Dienos receptas

Cukinijų blynai

Reikės
kilogramo cukinijos, 3 kiaušinių, stiklinės kvietinių miltų, 300 g „Daktariškos" dešros, svogūno, 2 morkų, petražolės pagal skonį, druskos, maltų juodųjų pipirų ir aliejaus.

Gaminimas:
nulupkite cukiniją, rupiai sutarkuokite ir truputį nusunkite. Taip pat sutarkuokite morkas ir dešrą. Į cukinijos masę dėkite sutarkuotas morkas, dešrą, įmuškite kiaušinius, berkite miltus ir smulkiai pjaustytą svogūną bei smulkintą petražolę. Masę pasūdykite, pagardinkite juodaisiais pipirais, išmaišykite ir kepkite.

Grybų ir daržovių mišrainė žiemai

Reikės
0,75 l virtų grybų, 2 kg kopūsto, 1 kg morkų, 1 kg svogūnų, 3 šaukštų druskos, 5 šaukštų aštraus pomidorų padažo, lauro lapų, pipirų, petražolių lapelių.

Gaminimas:
kopūstą supjaustykite ir apvirkite nedideliame kiekyje vandens, virtas morkas supjaustykite, svogūnus apkepinkite. Viskas išmaišykite, sudėkite virtus grybus, pomidorų padažą, prieskonius ir troškinkite apie 15–20 min. Karštą mišrainę sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Marinuotos paprikos

Reikės
3 kg paprikų, 1 l vandens, 300 g cukraus, 130 ml 9 proc. acto, 230 ml aliejaus, 2 šaukštų druskos.

Gaminimas:
paprikas nuplaukite, išvalykite sėklos ir kiekvieną perpjaukite į 4 dalis. Į verdantį vandenį sudėkite marinatui skirtus produktus. Kai užvirs, sudėkite papriką. Pavirkite 5–7 min. Papriką sudėkite į stiklainius, užpilkite marinatu, sandariai uždarykite, apverskite, uždenkite ir palikite atvėsti.

Saldžiarūgštis paprikų padažas

Reikės
500 g saldžiųjų raudonųjų paprikų, 500 g saldžiųjų geltonųjų paprikų, 500 g cukinijos, 500 g pomidorų, 1,5 šaukšto druskos, 4 šaukštų cukraus, stiklinės acto.

Gaminimas:
cukinijas nulupkite ir išimkite sėklas. Supjaustykite nedideliais kubeliais. Išimkite paprikų sėklas. Paprikas smulkiai supjaustykite. Nulupkite pomidorų žievelę ir susmulkinkite. Viską suberkite į puodą, užpilkite acto, suberkite cukrų, druską ir troškinkite nedidelėje kaitroje nuolat maišydami apie 45–60 minučių. Supilstykite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Įdarytos krūtinėlės

Reikės
morkos, svogūno, 4 vištienos krūtinėlių, pievagrybių, fermentinio sūrio, 8 juostelių kiaulienos šoninės, druskos ir vištienos prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:
įpjaukite krūtinėlę pusiau ir pamarinuokite su vištienos prieskoniais bei druska.
Įdarui morką, svogūną bei grybus supjaustykite ir pakepinkite, pagardinkite prieskoniais. Imkite krūtinėlę ir įdarykite pasigaminta mase, gausiai apibarstykite sūriu ir smeikite smeigtukus, kad kepant nepasileistų įdaras. Tada įdarytą krūtinėlę įvyniokite į plonas kiaulienos šoninės juosteles. Dėkite į skardą ir kepkite apie 30 minučių 190 °C temperatūros orkaitėje.

Įdarytos paprikos

Reikės
4 paprikų, 500 g faršo, svogūno, 100 g ryžių, 3 pomidorų, 200 g konservuotų kukurūzų, prieskonių pagal skonį, 200 g fermentinio sūrio.

Gaminimas:
faršą sumaišykite su ryžiais, konservuotais kukurūzais, smulkintu svogūnu ir mažais gabalėliais supjaustytais pomidorais. Masę pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Prikimškite pusiau perpjautas ir išskobtas paprikas. Sudėkite į skardą. Kepkite 170 °C orkaitėje apie 50 minučių. Baigiant kepti, apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.

Raudonikių užtepėlė

Reikės
1 kg raudonikių (ar kitų grybų), 3 svogūnų, 6 česnako skiltelių, šaukštelio acto, 50 ml alyvuogių aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
išdarytus raudonikius užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite 15 minučių.
Nupilkite vandenį, puodą vėl statykite ant mažos kaitros, įpilkite truputį vandens, suberkite juoduosius pipirus ir druską, įpilkite šiek tiek acto (pagal skonį) ir troškinkite dar 15–20 min. Aliejuje apkepkite smulkintus svogūnus. Ištroškintus raudonikius sumalkite mėsmale arba tiesiog susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Sumaišykite su kepintais svogūnais, įspauskite česnaką. Gautą masę tepkite ant duonos.

Cukinijų salotos

Reikės
2 kelių mažų pomidorų, 3 nedidelių cukinijų, alyvuogių aliejaus, 300 g kaparėlių, pusės citrinos sulčių, saujos petražolių ir saujos bazilikų.

Gaminimas:
išdorotas cukinijas daržovių skutikliu supjaustykite juostelėmis. Juosteles dėkite į keptuvę ir greitai apkepkite su šlakeliu aliejaus. Pomidorus perpjaukite pusiau. Dėkite į lėkštę pomidorus ir cukinijas. Petražoles ir bazilikus smulkiai supjaustykite, kaparėlius – taip pat. Žoleles ir kaparėlius sumaišykite. Į gautą masę pilkite citrinos sultis ir 4 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite. Gautu padažu apšlakstykite cukinijas ir pomidorus. Galite pagardinti mėgstamais prieskoniais.

Keptos česnakinės cukinijos

Reikės
2 jaunų cukinijų, druskos ir pipirų pagal skonį, 6 šaukštų aliejaus, 4 skiltelių česnako, šaukšto mairūno, šaukšto kalendros, šaukšto petražolių, šaukštelio rozmarinų.

Gaminimas:
cukinijas gerai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite išilgai per pusę. Pabarstykite druska, pipirais. Prieskonius įtrinkite. Aliejų sumaišykite su išspaustu česnaku, smulkiai pjaustytu mairūnu, petražolėmis, kalendromis ir rozmarinais. Cukinijas sudėkite į kepimo indą pjūvio puse į viršų. Tolygiai užpilkite žalumynų su aliejumi. Kepkite iki 210 °C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.

Abrikosų uogienė

Reikės
400 g abrikosų, 100 g mėlynių, 250 g cukraus uogienėms, 7 šakelių čiobrelių.

Gaminimas:
abrikosus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Supjaustykite smulkiais gabaliukais ir kartu su cukrumi užvirinkite. Berkite kapotus čiobrelius ir pavirkite dar 3 min. Tada berkite mėlynes ir pavirkite dar minutę. Atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje. Šiai uogienei galite naudoti džiovintus abrikosus, tačiau pirmiausia turite juos 12 val. pamirkyti.

Puslapis 1 iš 38

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:1506
Vakar apsilankė:3055
Šią savaitę apsilankė:1506
Šį mėnesį apsilankė:94327
Viso (nuo 2015-02-16):9027271
Šiuo metu naršo:
51
2018-09-24
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!