Utenos krašto kulinarinio paveldo patiekalai šventėms

Europoje ir pasaulyje vis labiau domimasi kulinariniu paveldu – svarbia regioninės etninės kultūros dalimi. Iš kartos į kartą perteikiama autentiška patirtis. Artėjančios žiemos šventės – viena iš galimybių įsigilinti į protėvių puoselėtas, tėvų išlaikytas ir vaikams perduodamas tradicijas. Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Zita Mackevičienė sudarė leidinį „Utenos krašto kulinarinis paveldas”, kuriame ne tik sukaupti patiekalų receptai, bet ir kalbama apie valgymo kultūrą, papročius ir tradicijas.

Artėjant Kūčioms, šv. Kalėdoms, verta prisiminti ir patiems pasigaminti Utenos kraštui būdingų patiekalų, kurie padarys šventes jaukesnes, šiltesnes ir, be abejo, sočias. Susėdę prie bendro stalo kartu su tėvais, seneliais, vaikais, prisiminkime, ką puoselėjo, kuo gyveno ir kaip vertino aplinką mūsų protėviai. „Utenos dienos” skaitytojams, artėjančių gražių švenčių proga, pateikiame keletą patiekalų receptų, įrašytų į puikų leidinį.

Daržovių mišrainė „Senelio silosas”
Išvirti burokėlių, morkų, bulvių ir pupelių. Morkas, burokėlius, bulves ir raugintus agurkus supjaustyti kubeliais. Pakepinti svogūnų, viską sumaišyti ir įdėti druskos. Vietoj raugintų agurkų galima dėti ir raugintų kopūstų.
Pateikėja Sigita BALČIŪNIENĖ

Džiovintų grybų kotletai
50 g džiovintų grybų (baravykų, raudonviršių, paberžių, makavykų), 0,5 kg bulvių, 1 svogūno, 1 šaukšto krakmolo, druskos, pipirų, aliejaus.
Pamirkytus ir išvirtus grybus smulkiai sumalti. Išvirti bulves su lupenomis, nulupti ir du kartus permalti. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti aliejuje. Pridėjus druskos ir pipirų pagal skonį, įmušti kiaušinį ir iš gautos masės formuoti kotletus. Kotletus prieš kepant pavolioti krakmole. Kepti aliejuje, valgyti šiltus.
Pateikėja Elena KIŠKIENĖ

Silkė su porais
Silkės filė supjaustyti ir sudėti į stiklinę. Ant viršaus uždėti smulkiai supjaustyto parūgštinto mėlynojo svogūno, tada dėti majonezo, kad nesimatytų silkės, o ant viršaus uždėti daug supjaustytų plonais griežinėliais porų.
Pateikėja Janina MIZARIENĖ

Meduje virti lazdyno riešutai
0,5 kg riešutų sudėti į puodą ir užvirti iki medaus (1 kg) putojimo. Ataušinti, užvirti dar kartą ir vėl ataušinti. Trečią kartą užvirus, dar virti 5–10 min. Valgyti šaltus.
Pateikėja Genė VAIŠNORIENĖ

Miešimas su kviečiais
Subrinkintas aguonas keletą kartų permalti ir jas užpilti virintu pasaldintu vandeniu. Valgydavo tik per Kūčias su virtais kviečiais ar „šližikais”.
Pateikėja Jadvyga ŽILĖNIENĖ

Parengta pagal leidinį „Utenos krašto kulinarinis paveldas”

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Indraja

Įvairenybės

Jaunimas