Langų tipai ir kaip nesuklysti renkantis

Renkantis langus savo namams, svarbūs ne tik estetikos, bet ir praktiškumo aspektai. Tačiau, atsižvelgiant į platų langų asortimentą, svarbu suprasti, kuris langų tipas geriausiai atitinka jūsų poreikius. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius plastikinių langų tipus, kaip nesuklysti renkantis ir kuriose patalpose juos montuoti.

Varstomi-atverčiami langai

Varstomi-atverčiami langai – tai ypač populiarūs ir universalūs plastikiniai langai, tinkantys įvairiems namams ir butams. Juos galima atidaryti į šoną arba atverti viršutinę dalį vėdinimui.

Vienas iš didžiausių šių langų privalumų – paprastas valymas iš vidaus, o tai ypač svarbu aukštesniuose pastatuose, kur prieiga iš lauko pusės yra ribota. Varstomi-atverčiami langai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina funkcionalumą ir patogumą.

Siekiant papildomo saugumo, varstomi langai su judančiu statramsčiu leis efektyviau pasišalinti iš patalpų įvykus gaisrui ar kitokiam nelaimingam atsitikimui. Toks fiksuoto vertikalaus skersinio neturintis langas pasiteisins pirmame aukšte, greta balkono ir kitų avariniam pasišalinimui tinkamų vietų.

Varstomi-atverčiami / kombinuoti langai

Šiems langams būdinga su fiksuoto rėmo vitrina (-omis) sujungta varstoma varčia (-ios). Tai reiškia, kad viena langų sistema gali suteikti tiek atidaromą varčią vėdinimui, tiek ir didelį stiklo plotą, kuris užtikrina daugiau šviesos ir erdvės pojūčio. Šie langai suteikia galimybę įvairioms proporcijoms ir sudalinimo konfigūracijoms, juos galima pritaikyti prie individualių namų dizaino poreikių.

Šis langų tipas tinka bet kokio tipo namams, kuriuose svarbu maksimaliai išnaudoti natūralią šviesą, kartu neprarandant galimybės vėdinti patalpas. Svarbu ir tai, kad didesnis stiklo plotas padidina energinį efektyvumą, suteikdamas geresnę šilumos izoliaciją ir leisdamas sutaupyti.

Varstomi-atverčiami / kombinuoti langai pasiteisins pirmuose aukštuose ar kitų aukštų balkonuose, kur yra lengvas priėjimas nuvalyti iš lauko pusės. Jie tiks didelėms angoms ir tuomet, jei naudojatės fiksuotas stiklo dalis valančiais prietaisais.

3. Atverčiami / kombinuoti langai

Viena pagrindinių šių langų savybių yra galimybė atidaryti langą tik viena – atverčiama padėtimi. Šie langai yra puikus pasirinkimas tose patalpose, kur reikia efektyvaus vėdinimo ir norima maksimaliai išnaudoti sienų erdvę.

Atverčiami / kombinuoti langai puikiai tinka visiems namo aukštams, taip pat vonios ir virtuvės kambariams, rūsiams ar priepirčiams, t.y. ten, kur kaupiasi drėgmė ir yra reikalinga nuolatinė oro cirkuliacija, temperatūros ir drėgmės kontrolė. Atverčiamų langų varčią galima atkabinti, tad juos bus galima lengvai išvalyti iš kambario pusės.

Vitrininiai langai

Vitrininiai langai – tai stilingas ir šiuolaikinis pasirinkimas, leidžiantis mėgautis nepriekaištingu vaizdu į lauką, maksimaliu natūralios šviesos kiekiu ir geresniu energiniu efektyvumu lyginant su varstomais langais.

Dėl didelio stiklo ploto šie langai idealiai tinka svetainėms, miegamiesiems ar kitoms erdvėms, kuriose norima sukurti jaukią ir atvirą atmosferą, ypač kai jie orientuoti į pietų pusę. Visgi svarbu paminėti, jog renkantis šiuos langus būtinas priėjimas juos nuvalyti iš lauko (arba reikėtų naudotis specialiais lauko pusės stiklą valančiais prietaisais).

Šio tipo langai yra nevarstomi, todėl jie puikiai tinka dideliems plotams ir įvairiems architektūriniams sprendimams. Vitrininiai langai gali būti tiek maži, tiek dideli, panoraminiai ar sudaryti iš vienos ar kelių dalių. Tai puikus sprendimas norint vizualiai padidinti patalpas, suteikiant erdvesnio interjero įspūdį.

Tačiau reikėtų atsižvelgti ir į tai, jog numačius itin didelių gabaritų langus, bus potencialiai susiduriama su didesnėmis energijos sąnaudomis, tiek žiemos, tiek vasaros metu, o tai galima spręsti tinkamai pasirinkus technines langų savybes.

Langai, kuriuose sumontuoti gilesni, 3 stiklų paketai su selektyvinėmis dangomis, šiltais rėmeliais ir su gilesniais profiliais, gali sumažinti energijos nuostolius, o tinkamai parinkti specialūs stiklai – išspręsti perkaitimo problemas vasaros metu ir tuo pačiu sumažinti kondicionavimo poreikį.

Teisingas langų dydžio, jų tipo ir techninių parametrų pasirinkimas turėtų prasidėti dar namo planavimo etape, atsižvelgiant į nemažai sudedamųjų aspektų:

  • į namo sienų orientaciją pagal pasaulio kryptis (šiaurė, rytai, pietūs, vakarai);
  • į landšaftą;
  • į patalpų paskirtį;
  • į namo architektūros ir interjero stilių;
  • į vidaus ir lauko funkcinius planus, baldų išdėstymą.

Modernios technologijos leidžia gaminti energiškai efektyvius, A++ energinės klasės plastikinius ar kompozito langus, kurie suteikia galimybę mėgautis natūralia šviesa ir vaizdu pro juos, kartu išlaikant aukštą energinį efektyvumą ir visapusišką komfortą.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas