Vidas Žvinys – Jūsų kandidatas Utenos apygardoje

Baigiasi ši kadencija – sekmadienį prie balsadėžių bus renkamas naujas Lietuvos Respublikos Seimas. Utenos vienmandatėje apygardoje kandidatuoja net 11 kandidatų. Pristatome pokalbį su vienu iš jų – uteniškiams jau gerai žinomu buvusiu Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriumi Vidu Žviniu.

Vidas Žvinys – Utenos apygardos kandidatas į Seimą

Dauguma šių rinkimų kandidatų savo privalumu įvardija buvimą uteniškiu. Ar tai tikrai turėtų būti svarbu Utenos gyventojams?

Manau, tai tiesiog nevykęs mitas, kuriuo bando plaukti vietiniai politikai. Pateiksiu pavyzdį. 2018 metais, kai atėjau vadovauti UAB Utenos autobusų parkui, bendrovė buvo netoli bankroto ribos. Atėjus buvo iš esmės atnaujintas autobusų parkas, bendrovė pradėjo dirbti pelningai. O kas iki tada šiai bendrovei vadovavo? Uteniškis. Tai akivaizdus pavyzdys, kad bet kuris gerosios patirties turintis vadybininkas, atvykęs iš bet kurio Lietuvos krašto, Utenai gali atnešti kur kas daugiau naudos ir teigiamų pokyčių, taip pat tinkamai atstovauti Utenos rajono ir apskrities interesams Seime. Čia svarbu pats rūpestis. Tačiau nuoširdžiai labai norėtųsi, kad, pirmiausia, svetur išvykę mokytis jauni uteniškiai ne pasiliktų didmiesčiuose, o grįžtų su žiniomis ir gebėjimu tinkamai vadovauti Utenai, jos bendrovėms. Tik reikia pradėti vykdyti tokią regioninę politiką, kad jauni žmonės grįžę čia matytų savo ateitį. Tuo mano atstovaujama Seimo rinkimų 8-u numeriu pažymėta sąjunga ir numato rūpintis.

Akcentuojate šeimos ir tėvynės svarbą. Ar tai nėra savotiškai jau nuvalkiotų vertybių tema?

Manau, kad dabartinė demografinė kryptis Lietuvoje yra grėsminga. Akivaizdus šalies piliečių skaičiaus mažėjimas. Tad savęs ir paklauskime: jeigu Seimas priimdamas įstatymus nespręs savo šalies piliečių mažėjimo tendencijos, kuo Lietuva pavirs po 50, 100 ar 500 metų? Atsakymas aiškus – tiesiog išnyks viena iš seniausių pasaulio tautų ir kalbų. Koks sprendimas? Skatinti visomis galimomis įstatymų priemonėmis gimstamumą šeimose. Nežinau būsimam Seimui svarbesnės užduoties.

Kokius esminius teigiamus pokyčius Utenos rajono gyventojai galėtų pamatyti po naujos sudėties Seimo darbo metų, jeigu tai būtų patikėta Jūsų sąjungos Seimo nariams?

Kalbant atsakingai, tai tiesiogiai priklauso nuo to, ką Utenos gyventojai išrinks. Programoms įgyvendinti reikia politinės daugumos, o ne pavienių „nepriklausomų“ narių, kurie patekę į Seimą, beje, iškart taptų priklausomi. „Nusibaigiantis“ Seimas neatsakingai prarado laiką regioninei politikai pradėti. Nepasirūpinta investicijų pritraukimu, naujų darbo vietų sukūrimu, masiškai sunaikintas tolimojo susisiekimo maršrutų tinklas, nieko teigiamo neatnešančios nesibaigiančios reformos sveikatos ir švietimo srityse. Tad tokių aiškiai matomų teigiamų pokyčių išvardytose srityse Utenos žmonėms artimiausiu metu labiausiai ir reikėtų.

Kas, Jūsų manymu, šiuo metu yra viena svarbiausių mūsų valstybėje problemų?

Tai dažnai nepadorus požiūris į vyresnio amžiaus žmones. Nors tai žmonės su didele patirtimi ir galimybėmis, jie yra nurašyti dėl nepagrįstų išankstinių nuostatų. Deja, tokia diskriminacinė situacija yra vieša paslaptis, kurios mūsų valstybė su Seimu vis dar nedrįsta nei pripažinti, nei spręsti. O spręsti privalu, nes tai dažnai nelengvą darbinę praeitį turėję žmonės, tačiau vis dar nesulaukę pensinio amžiaus ir šiuo metu neturintys darbo pajamų.

O dar daugiau mūsų atsakomybės ir įsipareigojimų jungia mūsų šūkis „Mūsų tėvynė – mūsų atsakomybė“. Su šia nuostata siejami ir mūsų konkretūs įsipareigojimai, skirti įvairių socialinių grupių žmonių gerovei: nulinis PVM tarifas mėsai, žuviai, daržovėms, vaisiams, pieno ir duonos produktams; mokesčiai nedidės; pradinukai mokyklose bus maitinami sveikai ir nemokamai; nemokamos bakalauro studijos; išasfaltuosime bent 2 000km žvyrkelių; įsteigtas Lietuvos valstybinis komercinis bankas; griežtesnės baudos narkotikų prekeiviams, pedofilams ir kt. nusikaltėliams; neliks kontroversiškos lytiškumo ugdymo programos.

Apibendrinus, kuo remiasi Jūsų vertybinės nuostatos ir akivaizdus noras atnešti pokyčių į mūsų valstybės piliečių gyvenimą?

Greičiausiai tai 1991 metų sausio 13 naktis, kuomet su savo bendradarbiu ir jo drauge atvykome prie tuometinės Aukščiausios Tarybos ir budėdami praleidome ten visą naktį. Tai buvo ne vien ryžto ir baimės naktis, bet ir naujos valstybės santvarkos lūkesčių aptarimo laikas. Tai štai, nemaža dalis ne vien mano, bet ir kitų uteniškių gerovės valstybės lūkesčių iki šiol taip ir neišsipildė. Tam reikalinga nauja Seimo daugumos politinė valia ir uteniškių išrinkto Seimo nario ryžtas. Aš tokį ryžtą turiu.

Dėkoju už Jūsų įžvalgas.

Kalbėjosi Vytautas AUKŠTAITIS

Politinė reklama apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos PK sąskaitos. Užsk. Nr. U20241011/1

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas