Kaip tinkamai prižiūrėti dantis po implantavimo procedūros?

Šiuolaikiniai implantai ne tik atrodo, bet ir leidžia jaustis kaip su natūraliais dantimis, todėl pacientai gali kramtyti bet kokį maistą ir plačiai šypsotis. Implantai – puikus pasirinkimas tiems, kurie prarado dantį dėl ėduonies, traumų ar dantenų ligų.

Tačiau yra vienas „bet“: ir dantų implantus būtina tinkamai prižiūrėti. Implantuoti dažnai prireikia pacientų, iki tol nepakankamai dėmesio skyrusių burnos higienai, dantis. Tačiau jeigu ir vėl laikomasi tų pačių įpročių – dantys valomi nereguliariai ar vengiama lankytis odontologo kabinete – problemos net ir įsriegus implantus niekur nedings.

Išmokus dantis valytis tinkamai ir, svarbiausia, reguliariai, bus nesudėtinga išsaugoti ne tik burnos sveikatą, bet ir estetišką šypseną.

Netinkamai prižiūrint implantuotus dantis, gali prasidėti uždegimas, pacientai jaučia diskomfortą, skausmą, gali pradėti retėti kaulinis audinys, taip pat pasireikšti periimplantitas (dantų implantų infekcija).

Periimplantito prevencija

Pasak klinikos „Dantų estetika“ Kaune specialistų, turint dantų implantus, jums vis tiek reikia kruopščiai rūpintis burnos higiena, o, ignoruojant šią rekomendaciją, gali pradėti vystytis periimplantitas.

Iš esmės tai yra implantuotų dantenų liga. Kaip ir sergant periodontitu, šiuo atveju taip pat pasireiškia dantenų uždegimas, jos parausta. Pirmasis simptomas – jautrumas: dantenos valantis dantis šepetėliu ar siūlu pradeda kraujuoti.

Jau po to skausmingas tampa ir valgymas. Be to, dėl periimplantito jaučiamas ne tik stiprus skausmas, bet laikui bėgant gali tekti pašalinti ir pačius dantų implantus. Todėl jei jums buvo atlikta dantų implantacija, būtina vadovautis šiais svarbiais dantų implantų priežiūros patarimais.

  1. Naudokite dantų šepetėlį minkštais šereliais

Jei tik įmanoma, venkite dantų šepetėlių kietais šereliais. Jie gali pažeisti dantų emalį, be to, kenkia ir dantų implantams. Kieti dantų šepetėliai subraižo dantų paviršių: žala yra ilgalaikė, negrįžtama.

Taigi, po dantų implantavimo svarbu naudoti šepetėlį minkštais šereliais. Tinkamiausi – lankstūs ir švelnūs nailoniniais šereliais.

  1. Venkite naudoti abrazyvinę dantų pastą

Bet kokia abrazija gali pažeisti ir dantų implantus. Todėl rinkitės mažai abrazyvią kasdienės priežiūros priemonę. Įprastos dantų pastos sudėtyje turi daug šveičiamųjų dalelių, padedančių pašalinti apnašas ir dėmes, tačiau šiurkščios struktūros ardo emalį ir dantų implantus. Taigi, burnos higienistas gali padėti pasirinkti pastą, tinkamiausią po implantavimo.

  1. Kasdien naudokite dantų siūlą

Siūlas labai svarbus norint pašalinti maisto daleles ir apnašas, kurios kaupiasi tarpdančiuose ir kurių neįmanoma pašalinti vien tik dantų šepetėliu.

Jei buvo įsriegti implantai, dantis valyti siūlu – dar aktualiau, nes apnašos kaupiasi aplink implantus. Rinkitės siūlus, tinkamus implantuotiems dantims – pavyzdžiui, nevaškuotus.

  1. Venkite kieto, karšto ir itin lipnaus maisto

Nors implantai padeda sukramtyti net ir patį kiečiausią maistą, jiems gyjant, reikėtų vengti labai kietų produktų. Lipnus maistas taip pat gali prie implantų prilipti ir skatinti formuotis apnašas.

Taigi, jei implantai buvo įsriegti dar visai neseniai, venkite ledo, kietų čiulpiamų saldainių, karamelės, traškučių, traškios duonos, nepjaustytų morkų ir obuolių, nesmulkintų riešutų, kietų džiovintų vaisių ir pan.

  1. Įsigykite specialias apsaugines kapas, saugančias nuo griežimo dantimis

Griežimas dantimis, dar žinomas kaip bruksizmas, gali visam laikui pažeisti sveikus dantis ir dantų implantus.

Per didelė jėga daro didelį spaudimą jūsų implantams, o tai gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį. Taigi, jei odontologas diagnozavo bruksizmą, būtina įsigyti specialią dantų apsaugą, padėsiančią apsaugoti ir implantuotus dantis.

O jeigu šiuo metu kaip tik svarstote ar jums reikalinga dantų implantacija, klinikos „Dantų estetika“ profesionalūs implantologai pakonsultuos ir patars, kaip užtikrinti nepriekaištingą implantų tarnavimą.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas