Kazitiškio kaime jau 12 metų gyvuoja Aleknų šilauogių – itin lietuvių mėgstamų uogų – ūkis, kuriame dirba visa šeima: Valerija Aleknienė, jos vaikai Gražina Aleknaitė-Umbrasienė ir Rolandas Alekna bei anūkai. Apie ūkio atsiradimą, jo plėtrą, klientus, šilauogių naudą bei priežiūrą „Ignalinos dienos“ skaitytojams papasakojo šeimos moterys.

Ūkio pradžia
Aleknų šeimos šilauogių ūkis užima apie tris hektarus. Idėja kurti ūkį, pasak V. Aleknienės, jai kilo po to, kai pirmą kartą paragavo giminių, kurie jau turėjo 60 šių uogų krūmų, išaugintų šilauogių. G. Aleknaitės-Umbrasienės teigimu, tada dar tik buvo prasidėjusi šilauogių auginimo mada. Nusprendusios juokais pasodinti šilauogių, moterys buvo nusiteikusios optimistiškai: jeigu neparduos, tai bent skaniai pavalgys. Taip iš juokų išėjo ūkis. „Kai dirbi ir viską darai sąžiningai, tai ir pavyksta“, – kalbėjo G. Aleknaitė-Umbrasienė.
Kaip teigė V. Aleknienė, jai parašius projektą, šeima gavo pusiau natūrinių ūkių paramą. Iš paramos lėšų buvo nupirkta priekaba, kuria R. Alekna atveža durpių, šiek tiek pinigų skirta laistymo sistemai.

Sodo priežiūra
Pašnekovės buvo įsitikinusios, kad tikslams pasiekti tereikia noro, darbštumo ir išminties. „Ūkininkavimas mums – kaip sportas“, – teigė G. Aleknaitė-Umbrasienė, aiškindama, kad tenka atiduoti nemažai jėgų, norint pasiekti gerą rezultatą. „Ir nors pasitaiko žmonių, kurie nori padėti mainais už uogas, pasisamdyti pagalbinių darbuotojų sudėtinga – niekas nenori sunkiai dirbti, todėl savo rankomis teko išravėti visą uogyną“, – sakė šilauogių augintoja.
Šiuo metu ūkyje auginama apie dešimt veislių šilauogių, pavyzdžiui: Patriot, Toro, Sunrise, Hannah’s choice, Sierra, Bonus, Reka. Visų veislių uogos yra arba ankstyvosios, arba vidutinio ankstyvumo, nes vėlyvosios mūsų klimato sąlygomis nespėja prinokti. Tiek daug rūšių uogų sode, kaip aiškino G. Aleknaitė-Umbrasienė, yra dėl to, jog priklausomai nuo orų vienais metais geriau uždera vienos, kitais – kitos. „Pavyzdžiui, pernai ant vienų veislių krūmų buvo daug uogų, o šiemet beveik nieko nėra, nes tuo metu, kai jie žydėjo, lijo lietus“, – patirtimi dalijosi G. Aleknaitė-Umbrasienė.
Pasak ūkio prižiūrėtojos, šilauogių žiedus daugiausia apdulkina kamanės, o krūmais rūpintis padeda ir paukščiai. „Pavasarį, kai šilauogės žydėjo, buvo labai daug varnėnų – tiesiog pulkai ant krūmų tupėjo. Aš nesupratau, ką jie ten daro, tik vėliau pamačiau, jog žieduose yra kirmėlyčių. Jie, matyt, kaip sanitarai reikalus sutvarkė, – prisiminė pašnekovė. – Anksčiau lesti uogų atskrisdavo daug visokių paukščių, bet pasirodė vanagas, gyvenantis netolimame miške. Jis skraidė virš krūmų, baidė kitus paukščius.“ G. Aleknaitė-Umbrasienė pasakojo, kad anksčiau, kai Kazitiškyje dar veikė sąvartynas, priskrisdavo kranklių, ir jie – tokie didžiuliai – lipdavo ant šilauogių krūmų… „Pasivaišinę uogomis, paukščiai nuskrisdavo atsigerti prie kaimyno gyvuliams palikto vandens, kuris nusidažydavo mėlynai. Žodžiu, turi duoklę atiduoti ir gamtai, ir žmonėms. Reikia dalintis“, – buvo įsitikinusi moteris.
Paklausus, ar visada šilauogės yra vienodo skonio, pašnekovės tvirtino, kad uogos bus saldžios, skanios, jei gaus daug saulės, o jei lis lietus – uogos bus rūgščios. O štai nuo karščio Aleknų ūkio šilauoges gelbėja po plėvele, saugančia uogyną nuo piktžolių, išvedžiota laistymo sistema. „Oro temperatūra gali būti įvairi, svarbu, kad šviestų saulė, o kai saulėta, tada dažniausiai ir temperatūra tinkama“, – atskleidė G. Aleknaitė-Umbrasienė, pridūrusi, kad šilauogėms labai reikalinga drėgmė – per karščius jos laistomos kas antrą dieną.

Anot ūkio savininkės, žiemą šilauogių krūmus reikia genėti, o pagrindinė trąša – durpės, kuriomis duobes reikia papildyti kas dvejus metus. V. Aleknienė pasakojo, kad ūkyje yra vandens gręžinys. Iš jo šeima vandens prileidžia į telkinį, kad vandens ir aplinkos temperatūra taptų panaši, tuomet įjungiami motorai ir palaistomos šilauogės. Pasak pašnekovės, jeigu uogos būtų laistomos šaltu vandeniu, jas užpultų ligos.
Uogynas šienaujamas kas savaitę, nors pagal Nacionalinės mokėjimo agentūros (toliau – NMA) reikalavimus jį nušienauti privaloma kartą per sezoną. Kaip pasakojo G. Aleknaitė-Umbrasienė, šilauogių ūkio uogos sertifikuotos, arba kitaip – ypatingomis sąlygomis auginamas produktas. Tai yra tarpinis variantas tarp ekologiško ir eilinio žemės ūkio produkto. Pasak moters, šiemet sezonas vėluoja dviem savaitėmis, nes pavasarį buvo šalta ir lijo lietus. Jos manymu, uogų šiemet maždaug ketvirtadaliu mažiau nei įprastai.
G. Aleknaitė-Umbrasienė teigė, kad prie darbų ūkyje prisideda 14 šeimos narių: vieni mulčiuoja, kiti sveria, treti bendrauja su klientais, o kai skubiai reikia priskinti didelį kiekį – skina visi. V. Aleknienė džiaugiasi ne tik darbščiais vaikais, bet ir draugais bei giminėmis, kurie, esant reikalui, atskuba į pagalbą.

Šilauogių realizavimas
Pasak G. Aleknaitės-Umbrasienės, ūkio prekyba veikia taip: šeima nuskina uogas, jas pasveria ir pristato į prekybos vietas Vilniuje, nes pagrindiniai užsakovai – sostinėje. Be abejo, klientai ir patys gali prisiskinti uogų, juo labiau kad po karantino visi išsiilgę vaikščiojimo. V. Aleknienė pridūrė, kad tai labai geras būdas atsipalaiduoti, ypač kai siaučia koronavirusas. Nuskintoms uogoms laikyti šeimyna turi pasistačiusi sandėlį, bet šilauogės jame išbūna tik vieną naktį – vieną dieną uogos nuskinamos, kitą – pasveriamos ir išvežamos. Vis dėlto šilauogė yra tokia uoga, kuri gali pakankamai ilgai stovėti tiesiog namuose ant stalo.
Paklaustos, ar Aleknų ūkis turi konkurentų, pašnekovės teigė, kad visi šių skanių ir vertingų uogų augintojai – ne konkurentai, o draugai. V. Aleknienė didžiavosi, kad Ignalinos rajone ir aplink jį esantys šilauogių ūkiai atsirado paskatinti G. Aleknaitės-Umbrasienės. „Šilauogių augintojai pasidalija padargais, patarimais, patirtimi. Kartą ūkininkai iš Zarasų rajono buvo atvykę pasižiūrėti, kaip Aleknų ūkio šilauogės auginamos kalvotoje vietoje, nes dažniausiai uogakrūmiai sodinami lygumose“, – draugiškais santykiais tarp ūkių savininkų džiaugėsi moterys.
Kaip teigė G. Aleknaitė-Umbrasienė, pirmos uogos prisirpsta liepos mėnesio pradžioje, o pirkėjai priimami nuo liepos 15 d. Pašnekovė tvirtino, kad per sezoną ūkyje priskinama keletas tonų šilauogių, visą apskaitą prižiūri NMA.
G. Aleknaitė-Umbrasienė pabrėžė, kad šilauogės turi daug antioksidantų. „Kaip ir mėlynės, šilauogės turi nemažai organizmui naudingų savybių, pasidomėjus paaiškėja, kad jų teigiamas poveikis nenuginčijamas“, – tikino moteris.

Ūkio klientai
Pasak G. Aleknaitės-Umbrasienės, Ignalinos apylinkių žmonės šį ūkį žino jau seniai, o pernai jį atrado ir Visagino miesto gyventojai. Moteris pasakojo, kad į ūkį atvyksta turistų, keliaujančių baidarėmis, grupės – kelionių organizatoriai sumoka ūkininkams už tai, kad kiekvienas keliautojas galėtų pasiskinti po kilogramą uogų.
Pašnekovės tikino, kad į Aleknų ūkį atvažiuoja žmonės ir iš Prancūzijos, ir iš Lenkijos, ir iš Vokietijos, ir iš Izraelio. Kai „Ignalinos dienos“ žurnalistai lankėsi uogyne, čia svečiavosi pirkėjos iš Kirdeikių (Utenos r.), į šį ūkį atvažiuojančios kasmet ir teigusios, jog lankosi čia visą vasarą, todėl nuolat mėgaujasi šviežiomis uogomis.
Vytauto Ridiko nuotr.