Velykos – puiki proga paskanauti putpelių kiaušinių

Taškuoti putpelių kiaušiniai – tikras delikatesas, išsiskiriantis dideliu baltymų kiekiu ir beveik neturintis angliavandenių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, jog putpelių kiaušiniai gali būti puikus raciono paįvairinimas tiek per Velykas, tiek ant kasdienio stalo, nes jie, lyginant su vištos kiaušiniais, turi daugiau riboflavino , vitamino B12, geležies. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebėjo, jog per Velykas putpelių kiaušinių pardavimai išauga net tris kartus. Ekspertė dalijosi patarimais, kaip juos tinkamai laikyti namuose ir išsirinkti šviežius. 

Kiaušiniuose yra visų žmogui reikalingų medžiagų 

Balandžio 7-ą kasmet minima Pasaulinė sveikatos diena. Šia proga gydytoja dietologė Edita Gavelienė kvietė prisiminti svarbiausius sveikatai palankios mitybos principus, kuriuos įprastai per šventes paminame. Tam, kad stalas po švenčių jaustumėmės geriau, užtenka į patiekalus įtraukti daugiau žalumynų, daržovių, uogų, rinktis lengvesnius užkandžius ir desertus.

Vis dėlto, kiaušinis – neatsiejamas Velykų simbolis. Pasak dietologės, kiaušinius būtina įtraukti į sveikatai palankų racioną, mat jie mitybos piramidėje rikiuojasi kartu su tais maisto produktais, kurie suteikia žmogaus organizmui visaverčių baltymų. Pagal baltymų vertę kiaušiniai lyginami su mėsa, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis bei riešutais.

„Kiaušiniai – gyvūninės kilmės maisto produktas, turintis didelę maistinę naudą. Jie vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, turtingo visomis būtinomis amino rūgštimis. Kiaušiniuose yra visų žmogui reikalingų mineralinių medžiagų ir mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Gausu ir vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: regėjimui svarbaus vitamino A, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai reikalingo vitamino D ir visų grupių vitamino B. Kiaušiniuose gausu ir būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti omega-3 riebalų rūgščių. Viename kiaušinyje jų yra net apie 70 miligramų. Turint omenyje, kad žmogui per parą reikėtų apie 1 gramo šių riebalų rūgščių, kiaušiniai – puikus maistinis šios medžiagos šaltinis“, – sakė gydytoja dietologė. 

Nors dažniausiai maistui naudojami vištų kiaušiniai, putpelių ar stručių kiaušiniai taip pat vis dažniau randa vietą mūsų valgiaraštyje. Pasak dr. E. Gavelienės, bendra visų minėtų kiaušinių sudėtis yra panaši, bet šiek tiek skiriasi atskirų maistinių medžiagų kiekiai: „Putpelių kiaušiniai gali būti puikus raciono paįvairinimas, nes juose, kitaip nei vištų kiaušiniuose, yra didesnis kai kurių mums naudingų vitaminų kiekis. Putpelių kiaušiniai turitingi riboflavinu – vitaminu B2, reikalingu žmogaus organizmo baltymų sintezei, vitaminu B12 – būtinu kraujodarai ir geležimi.“

Putpelių kiaušinių pardavimai išauga tris kartus 

Nors kiaušinius pirkėjai noriai perka visus metus, tiek omleto ar Benedikto kiaušinio gamybai, tiek įvairių kitų patiekalų gaminimui, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog didžiausias kiaušinių pardavimų augimas fiksuojamas likus maždaug dviems savaitėms iki Velykų. Tuo metu putpelių kiaušinių pardavimai išauga net tris kartus.

Specialistė pasakojo, kad putpelių kiaušinių gaminimo būdai yra tokie patys kaip ir vištų: juos galima kepti bei virti, tačiau virti reikia ženkliai trumpiau. „Norint išvirti putpelių kiaušinius, juos dėkite į šaltą vandenį. Vandeniui užvirus, išjunkite kaitrą ir iškart išimkite iš vandens. Jeigu mėgstate kietai virtus, pavirkite dar vieną minutę.“

Pasak komercijos operacijų vadovės, pirkti kiaušinius parduotuvėje yra saugus pasirinkimas, nes šiam produktui taikomi itin griežti kokybės reikalavimai. Pirkėjai kiaušinius gali rinktis  pagal kilmės šalį, vištų auginimo būdą ar kiaušinių dydį. Parsinešus kiaušinius iš parduotuvės namo, jų nebūtina laikyti šaldytuve, galima laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, tačiau reikėtų prisiminti, jog kiaušinio galiojimo terminas yra 28 dienos nuo padėjimo. Tuo tarpu putpelių kiaušinių galiojimo laikas ilgesnis – laikomi šaldytuve gali išsilaikyti ir iki 60 parų.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas