mano mėsainiai išskirtiniai, tai – žinios, kaip juos gaminti. Prieš kepant aš visada savo svečio paklausiu, kaip iškepti jautieną. Ir beveik visada įtikinu valgyti vidutiniškai keptą, nes būtent taip paruoštoje mėsoje atsiskleidžia pagrindinės kokybiškos mėsos savybės. Taip pat mūsų restorano meniu yra patiekalų, kuriems kokybiškai pagaminti privalu turėti gerą žinių bagažą. Pavyzdžiui, šonkauliai ar kiauliena rūkomi ir kepami nuo 3 iki 9 valandų, todėl išeina minkštas, sultingas ir skanus produktas.“

Atsirado ir naujovių

Kaip tikino J. Blaževičius, jo verslas dar tik vystosi. Anot vyro, antras karantinas lėmė tai, kad jį paskelbus apsilankė mažiau klientų, tačiau šis laikas leido tikslingai susikoncentruoti ir atrasti kažką nauja. „Per antrą karantiną sudėliojau naują, platesnį meniu, taip pat daugiau laiko skyriau reklamos ir dizaino tobulinimui, – atskleidė pašnekovas. – Beje, per antrą karantiną kilo mintis įgyvendinti dar vieną projektą – „Forest grill paella“. Paelija – tai didelėse specialiose keptuvėse (paellerose) gaminami ispaniški jūros gėrybių troškiniai. Patiekalo estetika, jūros gėrybių gausa, apvalieji ryžiai ir brangiausias pasaulio prieskonis šafranas tikrai nepalieka abejingų. Paeliją gaminsime kompanijoms ir tai bus parodomasis bei mokomasis gaminimas. Jau matau šio projekto sėkmę, nes rezervuojamos vasarai datos tiesiog tirpsta…“

Pasak J. Blaževičiaus, svajonių jis turi daug. Visgi, visi gyvename ir tobulėjame. Pašnekovo teigimu, kaip virėjas jis – universalus, ir turi daug žinių ne tik apie mėsą ar amerikietišką virtuvę, bet ir apie plačiausiai paplitusią europietišką virtuvę. „Mano svajonė – suteikti galimybę žmonėms turėti fine dinning vietą Ignalinoje, – kalbėjo verslininkas. – Noriu, kad žmogus, atėjęs į restoranėlį, gautų ne tik sumokėtų pinigų vertą estetišką patiekalą, prie jo harmoningai derančio vyno ar kito gėrimo taurę, bet ir galėtų jaukiai praleisti laiką. Į jaukios vietos apibūdinimą susideda daug aspektų, tačiau aš, jau kurį laiką sukdamasis tokiose vietose, susidėliojau prioritetus ir tikrai žinau, ko būtent reikia, kad galima būtų tai įgyvendinti.“

Svajonė – muzika

Kaip pasakojo ignalinietis, prieš keletą savaičių mėsainių restoranas „Forest grill“ pasiūlė naują praplėstą meniu, kuriame J. Blaževičius stengėsi sujungti viską po truputį per daug nesiplečiant. „Šiuo metu turime 7 rūšių mėsainius, kuriems galima pasirinktį bandelę bei dar keletą kitokių savybių“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, ar dar liko jo gyvenime vietos muzikai, kuri anksčiau buvo labai svarbi, vyras teigė, jog muzika visada buvo ir bus jo svajonė. „Ji liko ir tikiu, kad kažkada bus įgyvendinta, – vylėsi verslininkas. – Nors šiuo metu ji iš dalies „supakuota“ į lagaminą ir nustumta į šalį, tačiau aš tikiu, kai viskas kiek labiau aprims, nuvalysiu dulkes ir sieksiu svajonės įgyvendinimo.“

Justo Blaževičiaus asmeninio archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Sponsored Video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas