Nosted & UAB investuoja į naujų produktų kūrimą, gamybos našumo didinimą, geresnes darbo sąlygas

Metalo apdirbimo įmonė Nosted & UAB Utenoje veikia nuo 2003 metų. Generalinis direktorius Algirdas Šabūnas „Utenos dienai“ komentavo, kuo šiandien gyvena jo vadovaujama įmonė ir kokie jos vystymosi prioritetai.


„Kaip ir bet kuri kita gamybinė įmonė, turime tikslą gaminti kokybiškai, našiai ir laiku“, – teigė Algirdas Šabūnas

Diversifikuota veikla ir prekės ženklai, pasižymintys kokybe bei ilgaamžiškumu

Įmonės pavadinimas Nosted (Nøsted) kilęs iš norvegų šeimos pavardės. Įmonė Norvegijoje buvo įkurta dar 1939 metais ir iki šiol sėkmingai valdoma bei vystoma jau ketvirtosios kartos šeimos. Startavusi kaip grandinių gamybos įmonė Norvegijoje, šiuo metu Nosted & yra įmonių grupė, turinti dukterinių įmonių ir gamyklų ne tik Norvegijoje, bet ir Kanadoje, JAV, Lietuvoje. Produkcijos asortimentas buvo išplėstas įsigijus kitas įmones Norvegijoje, kuriose buvo gaminama ir prekiaujama žemės ūkio ir miškininkystės priemonėmis, kėlimo įranga bei įvairiais produktais žuvininkystės ir laivybos sektoriams. Todėl šiandien norvegų kapitalo įmonių grupė Nosted & yra plačiai diversifikavusi savo veiklą tiek geografiškai, tiek produkcijos prasme: grupė yra viena ratų grandinių rinkos lyderių didžiausiose pasaulio šalyse (Kanadoje, JAV, Norvegijoje), o grupės įmonėse taip pat gaminami ir parduodami miškininkystei ir žuvininkystei skirti produktai, kurių cikliškumas labai skiriasi nuo ratų grandinių verslo cikliškumo. Šis faktas suteikia įmonių grupei gerokai daugiau stabilumo versle.

Nosted & įmonių grupėje gaminama ir prekiaujama trijų pagrindinių prekės ženklų produkcija.

TRYGG – daugelyje šalių pirmaujantis ratų grandinių prekės ženklas. Šio prekės ženklo grandinės pritaikytos atšiauriam Norvegijos klimatui, todėl puikiai tinka sudėtingoms aplinkos sąlygoms bei keliams kitose pasaulio šalyse. Nors vidaus rinka yra didelė, plataus spektro asortimento TRYGG grandinės eksportuojamos į visus žemynus.

Ratų grandinėms pagaminti naudodama žaliava – boro plienas – perkama iš Vakaruose esančių plieno gamyklų. Šis plienas po terminio apdirbimo tampa kietesnis ir atsparesnis dilimui, todėl pailgėja gaminio naudojimo laikas

FRAM – viena iš pirmaujančių Europoje grandinių ir komponentų, skirtų kėlimui, tvirtinimui bei tralavimui, gamintojų ir tiekėjų. Šis prekės ženklas pirmasis pasaulyje pradėjo gaminti grandines iš legiruoto plieno, kurios žinomos kaip 80 klasės grandinės. Nosted & įmonėse taip pat gaminami produktai, skirti gelbėjimo valtims, bei grandinės ir komponentai žuvų fermų inkaravimui jūroje.

IGLAND – visame pasaulyje žinomas žemės ūkio ir miškininkystės įrangos prekės ženklas, jau daugiau kaip 75 metus pirmaujantis efektyvios žemės ūkio traktorių eksploatavimo įrangos srityje. Nuo pat įkūrimo pradžios šis prekės ženklas labiausiai garsėja miško gervėmis ir priekabomis medienai. Taip pat yra sukurta naujų produktų sniego valymo, kėlimo ir kelių priežiūros srityse.

Visi šie prekės ženklai yra garsūs savo srityse bei pasižymi kokybės garantija ir patikimumu.

Utenos gamykla – pagrindinis Nosted & grupės fabrikas

Gamykla Utenoje yra pagrindinis Nosted & grupės fabrikas. Visoje Nosted & grupėje dirba apie 390 žmonių, iš jų apie 215 – Utenoje veikiančioje įmonėje. Kaip teigė A. Šabūnas, perkelti gamybą į Lietuvą nuspręsta dėl to, kad čia buvo didesnė kvalifikuotos ir pigesnės darbo jėgos pasiūla nei Norvegijoje, be to, Utenoje buvo stipriai išvystyta metalo pramonė, o miesto gyventojai turėjo patirties metalo apdirbimo srityje.

Utenoje veikiančioje įmonėje gaminami galutiniai produktai ir pusgaminiai. Dalis detalių ir komponentų tiekiami iš kitų grupės fabrikų Norvegijoje ar perkami iš trečiųjų šalių.

Vidutinis darbo užmokestis įmonėje siekia 2 040 eurų neatskaičius mokesčių, o 2023 ir 2022 metų įmonės apyvarta viršijo 25 mln. eurų. Bendrovė atitinkamai uždirbo 640 ir 530 tūkst. eurų grynojo pelno. Grandinių gamyba sudaro daugiau nei pusę visos gamybos apimties Utenoje. Didžiausios įmonės pardavimų rinkos yra JAV, Kanada, Norvegija. Lietuvoje parduodama tik nedidelė produkcijos dalis – eksportas sudaro apie 97 proc. įmonės Utenoje pajamų.

Didžioji dalis įmonėje dirbančių darbuotojų – vyrai, tačiau mažiau fizinių jėgų reikalaujančius darbus dirba ir moterys.

„Pastaruosius kelerius metus buvo juntama didžiulė mūsų gaminamos produkcijos paklausa, todėl tuo metu įmonėje dirbančių žmonių skaičius buvo išaugęs iki 270. Praėjus paklausos pikui, įmonės gamybos apimtys grįžta į ankstesnį lygį. Dėl šios priežasties darbuotojų skaičius pastaruoju metu sumažėjo iki labiau įprasto ir gamykloje šiuo metu dirba apie 215 darbuotojų.

Milijoninės investicijos į gamybos našumą, naujų produktų kūrimą bei geresnes darbo sąlygas

„Kaip ir bet kuri kita gamybinė įmonė, turime tikslą gaminti kokybiškai, našiai ir laiku. Nuolat siekiame optimizuoti gamybos procesą. Tai ypač aktualu, kuomet darbo užmokestis kasmet sparčiai kyla ir to kilimo pasekmes atsverti gali tik didėjantis darbo našumas. Didelis dėmesys skiriamas investicijoms gamybai robotizuoti, automatizuoti, naujiems įrenginiams įsigyti. Gamybai modernizuoti ir darbo sąlygoms gerinti per pastaruosius kelerius metus išleidome keletą milijonų eurų – atnaujinome darbuotojų rūbines, higienos patalpas, darbo vietas gamyboje. Šiais metais investicijos tęsiamos: įdiegėme naują verslo valdymo sistemą („Microsoft Business Central“), diegiame naujus automatizuotus įrenginius, perkame naujas grandinių gamybos linijas, toliau vystome robotizacijos sprendimus, kuriame naujus gaminius. Visa tai nuteikia optimistiškai“, – mitus apie prastėjančią situaciją įmonėje išsklaidė A. Šabūnas.

„Šiemet vystome nemažai naujų produktų, vienas iš jų – modernios miško gervės, kurių gamyba reikalauja daug inžinerinio įdirbio. Inžinerijos skyrius, kuriame dirba 13 darbuotojų, rūpinasi produktų vystymu, projektuoja įrenginius ir užtikrina jų diegimą gamyboje“, – komentavo A. Šabūnas.

Karo Ukrainoje efektas taip pat turėjo įtaką Nosted & gamybos apimtims. Viena iš rinkų, į kurią buvo tiekiamos įmonėje gaminamos grandinės, buvo Rusija. Prasidėjus karui, eksportas į šią šalį buvo sustabdytas, tačiau tai, anot įmonės vadovo, nebuvo didelio masto rinkos praradimas Nosted & grupei. Tiekimo grandinių sutrikimai lėmė laikinai išaugusias žaliavinio metalo kainas, įmonei teko pirkti gamybai reikalingą brangesnį metalą. Tačiau pastaruoju metu žaliavų rinkų situacija normalizavosi, ir metalo kainos grįžo į ankstesnį lygį.

Nosted & neseniai įsigijo dvi automatizuotas grandinių gamybos linijas, kurios ką tik atvyko į Uteną. Ši įranga, kaip teigė A. Šabūnas, leis atsisakyti dalies pusgaminių pirkimo iš Azijos ir nuo kitų metų didžioji dalis grandinių bus gaminama Utenoje. Tai viena didesnių investicijų šiemet, kurios vertė viršija 200 tūkst. eurų.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas