Įsigaliojo Baudžiamojo kodekso pataisos dėl „teroristinių“ kelionių

Įsigaliojo Teisingumo ministerijos parengtos ir Seime priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos, įteisinančios baudžiamąją atsakomybę už atvykimą į Lietuvą ar keliones į kitas užsienio valstybes teroristiniais tikslais. Už tai numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 5 metų.

„Nustatyti tokią baudžiamąją atsakomybę Lietuvą įpareigoja Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija ir Europos Tarybos konvencijos dėl terorizmo prevencijos Papildomo protokolo nuostatos bei neseniai priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva”, – sakė teisingumo ministrė Milda Vainiutė.
Baudžiamojon atsakomybėn bus traukiami asmenys, kurie atvyko į Lietuvą arba vyko į kitą valstybę, siekdami rengti, vykdyti ar dalyvauti teroristiniame nusikaltime, taip pat rengti teroristus, mokytis teroristiniais tikslais. Baudžiamoji atsakomybė būtų taikoma ir už kelionę į kitą valstybę, siekiant dalyvauti teroristinės organizacijos veikloje.
Bausmės sulauks ir tie asmenys, kurie siekdami gautas žinias ar įgūdžius panaudoti teroristiniais tikslais, sistemingai rinko specialių žinių arba įgijo specialių įgūdžių, būtinų teroristiniam nusikaltimui rengti, daryti arba dalyvauti teroristiniame nusikaltime.
Tačiau ši atsakomybė būtų taikoma tik už sistemingą informacijos rinkimą ar jo įgijimą. Nusikaltimu nelaikomi pavieniai apsilankymai interneto puslapiuose, atsitiktinės knygos įsigijimas ar perskaitymas smalsumo tikslais. Be to, visais atvejais reikėtų įrodyti, kad informacija renkama siekiant gautas žinias ar įgūdžius panaudoti teroristiniais tikslais.
Kodekso pataisomis taip pat aiškiai ir tiesiogiai uždraudžiamas ne tik pavienių teroristų, bet ir teroristinių organizacijų finansavimas bei parama asmenims ar grupėms, kurios verbuoja, rengia teroristus ar kitaip dalyvauja teroristinėje veikloje.

Teisingumo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas