Vargonai skamba ir vasarą

Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje – naujas koncertų ciklas „Vargonai skamba vasarą“. Prieš mėnesį nuskambėjo vargonai, kuriais griežė maestro prof. Leopoldas Digrys ir jo mokinė, garsi vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur, o dainavo kylanti jaunoji operos solistė Eglė Stundžiaitė. Praėjusį savaitgalį, liepos 28 dieną, vargonais griežė jauna 28-erių vargonininkė Karolina Juodelytė. Beveik po mėnesio bažnyčios lankytojus pradžiugins dar viena garsi pora – mama ir sūnus – vargonininkė Virginija Survilaitė ir Vytenis Gurstis (fleita).

Jaunoji vargonininkė K. Juodelytė sutiko atsakyti į kelis „Utenos dienos” klausimus.

Esate vilnietė, bet žinome, kad giminystės šaknys yra ir mūsų krašte?

Taip esu grynakraujė vilnietė, mokiausi Vilniuje ne tik bendrojo lavinimo mokykloje, bet ir muzikos. Pirmiausia M. K. Čiurlionio menų mokykloje, domėjausi choriniu dirigavimu, grojau fortepijonu, o jau nuo 8 klasės susidomėjau vargonais. O kalbant apie giminystės šaknis jūsų krašte, noriu pasakyti, kad mano tėvelis kilęs nuo Zarasų.

Kaip atsitiko, kad jauna mergaitė susidomėjo tokiu solidžiu instrumentu?

Prie šio instrumento pastūmėjo mama Jolanta. Reikėjo pasirinkti antrą instrumentą, o mama pažinojo maestro prof. Leopoldą Digrį ir už mane nusprendė, kad reikia pabandyti.

Kas buvo pirmoji vargonų mokytoja?

Pirmoji mokytoja – Vida Emilija Prekerytė. Ji nusivedė mane į Vilniaus katedrą ir pasodino prie vargonų. O kai užgrojau, sužavėjo vargonų didybė, pakerėjo tai, kad ir aš galiu valdyti tokį didelį instrumentą.

Kas buvo po to?

Po to nusprendžiau studijuoti muzikologiją ir kaip antrą specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje mokiausi Gedimino Kviklio klasėje, vėliau magistro studijas baigiau pas Virginiją Survilaitę, kuri kaip tik pas jus turi atvažiuoti rugpjūčio 25 dieną.

Girdėjome, kad Jūs ką tik grįžote iš Vokietijos?

Taip. Aš ten nuo 2012 metų. Šiuo metu gyvenu Berlyne ir nuo 2014 m. Detmoldo aukštojoje muzikos mokykloje studijuoju bažnytinę muziką. Nors ir labai domina chorinis dirigavimas, esu ir profesionali vargonininkė. O Vokietijoje galbūt gyvensiu dar porą metų, kol baigsiu studijas.

Kalbėjosi Vytautas RIDIKAS

V. Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas