NEMOKAMA Karjeros konferencija mokiniams: ką mokytis šiandien, kad būtum sėkmingas rytoj?

Ką daryti, kad ateityje nereikėtų darbų keisti kaip šlepečių? Kaip susikurti svajonių ateitį?
Ką veikti baigus mokyklą: studijuoti ar dirbti? Kokią mokymosi įstaigą: universitetą, kolegiją ar profesinę mokyklą pasirinkti? Kaip gauti darbą neturint patirties? Klausimai, kurie greičiausiai neaplenkė nė vieno abituriento, o nei knygose, nei internete atsakymo į juos rasti taip ir nepavyko. Deja, bet ten jo ir nebus. Vienintelis būdas – patirti savu kailiu.

„Pirmieji žingsniai planuojant savo karjerą – įdomus ir kūrybiškas procesas, kurio nereikia bijoti. Moksleiviai bijo, nes nežino, nuo ko ir kaip pradėti, tačiau viskas gerokai paprasčiau nei atrodo“, – teigia Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų atstovė dualiniam profesiniam mokymui Eugenija Novicki – Bittner, kviečianti moksleivius į nuotolinę patirtinę karjeros konferenciją.

Karjeros konferencijoje savo sričių profesionalai ir verslo atstovai, ne teoretikai, papasakos, kas vyksta suaugusiųjų pasaulyje ir kaip sėkmingai tapti jo dalimi.

Mokslas dėl mokslo ar diplomo?

Paskutiniai metai mokykloje daugumai moksleivių tampa viena iš didžiausią stresą keliančių patirčių. Nuolatinis nerimas dėl egzaminų, nežinojimas, ar teisingai pasirinkai ir baimė dėl savo ateities. Karjeros konferencijos kuratorė E. Novicki – Bittner sako, kad, deja, bet Lietuvoje vis dar daugybė moksleivių renkasi studijų programas pagal universiteto prestižą ar bendrąsias tendencijas, bet be tolimesnės vizijos, ką su tuo diplomu veiks toliau.

„Vokietija yra viena iš pavyzdingiausių valstybių, kuriose mokslas ir verslas daug metų bendradarbiauja ir atliepia vienas kito lūkesčius ir poreikius. Studentai dirba studijuodami ir pabaigę universitetą įgauna ne tik diplomą, bet jau turi patirties ir supratimą apie darbo rinką. Lietuvoje verslas nėra įsitraukęs į tokį procesą ir apskritai profesinį išsilavinimą teikiančios įstaigos yra vertinamos labai stereotipiškai“, – teigia Karjeros konferencijos kuratorė.

Viena iš konferencijos pranešėjų, Socialinių mokslų kolegijos bendraįkūrėja Gabija Skučaitė pastebi, kad mokymosi procesas tampa neįdomus tuomet, kai žinios perduodamos tradiciškai, vienpusiškai, neįtraukiant besimokančiojo į žinių kūrimą.

„Motyvacija yra toks veiksnys, kuris atsiranda iš žmogaus vidinio noro pažinti ir kurti. Tam, kad toks procesas užgimtų žmoguje, svarbi kūrybiškumą, drąsą ir žingeidumą skatinanti aplinka, kurioje jaunas žmogus jaustųsi saugus klysti, klausinėti, eksperimentuoti. Didelis iššūkis jauniems žmonėms yra visuomenės, tėvų, jų pačių lūkesčiai. Lūkesčių susikūrimas ir jų nepateisinimas sukelia ir psichologines problemas, depresiją, užsisklendimą, saviizoliaciją“, – teigia G. Skučaitė.

Profesionalai dalinsis patirtimi ir patarimais

Konferencijoje dalyvaus ir su moksleiviais bendraus patyrę, savo sričių profesionalai, kurie dalinsis ne teorinėmis žiniomis, bet savo asmenine patirtimi ir išmoktomis pamokomis.

Vienas iš charizmatiškų konferencijos pranešėjų – „Grizlio metodas“ autorius, verslo treneris – konsultantas  Valentinas Marinionokas patvirtina, kad nežinomybės jausmas, ką veikti baigus mokyklą, buvo toks pats prieš 30 metų, greičiausiai, toks bus ir po dar 30. „Visi mes tai praėjome ir viskas ne taip baisu, kaip atrodo“, – drąsina V. Marinionokas.

„Svarbiausi mokykloje išmokstami dalykai: fundamentaliųjų mokslų pagrindai ir komandinis darbas. Įgijus šiuos pagrindus, juos gali aplipdyti patirtimi, kurios, deja, išmokti negali – tik įgyti. Renginyje mes ir bandysime pasidalinti savo patirtimi su jaunaisiais kolegomis, ir galbūt padėsime apsispręsti ar nukreipsime juos tinkama kryptimi“, – teigia V. Marinionokas.

Jam antrina ir kitas pranešėjas, „Svajonių mokyklos“ įkūrėjas Laurynas Pečkaitis: „Mokykloje svarbiausios – įgaunamos kompetencijos, tik gaila, kad to mokomasi nesąmoningai, „neapčiuopiamai”, nėra tam tiesiogiai skirtų pamokų, neįvardinama, ko iš šių sričių išmokome. Jauniems žmonėms svarbu sudaryti sąlygas pagalvoti apie tai, ko konkrečiai jie nori iš gyvenimo. Mintimis nusikelti į ateitį, kai gyvenimas jau nusistovėjęs, mintimis išgyventi ir penkiais pojūčiais pajusti, ką darau, kaip jaučiuosi, kokį svajonių darbą dirbu. Tai padarius natūraliai padidėja aiškumas ir motyvacija siekti savo tikslų“.

Konferencijoje dalyvaus ir verslo atstovai, kurie papasakos ne tik kaip ieškoti darbo neturint patirties, bet ir ko jie tikisi iš naujosios kartos žmonių bei kokių profesijų reikės ateityje.

„Rinkdamasis studijų kryptį jaunas žmogaus, pirmiausia turėtų vadovautis savo asmeniniu noru ir potraukiu, kuris dažniausiai susiejęs su turimais gebėjimais. Tendencijų vaikymasis ar aklas tėvų klausymas – ne visada išeina į naudą, o kartais ir labai prastai pasibaigia. Žmogus atsiduria visiškai ne savo vietoje ir jaučia nuolatinę įtampą, nerimą, gal net baimę, jokio malonumo. Žinoma, geriausias būdas rasti atsakymus į visus rūpimus klausimus – pačiam išbandyti savu kailiu ir eiti praktikuotis, dar net būnant mokykloje“, – teigia tarptautinės personalo valdymo ir atrankų kompanijos „Soprana Personnel International“ vadovė Diana Blažaitienė.

Virtualioje konferencijoje laukiamas kiekvienas

Virtualią karjeros konferenciją moksleiviams organizuojančios renginių organizavimo ir vadybos agentūros „1 Vienintelis” vadovas Mantas Kazlauskas teigia, kad jaučiamas labai didelis susidomėjimas iš visų Lietuvos mokyklų, o poreikis – iš asmeninės patirties.

„Džiugu, jog įvairių sričių profesionalai net dvi dienas dalinsis savo patirtimi, patarimais su vyresniųjų klasių moksleiviais, atsakys į jiems rūpimus klausimus. Kai prieš penkiolika metų baigiau gimnaziją, tokių renginių trūko, todėl man teko studijuoti teisę, žurnalistiką bei viešuosius ryšius, o galiausiai darau tai, ką mėgstu labiausiai – organizuoju įvairiausius renginius,” – šypsosi renginių organizavimo agentūros „1 Vienintelis” įkūrėjas.

Vokietijos ambasada kartu su Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmais bei renginių organizavimo ir vadybos agentūra „1 Vienintelis” kviečia vyresniųjų klasių moksleivius dalyvauti „Karjeros konferencijos moksleiviams“ renginiuose 2020 m. lapkričio 11 ir 18 dienomis. Renginiai vyks online platformoje: karjeroskonferencija.zoomtv.lt bei Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų Facebook paskyroje. Visi norintys dalyvauti nemokamai renginyje gali registruotis: https://forms.gle/YSeumH8dX9rkZwgu9https://forms.gle/YSeumH8dX9rkZwgu9

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas