Norite padėkoti medikui? Darykite tai tinkamai

Dažnas po operacijos sveikstantis pacientas su maišeliu rankose ar vokeliu kišenėje, norėdamas padėkoti, užsuka į jį operavusio gydytojo kabinetą. Retas žino, kad tokia padėkos forma yra kyšis, ir net nepagalvoja apie kitus padėkos būdus, kurie neverstų jaustis nejaukiai, nežeistų ir nežemintų mediko, kai jam svarbiausia – gerai pavykusi operacija ir sveikstantis pacientas. Tad ar tikrai vis dar reikia nešti gydytojams dovanas, o galbūt galima atsidėkoti oficialiu būdu?

Dėl kyšio negydys geriau

Brukamas kyšis – tai nemaloni situacija abiem pusėms. „Dažnas gydytojas šioje situacijoje galvoja, kad pacientas juo nepasitiki, abejoja jo noru padėti pacientui. Kai medikas atsisako paimti, dažnas pacientas lieka pasimetęs ir nesupratęs, kodėl medikas nepaėmė dovanos, galvoja, kad gal ji per maža ar per prasta. Nerimauja, kad dabar jo turbūt negydys ar gydys netinkamai. Daug kas tikina, kad duodami kyšį tiesiog nori padėkoti medikui, tačiau visuomet galima paieškoti ir rasti kitokių būdų”, – įsitikinusi Sveikatos apsaugos ministerijos Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja Eglė Tamošiūnienė.
Medikai vieningai teigia, kad joks kyšis negali pakeisti gydymo eigos, kurią gydytojui numato įvairūs teisės aktai, oficialiai patvirtintos ligų gydymo schemos. Be to, svarbu žinoti, kad ne tik vokeliai su pinigais, bet ir mažos dovanėlės – saldainiai ar kava – yra kyšis, už kurį ir duodančiam kyšį, ir jį imančiam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Geriausia – vieša padėka

Jei bet kokia dovanėlė gydytojui yra kyšis ir nusikaltimas, tai kaip pacientai gali išreikšti savo dėkingumą? Ir kokia forma išreikšta padėka būtų maloniausia pačiam medikui?
E. Tamošiūnienė įsitikinusi, kad geriausia yra padėkoti viešai, pavyzdžiui, parašyti padėką, gražų atsiliepimą socialiniuose tinkluose, specializuotose portaluose ar tiesiog parašius perduoti įstaigos administracijai, kuri pasirūpins, kad ne tik medikas sužinotų apie padėką, bet ir ją paviešins. Gydytojui bus malonu skaityti parašytą atsiliepimą apie jo gerą darbą, galbūt tas geras atsiliepimas paskatins ir kitus pacientus pas jį apsilankyti. Be to, vieša padėka sustiprins gydytojo gerą reputaciją jo kolegų ir vadovybės akyse.

Atsidėkoti geru žodžiu

Pasak Utenos ligoninės antikorupcinės komisijos pirmininko Kęstučio Pangonio, atliekamos pacientų anoniminės apklausos rodo, kad korupcijos mastai mažėja, be to, per pastaruosius metus nebuvo užfiksuotą skundų, susijusių su kyšininkavimu. Tačiau kasdieninėje praktikoje vis dar pasitaiko situacijų, kai pacientas, jausdamas didelį dėkingumą medikui, už gerus gydymo rezultatus nori atsidėkoti neoficialiai.
„Tokiu atveju personalas yra savotiškai terorizuojamas, nes ši situacija trikdo darbo ritmą. Tenka laviruoti tarp paciento nuoširdaus noro atsidėkoti ir mediko rūpesčio, noro neįžeisti paciento, atsisakant materialinės padėkos. Kas galbūt buvo priimtina anksčiau, dabar yra nepriimtina. Pacientai tai pastebi. Būna, kad norėdami padėkoti parašo padėką administracijai ar atsiradus galimybei tai iškomunikuoja kitais kanalais ir būdais”, – pasakojo K. Pangonis.
Pašnekovo nuomone, pacientai gali padėkoti tiesiog parašydami nuoširdžią padėką administracijai, savivaldybei ir padėkoti gražiu žodžiu. Svarbu pasirinkti tokį padėkos būdą, kad nebūtų kenkiama paciento ir mediko santykiams.

Organizuoja specialią akciją

Sveikatos apsaugos ministerija, skatindama pacientus atsisakyti kyšininkavimo ir dėkoti medikams viešai, inicijuoja akciją šalies ligoninėse ir poliklinikose. Pacientai sveikatos priežiūros įstaigų skelbimų lentoje galės rasti informacijos apie padėkos akciją: įstaigose bus iškabinti plakatai su vokais, o šalia jų bus – atvirukai. Kiekvienas pacientas ant jo galės parašyti padėką jį gydančiam gydytojui ar slaugytojui ir įmesti į greta esantį specialų voką.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje”.

                                                                                                                                                                  

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas