Dailės terapija – savivertei, savęs pažinimui, įtampų mažinimui

Stresas yra reakcija į tikrą, o dažnai ir į įsivaizduojamą grėsmę asmeniniam saugumui ir sveikatai. Į nepalankią aplinką pirmiausia žmogaus kūnas sureaguoja, tada priešinasi, o jei pavojus nepraeina – pajaučia išsekimą. Paskutiniu metu, dėl sudėtingos su pandemija susijusios situacijos ir iš to kilusių padarinių šalyje, daugelis gyvena „kovok arba bėk“ režimu. Kai stresas tęsiasi ilgai, pirmiausia nukenčia imuninė sistema, kankina nemiga, gali sutrikti virškinimo, širdies ir kraujagyslių sistemos, psichinė ir psichologinė sveikata. Dažnu atveju esame įpratę rūpintis fiziniu kūnu, jo išvaizda ar funkcijomis  ir  visiškai ignoruojame emocinę būseną.

Norint išlaikyti sveiką kūną, pirmiausia reikia išmokti nuraminti protą, keisti mintis ir įsitikinimus. Įvairių negatyvių būsenų priežastys yra nuslopintos emocijos. Labai svarbu suprasti ir išdrįsti tiesai pažvelgti į akis, o  tai reiškia: pažinti save, savo poreikius, nuoskaudas, netektis ir nusivylimus, džiaugsmus ir malonumus. Tai žymiai sudėtingesni dalykai nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Pavyzdžiui liūdesio emocija yra labai susijusi su depresija. Dauguma liūdesio, kaip ir nerimo, stengiamės atsikratyti dėdami pastangas užsimiršti, linksminame save džiugiomis mintimis, geriame alkoholį. Jeigu nepavyksta –  atsitraukiame iš įprasto gyvenimo ir pasineriame į vienatvę, liūdesį, savigailą. Nereikia laukti tol, kol gyvenimas pasidarys nebemielas, juk gali padėti specialistas – psichologas, psichoterapeutas ar psichologijos konsultantas. Kiekvienas iš šių paminėtų specialistų turi įrankius – dailės terapija, pasakų terapiją, meditacijas ir relaksacijas,  jogą, kvėpavimo technikas,  ar pokalbį, padėsiančius  pamatyti ir priimti vidinį pasaulį.
  Mokslas senai įrodė, kad teigiamos emocijos pasižymi dviem ryškiomis savybėmis: jas jausti gera ir jos veikia ne tik vieną žmogų.  Laimingi žmonės užmezga ryšį su aplinkiniais, o nelaimingi jaučiasi nuo tos aplinkos atskirti.
Psichologas pasiruošęs keliauti kartu su jumis jūsų gyvenimo labirintais tam, kad kalbėdami apie neigiamus, sunkius ir sudėtingus  dalykus atrastumėte jėgų ir drąsos pakeisti malonesniais. Bus kartu kai mokysitės atleisti sau ir kiekvieną įvykį priimti kaip pamoką. Psichologijos srities specialistas dirba tam, kad pamiltume save ir išmoktume pasitikėti savimi, aplinkiniais  ir tuo kas vyksta. Tuomet nebesistengsime  kontroliuoti  visų savo gyvenimo aplinkybių, o iš visos širdies priimsime kiekvieną trumpą akimirką. Juk iš tiesų mūsų visų tikslas  – susidraugauti su tuo, kas esame, būti sveikiems ir laimingiems. 

Reklama: eurobiuras.lt

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas