Aistra gamtos fotografijai neblėsta dešimtmečiais

Gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis” narių paroda, skirta Žemės dienai, – jau 15-oji. Bendraminčių klubui pernai buvo penkeri, tačiau iki jo susikūrimo praėjo beveik 10 metų. Kelių entuziastų sumanyta pirmoji paroda savo kelią pradėjo 2001-aisiais. Šiemet minimas gražus jubiliejus. Žemės dienai skirti darbai nepasikartojantys, unikalūs, nes gamtos fotografai, tarsi laikmečio metraštininkai, užrašantys savo fotoaparatų laikmenose negrįžtantį gamtos virsmą, jos žavesį, judėjimą…

Tarptautinėje parodoje, atidarytoje Utenos dailės mokyklos parodų salėse, 173 gamtos fotografijas eksponuoja 123 dalyviai iš septynių Lietuvos klubų, devyni latviai ir lietuviai, gyvenantys ne tik Italijoje ar Šveicarijoje, bet ir Japonijoje. Vienas parodos dalyvis – ukrainietis. Klubo parodos jau tapo tarptautinėmis, o jų vadovai – klubo prezidentas Rimas Udras ir viceprezidentas Andrius Surgailis – žinomi ne vienoje šalyje. Švenčiant penkerių metų veiklos sukaktį, jie abu buvo įvertinti Utenos rajono kultūros ir meno premija, kuri šiuos kūrėjus paskatino dar tvirčiau siekti savo užsibrėžtų tikslų.
Pasak R. Udro, šiųmetinėje parodoje nemažai jaunimo, kuris iš vyresnių ne tik mokosi, bet ir stebi tai, kas ne kiekvienam pastebima ar matoma. Gražus jaunimo būrys ne tik iš Utenos, bet ir iš Anykščių, o jauniausia parodos dalyvė – 12-metė ignalinietė. Gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis” įvertinimų susilaukė jaunosios parodos dalyvės uteniškės Ugnė Ručinskaitė su Ieva Kurkulytė, viešnios – Kristina Kukarevičiūtė ir Gintė Dalgedaitė.
Diplomais įvertinti ir vyresni, ne kartą panašiose parodose dalyvavę gamtos fotografai Valdas Augustinas, Juozas Baškys, Boris Belechov, Sonata Dobrovolskienė, Vaidas Garla, Kęstutis Jarmalavičius, Evaldas Keturakis, Rimantas Nalivaika, Algimantas Navickas, Dalia Račkauskaitė, Normantė Ribokaitė, Dalia Smagurauskaitė, Jonas Strazdauskas, Valdas Šukys, latviai Dana Alksne bei Antons Vogulis ir vienintelis uteniškis Juozas Kaupas.
Šiemet ypatingo klubo „Žalias skėtis” vadovybės įvertinimo susilaukė ir ne kartą fotografijų atrankos komisijose dalyvavęs dailininkas ir fotomenininkas, neseniai šventęs 50-čio jubiliejų, dusetiškis Alvydas Stauskas. Jam įteikta 50 litų sidabrinė kolekcinė moneta, skirta Lietuvos gamtai.
Parodą galima aplankyti darbo dienomis ir savaitgalį Utenos dailės mokyklos parodų salėse.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas