Alternatyvos kenksmingiems produktams – ką pasirinkti sveikesniam gyvenimui?

Saldainiai be cukraus, bedūmiai tabako produktai, alus be alkoholio – tokie apibūdinimai skamba ironiškai? Žmonės vis dažniau atsigręžia į sveikesnį gyvenimo būdą ir pradeda ieškoti alternatyvų įvairiems žalingiems produktams. Rūkymas, greitas maistas, cukrus, alkoholis jau turi alternatyvių produktų, kurie, ateityje gali ir išstumti visiems įprastus produktus.

Pridėtinis cukrus – maiste bei gėrimuose

Didžioji dalis suvartojamo cukraus yra „paslėpta“ gamintojų perdirbtuose maisto produktuose, kurie paprastai nėra laikomi saldumynais. Pavyzdžiui, 1 valgomajame šaukšte kečupo yra maždaug 4 gramai pridėtinio cukraus, o vienoje cukrumi saldinto limonado skardinėje yra iki 40 gramų pridėtinio cukraus – tai yra beveik 4 kartus daugiau, nei rekomenduojama paros norma žmogui.

Vartojant per daug cukraus, gali padidėti trigliceridų kiekis, o su jais – širdies ligų rizika. Taip pat cukrus skatina dantų ėduonies atsiradimą, nes jis suteikia tinkamą terpę atsirasti ir daugintis bakterijoms. Seniai žinoma ir žmonių nutukimo problema, kurios pagrindinė priežastis – netinkama mityba. Cukrus čia taip pat atlieka vieną iš lemiamų vaidmenų.

Atsižvelgdama į augančią cukraus vartojimo problemą, Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) prieš septynerius metus paskelbė naujas gaires, kuriose tiek vaikams, tiek suaugusiems rekomenduojama ženkliai sumažinti suvartojamo cukraus kiekį. Dėl to, nebeturėdami kito kelio, maisto produktų gamintojai buvo priversti arba mažinti cukraus kiekį gaminamuose produktuose arba ieškoti sveikesnių pakaitalų, kuriais būtų galima pakeisti cukrų.

Paprasčiausi būdai pakeisti cukrų – natūralūs ir sukurti gamtos. Renkantis produktus parduotuvėje, vis dažniau galima rasti produktų, kuriuose paprastą cukrų pakeičia medus, kokosų cukrus, klevų ar rudųjų ryžių sirupas. O, pavyzdžiui, gaminant namuose saldumą galima išgauti naudojant datules, melasos tyrę, trintus bananus ar uogas.

Sveikatai žalingi cigarečių dūmai

Dar vienas žalingas įprotis – rūkymas Nors dauguma rūkorių gerai žino apie cigarečių sukeliamą žalą, atsisakyti šio žalingo įpročio dažnam rūkančiajam nesinori arba nepavyksta. Degant tabakui aukštoje temperatūroje išsiskiria tūkstančiai chemikalų. Skirtingais duomenimis, jų priskaičiuojama apie 5000-7000. Išsiaiškinta, kad mažiausiai 70 iš šių medžiagų sukelia vėžį.

Visiems gerai žinomos kenksmingos medžiagos, kurios išsiskiria tabako degimo metu, yra dervos ir anglies monoksidas. Cigarečių dūmuose aptinkama ir amoniako, acetono, butano bei kitų kenksmingų medžiagų.

Su rūkymo žala neretai siejamas ir nikotinas. Nikotinas stimuliuoja organizmą ir gali sukelti priklausomybę rūkalams, tačiau nors ir yra siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika, pats jis nėra tokių ligų kaip vėžio sukėlėjas.

Intencijos sumažinti žalingų produktų poveikį organizmui neaplenkė ir tabako industrijos. Jau atsiranda gaminių, kurie nikotino rūkantiesiems leidžia gauti išvengiant visų kenksmingų medžiagų, kurios susidaro tabakui degant aukštoje temperatūroje. Tai tokie produktai kaip kaitinamasis tabakas, elektroninės cigaretės, kitose šalyse vartojamos tabako pagalvėlės

Nors ilgalaikių klinikinių tyrimų apie jų poveikį sveikatai vis dar nėra, pavyzdžiui, Švedijoje – šalyje, kur tabako pagalvėlės tapo populiaresnės nei cigaretės, vyrai rečiausiai Europoje serga plaučių vėžiu, jie daugiau nei dvigubai mažiau rizikuoja mirti nuo rūkymo sukeltų ligų nei kiti europiečiai. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) pripažino, kad vartojant tabako pagalvėles, sumažinamas kenksmingų ir potencialiai kenksmingų medžiagų išsiskyrimas lyginant su paprastomis cigaretėmis. Tokį FDA įvertinimą yra gavę ir kaitinamojo tabako gaminiai.

Nealkoholiniai gėrimai gali mažiau kenkti sveikatai

Lietuva patenka į daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių Europoje sąrašą. Per metus vienam suaugusiajam tenka 12,1 litro grynojo alkoholio.

Medikams skalambijant apie išaugusio alkoholio vartojimo pavojus, alkoholio pramonė, reaguodama į susidariusią situaciją, keičia savo veiklos kryptį – alkoholio gamintojų pasiūloje atsiranda vis daugiau gėrimų, kuriuose nėra alkoholio. Jeigu prieš dešimtmetį Lietuvoje buvo įmanoma nusipirkti tik nealkoholinio alaus, šiuo metu produktų gausa – gerokai didesnė. Norintys gyventi sveikiau arba tiesiog nevartojantys alkoholio, gali rinktis iš kokteilių, vyno, putojančio vyno, alaus, kurių skonis – toks pat, tačiau alkoholio nėra.

Nealkoholiniai gėrimai turi mažiau kalorijų bei grynojo alkoholio, kuris prisideda prie širdies, kraujagyslių ligų, kepenų cirozės ir daugelio kitų sveikatai pavojingų susirgimų. Taip pat alkoholis šalina skysčius iš organizmo, o vartojant jo neturinčius gėrimus, kepenims nereikia taip aktyviai dirbti, kad pašalintų nuodus. Tyrimai atskleidė, kad, pakeitus alkoholinį alų, nealkoholiniu sumažėja širdies ligų riziką, pagerėja miego kokybė bei sustiprėja atsparumas kvėpavimo takų ligoms.

Laikraščio „Utenos diena“ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas