Utenos krašto kūrėjas Pranas Savickas

Portale udiena.lt pristatome Utenos krašto kūrėjus. Kviečiame aktyviai domėtis jų kūryba ir gyvenimu. Šį kartą kviečiame trumpai susipažinti su profesionaliu drožėju antalieptiškiu Pranu Savicku. Kviečiame būti aktyviais ir siųsti į el. paštą udiena.lt@gmail.com Jus dominančius klausimus šiam kūrėjui iki balandžio 8 dienos, o atsakymus į klausimus pateiksime vėliau.

1930 metais Skudutiškio kaime (Molėtų rajone) gimė medžio darbų meistras, kryždirbys Pranas Savickas. Nuo 1957 m. jis gyvena Antalieptėje. Kadaise dirbo elektros tinkluose ir buvo šios įmonės vadovo Algimanto Žilėno pagalbininkas – padėjo įrengti pirmąjį Lietuvoje Energetikos muziejų Tiltiškių kaime (Salako seniūnija). P. Savickas yra išdrožęs 17 naujų kryžių ir restauravęs tris senus, 16 koplytstulpių: jie stovi Kryžių kalne, Šiauliuose, Zarasų, Molėtų, Švenčionių, Utenos, Rokiškio, Tauragės, Radviliškio rajonuose. Savo gimtojo Skudutiškio kaimo apylinkėse restauruotame mokyklos pastate įsteigtai „Skudutiškio akademijai“, kurioje veikia įdomus vaikų kambarys, P. Savickas padovanojo savo išdrožtus senovinius buities darbus vaizduojančius drožinius.

Senąją Stelmužės bažnytėlę puošia meistro daryti mediniai šviestuvai, jos šventorių – ąžuolo kryžius, o Antalieptės kraštotyros muziejų – Lietuvos kunigaikščių paveikslai ir medžio drožiniai su išraižytais Lietuvos valstybės himno (Tautiškos giesmės) žodžiais. Nuolat veikiančioje miestelio muziejaus ekspozicijoje meistro darbai jau nebetelpa specialiai jam skirtoje lentynoje. Du P. Savicko drožti kryžiai puošia Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios šventorių – vienas iš jų pastatytas 2013 m. ir skirtas bažnyčios fundatoriams bei vienuoliams atminti (Albino Bislio lėšomis). 2010 m. P. Savickas pripažintas geriausiu kryždirbiu Utenos apskrityje, 2011 m. Rokiškyje vykusiame Respublikiniame liaudies dailės konkurse „Aukso vainikas” kryždirbystės nominacijoje pelnė trečiąją vietą. Per pastaruosius keletą metų meistras apdovanotas padėkomis kaip dosniausiai savo rankų darbo kūrinius Antalieptės bendruomenei dovanojantis ir parapijai aukojantis rėmėjas.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas