Statybines atliekas privalu ne tik rūšiuoti, bet ir išrūšiuotas atskirai laikyti

Nuo rugsėjo 15 dienos įsigaliojo aplinkos ministro Kęstučio Trečioko patikslintos Statybinių atliekų tvarkymo taisyklės. Jos nustato reikalavimą statybvietėje ne tik rūšiuoti, bet ir atskirai laikinai laikyti susidarančias atliekas.

Statybvietėje turi būti išrūšiuotos ir atskirai laikomos komunalinės, inertinės, tinkamos perdirbti ir pakartotinai naudoti, pavojingos ir netinkamos perdirbti atliekos.
Komunalinėmis atliekomis laikomi maisto likučiai, tekstilės gaminiai, buitinės ir į jas savo pobūdžiu ar sudėtimi panašios kitokios atliekos, inertinėmis − betonas, plytos, keramika ir kitos atliekos, kuriose nevyksta jokie pastebimi fizikiniai, cheminiai ar biologiniai pokyčiai. Perdirbti ir pakartotinai naudoti tinkamoms atliekoms, antrinėms žaliavoms priskiriamas popierius, stiklas, pakuotės, plastikas ir kt. medžiagos, pavojingoms atliekoms − tirpikliai, dažai, klijai, dervos, jų pakuotės ir kitos kenksmingos, degios, sprogstamosios, ėsdinančios, toksiškos, sukeliančios koroziją ar turinčios kitų savybių, kurios gali turėti neigiamos įtakos aplinkai ir žmonių sveikatai, medžiagos. Netinkamomis perdirbti atliekomis laikomos izoliacinės medžiagos, akmens vata ir kt.
Patikslintosios taisyklės taip pat nustato, kad statybvietėje gali būti išrūšiuojama ir daugiau atliekų rūšių, atsižvelgus į statybų rūšis, jų apimtis ir atliekų tvarkymo galimybes. Išrūšiuotos atliekos turi būti perduodamos turinčioms teisę jas tvarkyti įmonėms.
Patikslinti ir pavojingų statybinių atliekų laikymo terminai. Jos statybvietėje gali būti laikomos ne ilgiau kaip 6 mėnesius ir ne ilgiau kaip iki statybos darbų pabaigos taip, kad nekeltų pavojaus aplinkai ir žmonių sveikatai.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas