Ruošiant tiek šventinį švedišką, tiek kasdienį stalą, šį galima papildyti maistingais užkandžiais. Jais galima nustebinti kone kiekvieną svečią. Žinoma, greitėjantis gyvenimo ritmas skatina ieškoti naujų būdų, kaip lengvai pasigaminti ne tik skanius, bet ir maistingus patiekalus ar užkandžius. Šiame straipsnyje pateikiamos sūrių ir saldžių užkandžių receptų idėjos.
Sūrūs užkandžiai
Kiekvienas vis atsakingiau žiūrime į mitybą ir stengiamės dažniau į dienos meniu įtraukti daržovių, suteikiančių energijos. Pavyzdžiui, jei norite paįvairinti švedišką stalą ir nustebinti svečius, puikiai tiks šparaginės pupelės. Svarbu paminėti, kad šios ankštinės daržovės ne tik pasižymi mažu kaloringumu, bet ir pašalina toksinus iš organizmo, mažina cholesterolio lygį kraujyje ir palaiko normalų cukraus lygį.
Iš ankštinių pupelių galima lengvai ir greitai pagaminti šparaginių pupelių užkandį su parmezano sūriu. Jeigu naudojate šaldytas pupeles, jas 3 minutes apvirkite pasūdytame vandenyje. Tuomet jas sumaišykite su alyvuogių aliejumi, parmezano sūriu ir įdėkite į 200 °C įkaitintą orkaitę. Po 10 minučių ant stalo galėsite patiekti maistingą užkandį.
Visgi, turint daugiau laiko, galima paruošti tortilijų suktinukus. Tortilijas galima susukti tiek su daržovėmis, tiek su mėsa ar jūrų gėrybėmis. Ingredientų pasirinkimas – itin platus. Tereikia tortilijos padą iškloti norimais ingredientais, tvirtai suvynioti ir supjaustyti vieno kąsnio gabaliukais.
Saldūs užkandžiai
Kaip ir sūrių, taip ir saldžių užkandžių receptai gali būti įvairūs. Norint paruošti saldžius užkandžius, patariama rinktis ilgiau negendančius produktus. Pavyzdžiui, grūdus, sėklas, džiovintus vaisius, iš kurių galima pagaminti saldžius batonėlius ar rutuliukus.
Greitai paruošiamas užkandis: datules, riešutus, riešutų sviestą, avižas ir kakavos miltelius sudėkite į indą ir maisto smulkintuvu susmulkinkite. Tuomet rankomis formuokite norimo dydžio šokoladinius rutuliukus. Jeigu lieka rutuliukų, juos galima suvalgyti vėliau – produktai yra lėtai gendantys, todėl nereikės visko išmesti.
Kiti saldūs užkandžiai gali taip pat būti paruošti naudojant tortilijų paplotėlius. Tortilijos padą ištepkite riešutų sviestu, kairėje ar dešinėje pusėje padėkite nuluptą bananą ir susukite. Supjaustykite riekelėmis ir gražiai išdėliokite lėkštėje. Šį užkandį paruošite greičiau nei per 5 minutes, tad turėsite daugiau laiko kitiems pasiruošimo darbams.
Tiek kasdienėje mityboje, tiek rengiant draugų ar artimųjų susibūrimą, užkandžiai yra svarbūs. Sūriais užkandžiais galima nuraminti gurgiantį pilvą, o saldžiais – pasilepinti suvalgius pagrindinį patiekalą. Pasinaudoję aukščiau pateiktais receptais, galėsite pagaminti ne tik skanius, bet ir maistingus užkandžius.