Tomske atidengtas paminklas, skirtas lietuvių tremtiniams atminti

Birželio 10 dieną Rusijos Federacijoje, Tomsko srityje, buvo atidengtas paminklas, skirtas lietuvių tremtiniams ir politiniams kaliniams atminti.

Paminklo idėja kilo planuojant „Misija Sibiras” dešimtmetį vainikuojančią ekspediciją. Trėmimų laikotarpiu Tomsko sritis buvo viena iš pagrindinių tremties vietų, tad projekto organizatoriai 2015-ųjų metų ekspediciją suplanavo būtent į Tomską. Miesto aikštėje šalia Tomsko memorialinio muziejaus NKVD kalėjimo iki šiol jau stovėjo paminklai, skirti lenkų, latvių bei estų tremtiniams atminti. Tad organizatoriams kilo mintis čia pagerbti ir lietuvių tremtinius bei politinius kalinius.

Nuo idėjos gimimo iki jos įgyvendinimo kartu buvo projekto „Misija Sibiras” iniciatorius, projekto Patarėjų Tarybos pirmininkas, ambasadorius Vygaudas Ušackas. „Visų pirma, svarbu tai, kad bus užpildyta svarbi spraga – Tomsko centre stovi paminklai latvių, estų ir lenkų tremtiniams atminti, bet lietuvių aukos iki šiol pagerbtos nebuvo. Taip pat norisi pasidžiaugti, kad šiame įtampų pasaulyje Rusijos institucijos pasielgė labai konstruktyviai nesukeldamos kliūčių paminklo atsiradimui. Bendras stalinizmo laikotarpio įvertinimas gali ugdyti supratimą tarp tautų. O taip pat norisi pasidžiaugti „Misija Sibiras” įnašu, nes būtent projekto dalyviai, kartu su Algirdu Kaušpėdu ir Tadu Gutausku ėmėsi šios iniciatyvos ir ją įgyvendino,” – džiaugėsi Vygaudas Ušackas.
Tomske stovės 130 cm aukščio granito paminklas su tekstu lietuvių ir rusų kalbomis.

Paminklo pastatymą Tomske inicijavo projektas „Misija Sibiras” bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos Respublikos ambasada Rusijos federacijoje, Tomsko lietuvių bendruomenė, Tomsko memorialinio muziejaus NKVD kalėjimo administracija.

„Misija Sibiras” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas