Meistras iš Balio improvizuos meno festivalyje Anykščiuose: per jėgą drožinėjant medį, prarandama jame slypinti gyvybė

Rugsėjo 9-10 d. Anykščių menų inkubatoriuje vyks kūrybinių industrijų festivalis WOOD FEST, kuris pakvies iš naujo atrasti ir kitu kampu pažvelgti į medžiagą, su kuria susiduriame kasdien – medį. Festivalis vienoje vietoje suburs gausų būrį menininkų, medžio skulptorių ir drožėjų, kurie lankytojus supažindins ne tik su savo dirbiniais, bet ir kūrybos procesu. Vienas iš jų – prieš septynerius metus Lietuvoje šaknis įleidęs Oka, kurio paties šaknys slypi Balyje. Meistru, o ne menininku save vadinantis Oka pasakoja apie savo kūrybinę kelionę, kodėl drožiniams renkasi negyvą medieną ir apie lūkesčius festivaliui.

Meistras pažymi, kad jis su medžiu visada stengiasi daryti tai, ką pastarasis jam sako: „Jeigu medžio viduje slypi ežiuko forma, drožinėti pelėdą yra beprotiškai sunku. Vietoje dienos ar dviejų užtrukti galima ir dvi savaites ar dar ilgiau. Kai panaudoji savo ego ir per jėgą keiti medžio esybę, prarandama jame slypinti gyvybė. Tai matosi ir pašalinių akimis, stebint rezultatą iš šono. Tačiau pasirinkus teisingai, atsiskleidžia ypatingas grožis.
Pastaruoju metu mane domina lietuvių pagonių dievai, įvairios legendos, tad galimai improvizacijos bus susijusios su šiomis temomis. Tačiau jas norėčiau paįvairinti detalėmis iš savo kultūros, paversti tai savu kūriniu. Juk 13 tūkstančių kilometrų keliavau ne tam, kad kopijuočiau – noriu parodyti, kad mano atvykimas yra prasmingas“, – teigia meistras.
Pasakodamas apie savo lūkesčius festivaliui, Oka akcentuoja, kad jo tikslai – pasidalinti dalele savęs ir atiduoti visas jėgas. „Gyvenime vadovaujuosi tokiu požiūriu – daryk geriausią, ką gali, o visa kita ateis savaime. Kai dirbu, viskas pirmiausia sukasi aplink mane, nes aš – vienintelis, už ką galiu būti pilnai atsakingas. Todėl stengsiuosi iš visų jėgų festivalyje sukurti pozityvią atmosferą, o visa kita ateis savaime. Panašiai žvelgiu ir į laimę – žmonės dažnai sako, kad iš pradžių noriu kažką turėti ar kažką padaryti, o tada jau būsiu laimingas. Aš mąstau priešingai – pirma esu laimingas ir tik tada darau. Jei nebūsiu laimingas, mano skulptūros bus nieko vertos“, – sako Oka.


Taip pat festivalio svečiai galės stebėti ir kitų medžio kūrėjų – VDA Kauno fakulteto kūrybinės grupės, Roberto Gritėno, Valdo Pelegrimo kūrybos procesus bei rezultatus. Penktadienio vakarą laukia VDA Kauno fakulteto Dizaino katedros studentų darbų parodos „Šviesos elementas“ atidarymas, po to  bus rodomas  filmas „Sengirė” (rež. Mindaugas Survila). Šeštadienio vakarą vyks teatro “Kitas kampas” improvizacijų programa. Festivalį vainikuos specialiai festivaliui sukurtos Okos Sutamos skulptūros aukcionas.
Šių metų festivalis yra jau aštuntas kartas, kai rugsėjo pradžioje organizuojamas renginys leidžia lankytojams pažinti vis skirtingą kūrybinių industrijų sritį ir medžiagą. Tokiu būdu ankstesniais metais jau buvo prisiliesta prie popieriaus, stiklo, vilnos metalo ir dar daugiau.
Kūrybinių industrijų festivalį WOOD FEST organizuoja VšĮ Anykščių menų inkubatorius – menų studija, remia Anykščių rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.


Visą festivalio programą galima rasti adresu www.woodfest.lt

Festivalio draugai:

VDA Kauno fakulteto dizaino katedra

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas