Kapela „Seliavytė“ švenčia vienerių metų gimtadienį

Prieš metus, gegužės 17 dieną, viename Utenos rajono miestelyje susiruošė ir į muzikinę kelionę leidosi nauja kapela. Niekam nežinoma, nedidukė, be aiškios ateities vizijos… Šiandien apie ją to jau nepasakysi – kapela išaugusi, patobulėjusi, su nemenku muzikinių kūrinių bagažu, koncertų patirtimi. Šiandien ji – žinanti, ko nori ir ko siekia. Per metus paauginta ir pradėjusi skleistis Utenos kultūros centro Sudeikių skyriaus liaudiškos muzikos kapela „Seliavytė” švenčia vienerių metų gimtadienį.

Kaip „Utenos dienai” sakė kapelos įkūrėja ir vadovė Angelė Dikmonienė, turėti tokį muzikinį kolektyvą buvo jos svajonė. „Sudeikiuose gyvena armonikininkas Povilas Stasys Mazgelis. Tai puikiai instrumentą valdantis žmogus. Dažnai pagalvodavau, kodėl jis nemuzikuoja jokiame kolektyve?” – kaip kilo idėja suburti kapelą, pasakojo vadovė. Pasak pašnekovės, turėdama viziją sukviesti muzikuojančius sudeikiečius į vieną būrį, ji dažnai pagalvodavo ir apie dvi vokalinio moterų ansamblio „Sudeikiečių gaida” dainininkes – Birutę Kubilienę ir Sidą Pakalnienę. „Jų balsai labai dera tarpusavyje. Savo kapeloje aš jas mačiau vokalistėmis”, – atskleidė A. Dikmonienė. Pašnekinusi dar du sudeikiečius – Lijaną Sinkevičienę ir Arūną Pavilonį – prisijungti prie kuriamos kapelos, A. Dikmonienė sulaukė palaikymo ir per pirmąjį pasirodymą žiūrovams 2014 m. gegužės 17 dieną scenoje prisistatė nauja kapela.
Nedrąsūs buvo pirmi žingsniai: koją kišo didelis jaudulys, tris mėnesius iki pasirodymo rengtos repeticijos tik padėjo pagrindus, tačiau nedavė norimo gražaus rezultato. Vis dėlto prisistatymas įvyko, neįnoringai publikai koncertas patiko ir iš karto buvo surengtos krikštynos.
A. Dikmonienė prisiminė, kaip iki koncerto sudeikiečiai teikė pasiūlymus naujai kapelai pavadinti. Variantų buvo surinkta per 50. „Pirmojo pasirodymo metu visi rinko gražiausią vardą. Beveik vienbalsiai buvo pritarta sudeikietės Reginos Remeikienės pasiūlytam „Seliavytės” pavadinimui. Todėl ji kartu su kitu sudeikiečiu, ištikimu kapelos gerbėju Petru Petruliu tapo krikštatėviais”, – linksmas krikštynas minėjo A. Dikmonienė.
„Utenos dienos” pašnekovė neabejojo, kad duotas pavadinimas labai tinka ir atitinka kapelos būdą. „Visų pirma, seliavos – Alaušo žuvys, esančios ir Sudeikių herbe. Šis pavadinimas iš karto nurodo vietovę, iš kurios esame kilę ir kuriai atstovaujame. Antra, iš prancūzų kalbos išvertus c’est la vie (skaityti – se lia vy) reiškia „toks jau gyvenimas”. Dainos, muzika, nuotaika, žmonės – visa tai ir yra gyvenimas”, – teigė kapelos vadovė A. Dikmonienė.
Kapela „Seliavytė” išgarsėti netruko. Koncertas po koncerto daugėjo draugų, kvietimų ir pasirodymų. Tai turėjo įtakos paties kolektyvo kaitai. A. Pavilonis pasikvietė į kapelą armonika grojantį uteniškį Vitalijų Šileikį, o pastarasis prijungė ir savo dukrą – Utenos muzikos mokykloje akordeono specialybės besimokančią Editą. Pasikeitė ir dainininkės: nepavykus suderinti veiklos dviejuose kolektyvuose iš kapelos pasitraukė S. Pakalnienė ir B. Kubilienė. Tačiau A. Dikmonienė teigė, kad po bet kokio praradimo įvyksta atradimas. „Prie kapelos prisijungė jaunos sudeikietės Skaistė Mazgelytė, Ieva Rakauskaitė ir Alaušų kaime gyvenanti Alvyda Vitaitė. Jaunos panelės taip pamėgo liaudišką muziką, kad šiandien jos mėgaujasi dainuodamos. Tai labai džiugina, nes dabartinis jaunimas linkęs į kitokio stiliaus muziką, dažnai yra pamirštamas mūsų tautos savitumas ir per daugelį metų protėvių išlaikytas ir puoselėtas kultūros lobis”, – didžiuodamasi savo jaunomis kolektyvo narėmis, kurias meiliai vadovė vadina mergičkomis, sakė A. Dikmonienė.
Šiandien kapelos repertuare jau yra per 30 muzikinių numerių, tačiau esant reikalui jų gali atlikti ir daugiau. „Mūsų kolektyve nėra nė vieno profesionalaus muzikanto. Tačiau visi esame pamišę dėl muzikavimo. Mums nėra kliūčių, kurių neįveiktume, todėl prireikus bet kuris galime griebtis kito instrumento ir jį įvaldyti”, – tikino kapelos vadovė.

Kapela „Seliavytė”
Vadovė Angelė Dikmonienė – mandolina, akordeonas
Povilas Stasys Mazgelis – armonika
Lijana Sinkevičienė – būgnas
Vitalijus Šileikis – armonika
Arūnas Pavilonis – išilginė fleita
Pranešėja Edita Šileikytė – akordeonas, sintezatorius, tambūrinas
Skaistė Mazgelytė – dainininkė
Alvyda Vitaitė – dainininkė
Ieva Rakauskaitė – dainininkė

Angelės Dikmonienės asmeninio archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas