Į dvikovą dėl mero kėdės stos Justas Rasikas ir Laimutis Ragaišis

Praėjusį sekmadienį šalies gyventojai dalyvavo merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose – savo valdžią rinko ir ignaliniečiai. Susumavus visus Ignalinos rajono gyventojų balsus į antrąjį rinkimų turą kovo 19 dieną pateko socialdemokratas Justas Rasikas ir valstiečių partijos atstovas Laimutis Ragaišis. Kai kitose šalies savivaldybėse politiniai komitetai su savo lyderiais priešakyje gana sėkmingai skynėsi kelią į merų postus, Ignalinoje taip nenutiko. Čia išliko tradicinės Lietuvos partijos: Lietuvos socialdemokratų partija ir kiek jaunesnė, ilgai rajoną valdžiusi, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Ignaliniečiai buvo aktyvūs

Vasario 28–kovo 2 dieną vyko išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių negalėjo atvykti balsuoti kovo 5 dieną, turėjo galimybę išreikšti savo valią anksčiau. Tą padarė rinkėjai, atėję balsuoti į Ignalinos rajono savivaldybės Turizmo informacijos centrą. Balsavimas vyko ir specialiuose balsavimo punktuose (gydymo įstaigose, socialinės globos namuose, policijos areštinėse, tardymo izoliatoriuose ir pan.) bei namuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, pagal rinkėjų aktyvumą Ignalinos rajono savivaldybė užėmė vienuoliktą vietą šalyje iš 60-ies savivaldybių. Iš viso šių metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose dalyvavo beveik 55 proc. visų teisę balsuoti turinčių Ignalinos rajono gyventojų.

Aktyviausi buvo Kaniūkų (75,18 proc.), Mažėnų (70,87 proc.), Ignalinos (68,78 proc.), Šiūlėnų (67,41 proc.), Dūkšto (65,66 proc.), Ignalinos centro (65,11 proc.) apylinkių rinkėjai.

Iš teisę balsuoti turinčių 13 112 rinkėjų 20-yje rinkimų apylinkių apsilankė 7 166 asmenys, kurie į balsadėžes įmetė ir dalį (161 merų rinkimuose ir 284 – tarybos) negaliojančių biuletenių.

2019 m. kovo 3 dieną savivaldybių tarybų rinkimų I ture dalyvavo 7 635 Ignalinos rajono rinkėjai. 2019 metais, kaip ir šį kartą, reikėjo antro turo, kuriame tapo aišku, kas bus meras. Jo rinkimuose buvo irgi panašus skaičius – 7 685 rinkėjai. Beje, tuo metu ir rinkėjų Ignalinos rajone buvo kiek daugiau – 14 442.

J. Rasikas kviečia rinktis atsakingai

Šių metų rinkimuose į Ignalinos rajono savivaldybės mero postą taikėsi septyni kandidatai iš įvairių partijų ir vieno susikūrusio Nacionalinio susivienijimo. Pirmajame ture sėkmė nusišypsojo J. Rasikui, už kurį balsavo 2 916 rinkėjų (beveik 41 proc.). Antras liko L. Ragaišis, surinkęs 2 471 balsą (daugiau nei 34 proc.).

Stipriai atsilikęs nuo lyderių trečias liko partijos Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai atstovas Imantas Umbražiūnas. Už jį balsavo tik 537 ignaliniečiai (per 7 proc.). Nacionalinio susivienijimo kandidatas Ramūnas Kairys, surinkęs 311 balsų (4,34 proc.), liko ketvirtas. Dar žemiau išsirikiavo kiti mero kėdės siekę kandidatai: Liberalų sąjūdžiui atstovavusi Lina Gladkauskienė, surinkusi 296 balsus (4,13 proc.), Lietuvos žaliųjų partijos atstovas Vaidotas Židanavičius – 257 balsus (3,59 proc.), o už Darbo partijos kandidatą Manfredą Žymantą balsavo tik 217 (3,03 proc.) rinkėjų.

J. Rasiką labiausiai palaikė Šiūlėnų (60,77 proc.), Dysnos (58,56 proc.) ir Didžiasalio (51,71 proc.) apylinkių rinkėjai. Taip pat už jį aktyviai balsavo ir kitų teritorijų gyventojai: vidiškiečiai, švedriškiečiai, Mielagėnų, N. Daugėliškio, Mažėnų, Dūkšto, Ignalinos centro ir kitų apylinkių rinkėjai. Mažiausiai dabartinį merą palaikė Kazokinės ir Rimšės apylinkių gyventojai (atitinkamai 25,85 ir 20,21 proc.).

Paklaustas, kaip vertina rinkimų rezultatus, J. Rasikas džiaugėsi aktyviais rinkėjais, išreiškusiais savo pilietinę valią renkant Ignalinos rajono savivaldybės merą ir tarybą.

„Vertinu nelengvą ir atsakingą rinkimų komisijų darbą: Ignalinoje ir visame rajone rinkimai vyko pakankamai sklandžiai, – komentavo kandidatas į mero postą. – Žinoma, rinkimų kovoje galėjo būti mažiau pykčio – daugiau argumentų, mažiau paskalų – daugiau tiesos. Nemanau, kad bet kokios priemonės yra pateisinamos. Rinkimai – tik konkurencinė partijų kova, bet – ne karas. Bendražmogiški dalykai, korektiškumas, pagarba konkurentui negali būti užmiršti net revanšistinės kovos metu. Jei oponentas negirdi kitos pusės argumentų, negi rinkėjai gali tikėtis, kad toks vėliau išgirs jų prašymus, pasiūlymus?“

J. Rasikas dėkojo rinkėjams, kurių valia naujojoje taryboje socialdemokratai turi devynis balsus. Tai – dviem tarybos nariais daugiau, nei buvo ankstesnėje kadencijoje. „Rinkėjų išreikštas pasitikėjimas mus įpareigoja rimtam darbui, – sakė pašnekovas. – Kartu suprantame, kad turėsime derinti savo pozicijas su kitomis partijomis, rinktis koalicijos partnerius. Ir tai, manau, nėra blogai – daugiau nuomonių, daugiau demokratijos. Visi kol kas dairosi, modeliuoja būsimą situaciją. Tai darome ir mes, bet tikrasis vaizdas išryškės tik po kovo 19-osios rinkimų.“

Antrame ture J. Rasikas kvietė rinkėjus žvelgti plačiau, giliau ir rinktis atsakingai. Pasak jo, arba einame pirmyn, arba – grįžtame atgal.

L. Ragaišis kviečia į II turo rinkimus

Nuo savo varžovo nedaug atsiliekantį L. Ragaišį labiausiai palaikė Rimšės (61,17 proc.), Kazokinės (52,84 proc.) ir Kazitiškio (49,82 proc.) apylinkių rinkėjai. Šiam kandidatui lojalūs buvo Kaniūkų, Ceikinių, Meikštų krašto rinkėjai. L. Ragaišiui labiausiai nepasisekė Didžiasalyje, Dysnoje, Vidiškėse.

Paklaustas apie tai, kaip vertina pirmojo turo rinkimus, L. Ragaišis nedaugžodžiavo. „Tauta mumis pasitikėjo – septyni mandatai. Tai – stipru. Labai gerai, kad atsinaujinusi komanda manimi patikėjo, tuo pačiu didelį pasitikėjimą išreiškė ir rinkėjai. Tuo labai džiaugiuosi. Kol kas viskas klostosi gerai“, – jau po rinkimų šią savaitę aiškino L. Ragaišis, labai dėkodamas rinkėjams už pasitikėjimą juo ir kviesdamas atlikti pilietinę pareigą tuos rinkėjus, kurie neatėjo balsuoti pirmame ture. „Labai kviečiu visus tuos rinkėjus, kurie nebalsavo pirmame ture, į II turo rinkimus“, – sakė vienas iš kandidatų į mero postą.

Paklaustas, ar kurtų koaliciją su socialdemokratais, nes jie mandatų skaičiumi aplenkė valstiečius ir turės daugumą rajono savivaldybės taryboje, L. Ragaišis tvirtino, jog jis atviras visoms partijoms ir gali kalbėtis bei tartis dėl bendro darbo bet su kuo.

Ne visos partijos sulaukė palaikymo

Mandatų skirstymo kvota Ignalinoje buvo 309 rinkėjo balsai vienam rajono savivaldybės tarybos nariui. Šį kartą daugiausiai mandatų, net devynis, gavo Lietuvos socialdemokratų partija, kuriai šiuo metu vadovauja rajono savivaldybės meras J. Rasikas. Praėjusiuose rinkimuose ši partija buvo laimėjusi septynis mandatus. Su septyniais mandatais antroje vietoje liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kurios kandidatas į merus buvo L. Ragaišis. Praėjusiuose rinkimuose valstiečiai buvo laimėję devynis mandatus.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su dviem mandatais liko treti. Šį kartą po vieną mandatą atiteko Lietuvos žaliųjų partijai, Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai, anksčiau turėjusiai du mandatus.

Nacionaliniam susivienijimui iki mandato pritrūko daugiau nei 30 balsų, o Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga surinko tik 119 balsų, kai kvota – 309 balsai, ir šį kartą liko be nieko.

Praėjo sklandžiai

Apžvelgdama savivaldybių tarybų ir merų rinkimus mūsų rajone, Ignalinos rajono rinkimų apygardos Nr. 9 rinkimų komisijai pirmininkaujanti Rasa Šatienė teigė, kad rinkimai praėjo sklandžiai, didelių pažeidimų ir nusiskundimų nebuvo, o daugelis rinkimų apylinkių sulaukė stebėtojų iš partijų. Anot jos, žmonės buvo labai aktyvūs.

Kaip aiškino R. Šatienė, sekmadienio vakarą pasibaigus balsavimui, balsus pirmiausia suskaičiavo mažesnės apylinkės.

Pasak pirmininkės, ne visi rinkėjai balsavo sąžiningai, buvo ir tokių, kurie sąmoningai sugadino biuletenius juos perbraukdami, kiti netyčia sugadino biuleteniuspažymėdami daugiau nei po vieną kandidatą ar partijas arba visai pamiršo pažymėti. Atsirado ir tokių rinkėjų, kurie nepažymėję partijos išreitingavo kandidatus. Tokie biuleteniai liko negaliojantys.

Vytauto Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas