Kokiais dalykais, esančiais mūsų buityje, stebisi užsieniečiai?

Daug kas juokauja, kad Lietuva užsieniečiams (ypač, kai kalbama apie svečius iš Vakarų) atrodo it „bananų kraštas“. Nors ne paslaptis, kad esame unikali šalis tiek regiono, tiek pasaulio mastu, bet galvoti, jog esame prastesni už Vakarų šalis tikrai nebėra verta. Po to, kai jau ilgą laiką sėkmingai integruojamės į Europos sąjungą, išlaikome tik ženklius tautinio identiteto ir kelis vertybinius skirtumus nuo tradicinio Vakarų europiečio. Tačiau net ir žinant tai, kad jau supanašėjome tarpusavyje, kai kurie dalykai, esantys mūsų kasdienėje buityje, vis tiek stebina užsieniečius, atvykusius į mūsų šalį. Kokie tai dalykai?

Daugiabučiai menantys sovietmetį

Kažkur tarp 64 ir 68 procentų Lietuvos gyventojų gyvena naujos ir senos statybos daugiabučiuose. Didžioji dalis iš jų gyvena senos statybos, dar sovietmetį menančiuose pastatuose. Būtent jie yra labiausiai užsieniečiams išsiskirianti mūsų miestų dalis, kuri nuolat skatina susidomėjimą ir traukia akį. Mums tai tikrai atrodo savaime suprantama, bet Vakarų Europoje tokių namų stovi vienetai ir jie laikomi urbanistine egzotika.

Gyvatukai

Galbūt jau nebeprisimenate, kaip 2018 metais į Prienus atvyko medijos numylėtiniai, krepšininkai broliai – LaMelo ir LiAngelo Ball‘ai. Jie kilę iš saulėtosios Kalifornijos, o paskui save į mažą Suvalkijos miestelį atsivežė ir visą filmavimo trupę, kuri turėjo įamžinti jų patirtį Lietuvoje realybės šou pavidalu. Pirmoje šou serijoje serijoje, vos atvykę į aukščiausios klasės SPA centro liukso kambarį broliai su tėvu užeina į vonią ir pirštais baksnodami į gyvatuką nesupranta, kas tai yra. Situacija lietuviams kiek komiška, bet žmogui iš Kalifornijos ar Pietų Europos gali kilti toks pat klausimas.

Gyvatukai yra visiškai išskirtinai šiaurietiškas, o, jeigu dar tiksliau – Rytų Europos buitinis sprendimas. Pagalvokite, koks tikslas ieškoti sprendimo džiovinti rankšluostį ar drabužį šildant vandenį, jeigu už lango nuolat +25, o lietaus beveik nebūna? Taigi dėl to, jeigu mūsų regione lankosi pirmąkart, užsieniečiai iš šiltų kraštų gali labai nustebti ir nesuprasti, pamatę gyvatuką. Jeigu norite nustebinti savo užsieniečius pažįstamus ar draugus, galite nusiųsti jiems gyvatuką, esantį šiame puslapyje. Pažiūrėkite, ar jie supras, kas čia yra.

Radiatoriai

Dar kartelį turime omenyje užsieniečius iš vakarų. Lietuvoje turime gausybę praktinės ir labai taupios buitinės išminties. Vakarų šalyse radiatorinį šildymą jau seniausiai yra pakeitęs grindinis, o tik kaime arba labai gilioje provincijoje, kur stūkso legendiniai prancūziški chateau, Alpių stiliaus trobelės ar angliški cottage houses galima sutikti seną gerą židinį, tačiau radiatorius, ypač stumdomas, gali nustebinti ne vieną vakarietį. Visgi tai yra vienas praktiškiausių būdų greitai sušilti arba pašildyti patalpas, kuriose šilumos trūksta. Kur tokį įsigyti? Ogi Varle internetinėje parduotuvėje, kur bene geriausios kainos.

Virtuvė, kurioje, rodos viskas iš bulvių, grietinės ir kiaulienos

Labiausiai svečius iš užsienio visoje Lietuvoje gali nustebinti mūsų nacionalinės virtuvės ypatumai. Cepelinai, kugelis, bulviniai blynai ir vėdarai yra kertiniai Lietuviškos virtuvės patiekalai, tačiau visų jų ingredientai yra kone identiški. Kadangi daug ką gardiname grietine, užsieniečiai mūsų patiekalus iš pradžių linkę vertinti skeptiškai, kaip nekūrybingus, riebius ir gana nuobodžius. Tačiau paragavę – patys praryja savo karčią kritiką, nes autentiškas, paprastas, kaimiškas, bet labai malonus skonis tikrai nepalieka abejingų. Galbūt sunkiausiai užsieniečiai pripranta prie didesnio mūsų patiekalų sūrumo bei kiaulienos, nes ypač Vakaruose vis dažniau sutinkami žmonės, kurie ne dėl musulmoniškų paskatų, bet šiaip, vengia valgyti kiaulieną.

Alus

O, jeigu tiksliau, tai jo gausa. Pasaulyje žinomas vokiškas, čekiškas, belgiškas, airiškas ir gal vienos-kitos valstybės alus. Tačiau aludarystės tradicijos Lietuvoje yra labai gilios ir mūsų bravorai bei daryklos niekuo nenusileidžia užsienio produktams. Atvykę į mūsų šalį užsieniečiai dažnai būna labai šokiruoti tuo, kad: alkoholis čia yra pigus, gaminame labai daug įvairaus alaus bei tuo, kad jo galima įsigyti įprastoje parduotuvėje.

Vandentiekio vandens kokybė ir tyrumas

Lietuviai patys to tikrai nežino, bet, jeigu keliauja į šiltesnius karštus, dažnai susiduria su informacija, kad viešbutyje jokiu būdu negertų vandens iš čiaupo. Tiesa ta, kad Lietuvos vandentiekiu tekančio vandens kokybė yra viena aukščiausių pasaulyje. Pas mus galima drąsiai maukti vandenį iš čiaupo ir jį naudoti kitiems tikslams. Užsienyje to nėra ir dėl to svetimšaliai gali išpūsti akis, kai pamatys kaip drąsiai koks nors lietuvis apžios kraną ir mėgausis gėlo vandens srove.

Rūpintojėliai bei kryželiai

Keisčiausias kultūrinis atributas, kuris nėra sutinkamas niekur kitur pasaulyje – rūpintojėliai bei kryželiai. Galbūt šie objektai yra gajesni provincijoje bei vyresnės kartos žmonių namuose, tačiau tai nekeičia to fakto, kad niekur kitur, apart Lietuvos, užsienietis negalės pamatyti rūpintojėlio. Na, o tai, kad namuose dažnai yra nukryžiuotasis – išskirtinai katalikiškų valstybių bruožas, todėl iš protestantiškos arba ateistiškos aplinkos atvykusiam žmogui kyla susidomėjimas.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas