Dienos receptas

Grikiai su baravykų padažu

Reikės
stiklinės grikių, 2 stiklinių vištienos sultinio, 100 g šaldytų baravykų (arba šviežių), svogūno, 2 česnako skiltelių, šaukšto sviesto, 50 ml grietinėlės, druskos ir pipirų pagal skonį, prieskoninių žolelių.

Gaminimas:
grikius išvirkite vištienos sultinyje. Baravykus atšildykite ir susmulkinkite. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite, pakepinkite svieste. Į šią masę sudėkite baravykus, kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, tada supilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoniais ir dar kiek pakaitinkite atviroje keptuvėje, kad dalis skysčio nugaruotų. Grikius išdalykite į kelias lėkštes ir užpilkite grietinėlės ir baravykų padažu.

Vištienos kukuliai

Reikės
500 g maltos vištienos, 60 g tarkuoto fermentinio sūrio, 60 g šviežios baltos duonos trupinių, kiaušinio, druskos, juodųjų pipirų, 200 ml grietinės, 2 šaukštų sviesto, šaukšto garstyčių, didelio svogūno, šaukšto miltų.

Gaminimas:
sumaišykite maltą vištieną su sūriu, duonos trupiniais, kiaušiniu. Pagardinkite prieskoniais. Suformuokite graikinio riešuto dydžio kukulius ir apkepkite aliejuje.
Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite svieste. Kai suminkštėja, berkite miltus, pamaišykite, sudėkite garstyčias ir maišant po truputį pilkite grietinę. Įberkite juodųjų pipirų, druskos. Sudėkite kukulius į padažą ir troškinkite apie 20 min. Valgykite su mėgstamu garnyru.

Salotos su vištiena ir makaronais

Reikės
poro, paprikos, morkos, 50 g petražolių, citrinos, 2 šaukštelių sojos padažo, 400 g vištos krūtinėlės, 2 šaukštų aliejaus, 200 g makaronų, 2 česnako skiltelių, druskos pagal skonį.

Gaminimas:
daržoves supjaustykite, apkepkite su šlakeliu aliejaus įkaitintoje keptuvėje. Nedideliame indelyje susmulkinkite česnako skilteles. Išspauskite pusės citrinos sultis, įpilkite sojos padažą. Supjaustykite vištos krūtinėlę juostelėmis ir apkepkite keptuvėje. Išvirkite makaronus. Atvėsusią vištieną sumaišykite su virtais makaronais ir apkepintomis daržovėmis, apšlakstykite pasiruoštu padažu, pagardinkite druska.

Keptas moliūgas su medumi

Reikės
1 kg moliūgo, 3 šaukštų medaus, 3 šaukštų sviesto, žiupsnelio muskato, 0,5 šaukštelio džiovinto imbiero miltelių.

Gaminimas:
moliūgą supjaustykite gana plonomis riekelėmis. Skystą medų sumaišykite su ištirpintu sviestu ir prieskoniais. Mišiniu gausiai aptepkite moliūgo riekeles iš visų pusių. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintos orkaitės apie 20 minučių.

Adžika

Reikės
1 kg pomidorų, 1–2 saldžiarūgščių obuolių, 1–2 bulvių, 2 saldžiųjų paprikų, 2 aitriųjų paprikų, 1 šaukštelio druskos, 1 skiltelės česnako, krieno šaknies, 4 šaukštelių cukraus, 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:
pomidorus nulupkite, išimkite paprikų, obuolių sėklalizdžius, viską sumalkite mėsmale, sukrėskite į puodą ir kaitinkite iki užvirimo. Aitriųjų paprikų galima dėti ir mažiau ar daugiau, rinkitės pagal skonį.

Trinta cukinijų sriuba

Reikės
800 g cukinijos, 1,5 l vandens, 2 svogūnų, 2 morkų, 2 bulvių, šiek tiek krapų, poro, 100 ml grietinėlės (nebūtinai), druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
į vandenį suberkite kubeliais pjaustytą cukiniją, morkas, bulves, smulkintus svogūnus, supjaustytą porą ir virkite apie 15 minučių. Pagardinkite prieskoniais ir dar kelias minutes pavirkite. Supilkite grietinėlę, užvirkite ir nukelkite nuo ugnies. Sriubą sutrinkite. Pagardinkite smulkintais krapais.

Morkų pyragas

Reikės
3 morkų, 175 ml aliejaus, 175 g cukraus, 3 kiaušinių, 100 g razinų, 100 g miltų, 1 šaukštelio sodos, 1 šaukštelio cinamono, 350 g varškės, 100 g sviesto, 100 g baltojo šokolado.

Gaminimas:
išplakite kiaušinius, aliejų, cukrų, sudėkite smulkiai sutarkuotas morkas, razinas. Miltus sumaišykite su soda, cinamonu. Šį mišinį suberkite į morkų masę. Viską gerai išmaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi (jei tai ne silikoninė forma). Paruoštą tešlą supilkite į formą, kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Kremui varškę išplakite su kambario temperatūros sviestu, supilkite ištirpintą šokoladą. Viską dar kartą išplakite iki vientisos masės. Iškeptą pyragą atvėsinkite, perpjaukite pusiau, pertepkite kremu. Viršų taip pat sutepkite kremu.

Cukinijų ir bulvių apkepas

Reikės
500 g bulvių, 500 g cukinijų, 3 kiaušinių, 2 svogūnų, 50 g sviesto, 2 česnako skiltelių, šiek tiek aliejaus, šiek tiek maltų juodųjų pipirų, šiek tiek druskos, šiek tiek miltų.

Gaminimas:
svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite. Bulves ir cukiniją stambiai sutarkuokite, įdėkite pakepintą svogūną, smulkiai pjaustytas česnako skilteles, pagardinkite druska ir pipirais, supilkite išplaktus kiaušinius. Viską gerai sumaišykite ir sukrėskite į išteptą aliejumi ir miltais pabarstytą kepimo indą. Ant viršaus uždėkite pjaustyto sviesto gabaliukus, juos įspauskite į masę. Kepimo indą su paruošta mase dėkite į 200 °C orkaitę ir kepkite apie 40–50 min.

Džiovintais vaisiais įdaryta nugarinė

Reikės
1 kg nugarinės, 50 g džiovintų abrikosų, 50 džiovintų slyvų, 50 g razinų, 3 obuolių, svogūno, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:
nugarinę išilgai pradurkite aštriu peiliu kelis kartus. Į įpjovas dėkite džiovintus vaisius (jei reikia, mėsą sutvirtinkite dešroms rišti skirtais siūlais). Įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais, kitais prieskoniais. Mėsą dėkite į kepimo maišelį arba supakuokite į foliją, pridėkite obuolių griežinėlių ir pjaustytą svogūną. Įdarytą nugarinę kepkite 175–180 °C temperatūros orkaitėje maždaug 50 minučių. Kepsnį supjaustykite griežinėliais, patiekite su padažu (paruoštu iš skysčio, likusio nuo kepsnio) ir orkaitėje keptomis bulvėmis.

Ukrainietiški virtiniai

Reikės
stiklinės vandens, kiaušinio, šaukšto aliejaus, šaukšto acto, 400 g miltų, 5 bulvių, svogūno, 20 g sviesto, 20 g fermentinio sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas:
iš nurodytų produktų išminkykite tešlą, miltus berkite po truputį. Paruoštą tešlą palikite pastovėti maždaug 1 val. Išvirtas bulves sugrūskite. Įdėkite smulkiai supjaustytą ir svieste apkeptą svogūną, stambiai sutarkuotą sūrį, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai išmaišykite. Iškočiokite tešlą, išspauskite apskritimus, uždėkite šiek tiek įdaro, užlenkite ir užspauskite kraštelius. Paruoštus virtinius virkite pasūdytame vandenyje apie 10–15 min. Virtinius pateikti su grietine, tirpintu sviestu arba spirgučiais.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:2276
Vakar apsilankė:5931
Šią savaitę apsilankė:47169
Šį mėnesį apsilankė:174570
Viso (nuo 2015-02-16):7538968
Šiuo metu naršo:
52
2018-02-25
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!