Šalyje prasidės rekordinio skaičiaus daugiabučių renovacija

Daugiabučių renovacijos tempai šalyje sparčiai auga. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) paskutinio kvietimo modernizuoti daugiabučius metu gavo ir patvirtino rekordinį paraiškų skaičių per visą renovacijos istoriją. Siekiant, kad pastatų atnaujinimo procesai vyktų dar efektyviau imtasi sisteminių pokyčių įgyvendinant rangos darbų viešuosius pirkimus.

Įgyvendinant renovacijos projektus rangos darbų pirkimai dažnai stringa dėl rangovinių organizacijų trūkumo ar jų nenoro dalyvauti konkursuose. Siekiant spręsti šią problemą imtasi pokyčių – nuo šiol užsakovai galės nupirkti rangos darbus keliems šalia esantiems daugiabučiams vienu kartu.

Anot Centrinės perkančiosios organizacijos Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo Mindaugo Žiuko, naujasis daugiabučių namų atnaujinimo rangos darbų modulis buvo sukurtas po konsultacijų tiek su užsakovais, tiek su rangovais, taip pat su atsakingomis institucijomis.

„Atnaujinti kelis vienas šalia kito esančius daugiabučius rangovams patraukliau, kadangi sutarties vykdymo metu efektyviau naudojami turimi resursai – pavyzdžiui, rangovai įsirengia vieną buitinių, sandėlių ir kitų pagalbinių pastatų zoną vietoje kelių, taip pat tolygiai paskirsto pajėgumus ir gali sparčiau atlikti darbus“, – pabrėžė M. Žiukas.

APVA baigė paraiškų daugiabučiams renovuoti vertinimą

Geros žinios laukia ir renovuotinų daugiabučių gyventojų. APVA baigė vertinti paskutinio aplinkos ministro kvietimo daugiabučiams atnaujinti gautas paraiškas iš Lietuvos gyventojų. Iš viso buvo sulaukta itin didelio kiekio paraiškų – 785, iš kurių 781 patvirtintos.

Nors pagal kvietimo sąlygas buvo numatyta daugiabučių modernizacijos projektams skirti 150 mln. eurų, gavus rekordinį skaičių paraiškų investicijų suma padidinta iki daugiau nei 435 mln. eurų. Atsižvelgiant į dabartinius Vyriausybės prioritetus ir siekį skatinti pastatų energinio efektyvumo didinimą, buvo nuspręsta finansuoti visus projektus, kurie atitinka kvietime numatytas sąlygas.

Aktyviausios savivaldybės

Pagal šį kvietimą daugiau kaip 30 proc. daugiabučių modernizavimo projektų bus įgyvendinama didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje (139), Kaune (69) ir Klaipėdoje (66). Taip pat šio kvietimo metu aktyvios buvo ir Jonavos rajono savivaldybė (patvirtintos 38 paraiškos), Palangos miesto savivaldybė (32), Prienų (20), Švenčionių (20), Trakų (18) rajonų savivaldybės.

„Šio kvietimo rezultatai išryškina keletą svarbių dabartinio renovacijos proceso aspektų. Pirmiausia džiugina tai, jog daugiabučių renovacija išlaiko stabilų pagreitį trijuose didžiuosiuose šalies miestuose. Kita svarbi tendencija – mažesnių savivaldybių, tokių kaip Jonavos, Palangos, Švenčionių ir kt., planuojamų atnaujinti daugiabučių skaičius, rodantis, jog artimiausiais metais jau ne maža dalis šalies savivaldybių bus atnaujinusios didžiąją dalį savo senų daugiabučių namų“, – tvirtino APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Pagal daugiabučių namų modernizavimo programą, šiuo metu šalyje vykdoma per 670 daugiabučių atnaujinimo rangos darbų už daugiau kaip 300 mln. eurų. 166 projektai yra gavę statybos leidimus ir šiuo metu vykdo rangos darbų pirkimus, o dar beveik 300 daugiabučių atnaujinimo projektų rangos darbų pirkimus pradės įgyvendinti artimiausiu metu. Šiemet jau baigti atnaujinti 122 daugiabučiai namai.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99 699.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas