Profesiją „pasimatuoti“ galima ir būnant mokyklos suole

Utenos regioninio profesinio mokymo centro (toliau – Utenos RPMC) bendruomenė naujus mokslo metus pasitiko džiugiomis nuotaikomis: šiemet čia mokytis ir įgyti profesiją panoro 10 proc. daugiau mokinių nei praėjusiais metais. Ši profesinio ugdymo įstaiga mokinius pasitiko ne tik atsinaujinusi ir išgražėjusi (vidaus remonto darbai tęsiasi ir toliau), bet ir suteikianti galimybę įgyti reikiamą profesiją bei pritaikyti vertingas žinias darbo rinkoje.

Rugsėjo 1-oji į gražią šventę subūrė visą Utenos regioninio profesinio mokymo centro bendruomenę

Vietos užsipildė

Utenos regioninio profesinio mokymo centro vadovė Loreta Baltuškienė prisipažino, kad artėjant mokslo metams, kaip ir kasmet, jaudulio šiek tiek buvę, tačiau rinkti būsimus mokinius sekėsi visai gerai. „Prieš kiekvienus mokslo metus įstaigos bendruomenė jaučia šiokį tokį stresą. Šiais metais norinčių mokytis sąrašas pamažu pildėsi. Įvykus papildomam priėmimui yra dar 16 prašymų mokytis šioje įstaigoje, tačiau kol kas visų priimti nėra galimybių dėl vietų stokos“, – šių metų mokinių priėmimo rezultatu pasidalijo įstaigos direktorė.

Jos teigimu, pagrindinio priėmimo etapo metu į I kursą priimti 245 mokiniai, iš jų 12 pirmą kartą, vykdant eksperimentą, mokysis pagal Kompiuterinio projektavimo operatoriaus profesinio mokymo programą. Šio eksperimento tikslas – sudaryti galimybes mokiniams, baigusiems pagrindinio ugdymo programos pirmąją dalį, mokytis ne tik pagal profesinio mokymo, bet ir pagal pagrindinio bei vidurinio ugdymo programas. Taip suteikiama galimybė mokiniui, baigusiam mokyklą, gauti brandos atestatą ir IV lygio profesinio mokymo diplomą.

Vadovė taip pat pasidžiaugė, kad mokiniai noriai renkasi ir mokslus Utenos RPMC gimnazijos skyriuje: I ir II gimnazijos klasėse šiais metais mokosi 31 mokinys, kuris pasirinko ir šiuos profesinio mokymo programų modulius: „Erdvinis modeliavimas“ ir „Vidaus degimo variklių techninė priežiūra ir remontas“.

Mokiniams, baigusiems pagrindinio ugdymo programą ir norintiems mokytis profesijos kartu su vidurinio ugdymo programa, aktuali buvo Apdailininko mokymo programa

Šiais metais mokiniams, baigusiems pagrindinio ugdymo programą ir norintiems mokytis profesijos, kartu su vidurinio ugdymo programa buvo pasiūlytos net keturios mokymo programos:

  • Apdailininko;
  • Virėjo;
  • Transporto priemonių remontininko;
  • Kirpėjo.

Šios programos sulaukė itin didelio susidomėjimo ir visos valstybės finansuojamos vietos buvo užpildytos.

Anot direktorės, tarp asmenų, įgijusių vidurinį išsilavinimą, šiemet populiariausios išliko šios mokymo programos:

  • Transporto priemonių remontininko;
  • Suvirintojo;
  • Apskaitininko.

Taip pat buvo galima rinktis:

  • Konditerio;
  • Maisto pramonės darbuotojo;
  • Apdailininko ir kitas programas.

Šiais metais taip pat buvo siūloma nauja programa – Kompiuterinio projektavimo operatoriaus.


Automobilių remontas – populiari ir reikalinga specialybė

Atsiras ir naujų specialybių

Direktorė pastebėjo, kad atsiranda vis daugiau norinčių mokytis ir įgyti profesiją pabaigus aukštąjį mokslą. Būna ir tokių atvejų, kai studentas derina studijas aukštojoje ir profesinėje mokykloje. Šiemet padaugėjo mokinių, kurie rinkosi pirmąją kvalifikaciją, t. y. baigė gimnaziją ir neturėjo jokios specialybės.

Utenos RPMC mokytis daugiausia norinčių yra iš Utenos, kiek mažiau – iš aplinkinių rajonų.

Suaugusieji, jau turintys vieną profesinę kvalifikaciją, daugiausiai rinkosi Individualios priežiūros darbuotojo bei Suvirintojo programas, o 93 asmenys pasirinko mokytis pagal Apdailininko, Transporto priemonių remontininko, Konditerio, Apskaitininko ir kt. programas.

Per pastaruosius metus gerokai susitraukė siuvimo sektorius, tad ši situacija šalyje turėjo įtakos Siuvėjo profesinio mokymo programos populiarumui. L. Baltuškienės teigimu, teko priimti sprendimą nutraukti mokinių priėmimą į šią programą. Daugelis jaunų žmonių šią profesiją sieja su konvejeriniu ir mažai apmokamu darbu.

Bendrojo ugdymo įstaigų mokiniai, besimokydami savo mokyklose, gali rinkis profesinio mokymo programų modulius. Taip mokinys turi galimybę dar būdamas mokyklos suole pažinti būsimų profesijų specifiką, o praktinių užsiėmimų metu išbandyti, ar jam patinka viena ar kita profesija. Kartu mokiniai ugdo savo bendruosius gebėjimus. Šiais metais mokiniai iš Utenos „Saulės“ ir Užpalių gimnazijų noriai rinkosi Konditerio profesinio mokymo programos modulį „Desertų gamyba“, Transporto priemonių remontininko programos modulį „Vidaus degimo variklių techninė priežiūra ir remontas“ ir Virėjo programos „Saldžiųjų patiekalų gaminimas ir patiekimas“ modulį. Šiuo metu pagal profesinio mokymo programų modulius mokosi 62 mokiniai.

Utenos RPMC mokiniai noriai renkasi specialybes, susijusias su maisto gamyba

Darbdaviai gali tiesiogiai dalyvauti formuojant profesinio mokymo pasiūlą darbo rinkai, tad, atsižvelgiant į verslo poreikius, Utenos RPMC yra gavęs licenciją vykdyti naują Slaugytojo padėjėjo profesinio mokymo programą, rengiama paraiška naujai Masažuoto programai.

Šiuos naujus mokslo metus su rekordiniu mokinių skaičiumi pradėjęs Utenos RPMC siekia, kad

čia besimokančiam mokiniui būtų užtikrintos geros mokymosi sąlygos: mokiniai apgyvendinti renovuotuose bendrabučio kambariuose, įsigyjama naujos įrangos, pedagogų kolektyvą papildo nauji mokytojai.

Pasak šios įstaigos direktorės, visa Utenos RPMC bendruomenė turės atlikti namų darbus ir dar kartą įsitikinti, kokių profesijos atstovų labiausiai reikia Utenos regionui, mat ateityje plečiantis pramonei ir kuriantis naujoms darbo vietoms reikės ir profesionalių darbuotojų.

Utenos RPMC archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas