Smidrų festivalyje patiekalus ruoš virėjas iš Italijos

Visame pasaulyje šviežių smidrų, vadinamųjų šparagų, sezoną lydi renginiai gurmanams, kurių metu pristatomi patiekalai iš šių daržovių. Jau antrą kartą toks renginys vyks ir Lietuvoje, Tymo turguje. Šiemet šedevrus iš smidrų ruoš kulinarė Beata Nicholson ir virėjas iš Italijos Džian Luka Demarko (Gian Luca Demarco).

 

„Ūkininkų produktai yra kokybiški ir švieži, tai ypač svarbu, kai kalbame apie sveiką mitybą ir savo sveikatą. Tokie festivaliai atkreipia žmonių dėmesį į produktus, užaugintus čia, šalia mūsų. Dažniau juos vartodami auginame stiprią visuomenę ir savo kraštą. Džiaugiuosi, kad šiemet Smidrų festivalio tradicija yra tęsiama ir Vilniaus gyventojai bei svečiai turės galimybę vėl paragauti šių daržovių”, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
Praėjusiais metais Smidrų festivalyje savo užaugintą produkciją pristatė penki augintojai. Vos per kelias valandas buvo parduota apie 500 kilogramų šių daržovių. Apsilankę renginyje vilniečiai galėjo ne tik įsigyti smidrų, bet ir patys išmokti juos auginti. Smidrų auginimo subtilybes atskleidė Aleksandro Stulginskio universiteto docentė Audronė Žebrauskienė, o renginio svečiai ragavo vietoje iškeptos kiaušinienės su smidrais.
Lietuvoje vaistiniai smidrai jau nuo seno auginami ir gerai žinomi kaip kultūriniai augalai. Rašytiniuose šaltiniuose yra duomenų, kad Lietuvoje dvarų laikais jie buvo plačiai naudojami karališkų patiekalų gamybai. Taip pat užsimenama, kad smidrai – tai puikus afrodiziakas, kuriuos pasirinkdavo jaunieji prieš pirmąją vestuvinę naktį. JAV, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje vyksta didžiulės smidrų garbei skirtos šventės su įvairiausiomis atrakcijomis ir, žinoma, naujojo derliaus skanavimu. Iš viso skaičiuojama apie 300 smidrų rūšių, o jų spalva priklauso nuo auginimo būdo. Anglijoje ir Amerikoje mėgstami žalieji, Prancūzijoje populiarūs violetiniai, o Ispanijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje vyrauja švelnesnio skonio baltieji smidrai. Būtent vokiečius galima vadinti smidrų valgymo lyderiais, šis skanėstas karaliauja jų virtuvėje nuo balandžio iki birželio mėnesio.
Smidrų festivalis vyks šį šeštadienį, gegužės 21 dieną,  Tymo turgelyje 10 val.  Šventę organizuoja Tymo turgelio asociacija ir ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Indraja

Įvairenybės

Jaunimas