Prasidėjus šildymo sezonui ugniagesiai-gelbėtojai siunčia žinią gyventojams

Rudenį stipriai atvėsus orams skubame šildytis ne tik storomis vilnonėmis kojinėmis, bet šildome savo namus. Netrukus prasidėsiantis šildymo sezonas ragina mus pasirūpinti savo šildymo įrenginiais ir paruošti juos šaltajam sezonui. Anot ugniagesių-gelbėtojų, netvarkingi šildymo įrenginiai ir dūmtraukiai – viena dažniausių gaisro priežasčių. Kasmet dėl šių priežasčių kylantys gaisrai palieka šimtus žmonių be namų ir užgyvento turto. Per žmonių aplaidumą skaičiuojamos ir aukos.

Utenos rajone per praėjusį šildymo sezoną, nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. iki 2022 m. gegužės 1 d., kilo 82 gaisrai, iš jų 30 kilo dėl šildymo įrenginių ir jų dūmtraukių eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Per šį šildymo sezoną Utenos rajone dėl netinkamo krosnių ir dūmtraukių eksploatavimo gaisre žuvo vienas žmogus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Utenos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (toliau – Utenos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba) nori priminti, kad prieš pradedant šildymo sezoną būtina išvalyti susikaupusius suodžius dūmtraukyje, o kūrenimo metu tai daryti privalu ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius. Rudenį taip pat rekomenduojama patikrini ar per vasarą paukščiai ir vabzdžiai į dūmtraukius neprinešė pašalinių daiktų. Jei namuose yra sena krosnis, prieš kūrenimo sezoną būtina patikrinti krosnies pakuros durelių sandarumą. Mūrinius dūmtraukius ir šildymo sienas su dūmų kanalais reikėtų išbalinti, didelį dėmesį skirti tokioms sienoms, esančioms palėpėse ar sunkiau prieinamose vietose. Ant išbalintų konstrukcijų lengviau bus įžiūrimi eksploatacijos eigoje atsiradę įtrūkimai, kuriuos būtina nedelsiant sandarinti.

Eksploatuojant šildymo įrenginius draudžiama laikyti kurą arčiau kaip vieną metrą nuo pakuros, kūrenti krosnis su praviromis durelėmis, džiovinti ir laikyti degias medžiagas arčiau kaip 0,5 m nuo šildymo įrenginių. Draudžiama besikūrenančias krosnis ir židinius palikti be priežiūros ar jų priežiūrą patikėti mažamečiams vaikams, įkurti įrenginius degiais ir labai degiais skysčiais, šalia besikūrenančių įrenginių naudoti aerozolinius purškiklius, kitas lakias medžiagas.

Ugniagesiai-gelbėtojai ragina gyventi saugiai, pasirūpinti savimi bei savo artimaisiais įrengiant namuose autonominius dūmų ir smalkių detektorius, kurie įspėtų apie gaisrą ar namuose gyvybei pavojingas smalkes.

Gyventojai, besirūpinantys savo ir artimųjų namų saugumu priešgaisrinės saugos klausimais gali kreiptis į Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnus (tel. Nr. 8-389-65862), kurie mielai atsakys į visus rūpimus klausimus.

Utenos PGT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas