Istorinis įvykis Utenoje – perskaičiuoti rinkimų biuleteniai

Pirmadienio popietę prie Utenos rajono savivaldybės administracijos – jau seniai nematytas sujudimas. Utenos rinkimų apygardoje neeilinė situacija – abiejų kandidatų vienmandatininkų Lietuvos socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko ir Seimo nario konservatoriaus Edmundo Pupinio rezultatai lygūs: jie abu surinko po 7 075 balsus. Toks precedento neturintis atvejis Lietuvoje – pirmas.

Esant tokiai situacijai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) laimėtoju paskelbė E. Pupinį, nes jis pirmame ture beveik 10 proc. balsų nugalėjo savo oponentą. Tačiau pagal įstatymą, jei susidaro tokia situacija, Utenos apygardos komisija privalo patikrinti ir iš naujo perskaičiuoti visų apylinkių biuletenius. Taip ir buvo padaryta pirmadienio pavakarę. Šio neeilinio įvykio stebėti atvyko net šešių VRK narių desantas. Stebėti rezultatų taip pat atėjo tiek vieno, tiek kito vienmandatininko stebėtojai, Lietuvos televizijų ir Utenos žurnalistai. Perskaičiuoti biuletenius kartu su Utenos apygardos komisijos nariais sėdosi beveik 30 biuletenių skaičiuotojų iš įvairių apylinkių. Kaip „Utenos dienai“ sakė apygardos komisijos pirmininkė Rolanda Gudynienė, pasitelkta daugiau pagalbininkų, kad procesas neužtruktų per ilgai. Todėl per daugiau nei valandą visi biuleteniai buvo perskaičiuoti ir patikrinti. Vėliau dar daugiau nei valandą buvo suvedinėjami į VRK sistemą.

Skaičiuojant biuletenius buvo rasta įvairių neatitikimų ir abejotinų biuletenių. Daugiausia jų pasitaikė dėl žymėjimo tvarkos. Todėl komisijos nariai dėl tokių atvejų turėjo balsuoti. Suskaičiavus visus biuletenius tapo aišku, kad E. Pupinis (7 072) prieš G. Palucką (7 070) kol kas pirmauja dviem balsais.

Kaip tvirtino R. Gudynienė ir kiti VRK nariai, tai nėra galutinis rezultatas. Pasak R. Gudynienės, kitose apygardose pasiklydę išankstinio balsavimo vokai, kurie turėjo pasiekti Utenos rinkimų apygardą. Jie, anot R. Gudynienės, Utenoje turi atsirasti antradienio rytą. Tačiau taip nenutiko. Tie vokai Uteną pasiekė tik priešpiet. Todėl neeilinis apygardos komisijos posėdis buvo nukeltas į 15 val. – atplėšti vokai ir suskaičiuoti galutiniai rezultatai. Tarp šešių vokų vienas – atkeliavęs iš Tauragės apygardos – negaliojantis. Keturi vokai buvo palankūs E. Pupiniui, vienas – G. Paluckui. Galutinis rezultatas toks: už E. Pupinį balsavo 7 076, už G. Palucką – 7 071 rinkėjas.

Autoriaus nuotr. ir video

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas