„Geras paukštis savo lizdo neteršia“, arba Ignalinos pašto dėžučių performansas

Ignalina – vienintelis miestas Rytų Europos regione, kuriame absoliučiai visi daugiabučiai namai yra atnaujinti. Iš tiesų, pasižvalgius po miesto kvartalus, į akis krenta tvarkingi, spalvingi daugiabučiai, ir tiesiog nevalingai pakvimpa jaukumu bei šiltais namais. Tačiau užsukus į daugelį tų pačių gražių, modernių daugiabučių laiptinių šis jausmas kaip mat išgaruoja. Čia pasitinka ne tik nedažytos, aptrupėjusios purvinos laiptinių sienos bei grindys, bet ir netvarkingos, dar nuo namo pastatymo laikų išlikusios pašto dėžutės, kurių dauguma ne tik nerakinamos, bet ir išlūžusios, išdraskytos, apipaišytos. Panaši situacija ir visame rajone – čia apstu netvarkingų pašto dėžučių, o kai kurie gyventojai jų visai neturi. Šią savaitę švenčiamos Lietuvos pašto dienos proga „Ignalinos dienos“ straipsnis – apie šią opią problemą.

Geras pavyzdys užkrečia

Tiesa, yra ir tikrai tvarkingų laiptinių bei jose įrengtų naujų pašto dėžučių. Užsukus į Ignalinos miesto Vasario 16-osios gatvės vieno daugiabučio laiptinę sutikome ten iš naujos pašto dėžutės laikraščių pasiimti nusileidusią gyventoją Danutę. Anot jos, šiemet pavasarį padarius laiptinės remontą – perdažius sienas, lubas, sutvarkius grindis – senosios dėžutės tiesiog nebetiko prie tvarkingo interjero. Laiptinės remontui atlikti, moters teigimu, visi kaimynai skyrė savo lėšas.

„Senąsias dėžutes išvežėme į Ignalinos atliekų priėmimo ir laikinojo saugojimo aikštelę, o naująsias padėjo užsakyti Ignalinos butų ūkis, – pasakojo ignalinietė. – Kaupiamųjų lėšų sąskaitoje turėjome sutaupę sumą, kurios užteko naujoms pašto dėžutėms įsigyti. Ignalinos butų ūkis paskelbė viešus pirkimus, iš gautų pasiūlymų išrinko mūsų laiptinei tinkančią dėžučių spalvą, jas sumontavo.“ Anot pašnekovės, namo gyventojai labai džiaugiasi naujomis pašto dėžutėmis, kurios ne tik gražiai atrodo, bet ir tvarkingai užsirakina. Kaip sakė Danutė, naujojo pirkinio apžiūrėti buvo užėję gretimų daugiabučių gyventojai, žadėję ir patys susitvarkyti savo pašto dėžutes bei laiptines.

Reikia pusės gyventojų pritarimo

„Ignalinos diena“ apsilankė Ignalinos butų ūkyje bei kalbino jos direktorių Artūrą Jatulį. Jis patvirtino, jog tų Ignalinos miesto daugiabučių, kuriuos administruoja Ignalinos butų ūkis, gyventojai gali kreiptis į bendrovę dėl pagalbos keičiant pašto dėžutes. Anot įmonės vadovo, jei daugiabučio namo vardu yra sukaupta pakankama kaupiamųjų lėšų suma, iš jų ir gali būti užsakomos naujos pašto dėžutės.

„Gyventojai patys renkasi ko jie nori, – aiškino pašnekovas. – Laiptinių remontas įtrauktas į Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos priemonių paketą, bet jam netaikoma valstybės parama, galima tik gauti kreditą iš banko lengvatinėmis palūkanomis. Todėl ne visų Ignalinos daugiabučių savininkai, renovuojant namus, sutiko remontuoti laiptinę, keisti pašto dėžutes. Bet, jei atsiranda poreikis tai atlikti, gyventojai gali bet kuriuo metu kreiptis į Ignalinos butų ūkį, kaip į administratorių, raštiškai prašydami nupirkti naujas pašto dėžutes.“ Anot A. Jatulio, tuomet rengiamas konkursas, kuriame dalyvauja bei pasiūlymus teikia įmonės. Viena jų, geriausiai atitikusi iškeltus kriterijus, laimi. Taip nuperkamos bei sumontuojamos pašto dėžutės.

„Neseniai keleto namų gyventojai taip ir padarė, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad šiam veiksmui atlikti, kaip yra įprasta, reikalingas daugiau nei pusės namo gyventojų pritarimas. Direktorius minėjo, jog vienos keturių aukštų namo laiptinės, kurioje yra 13 butų, gyventojams pašto dėžutės kainavo maždaug 350 eurų, t. y. po 25 eurus vienam butui. Jis pabrėžė, kad įsigyjamos ne pačios pigiausios, tvirtos, kokybiškos pašto dėžutės, kurios ilgą laiką lieka atsparios įvairiems pažeidimams, nenusilupa jų dažai, todėl patikimai tarnauja mažiausiai dešimtmetį.

Atsakomybė gula ant žmogaus pečių

Susisiekus su Lietuvos pašto atstovais, jie pabrėžė, jog tvarkinga pašto dėžutė yra gyventojo atsakomybė – tik jis pats ja gali pasirūpinti. Anot jų, skaičiuojama, kad Lietuvoje apytiksliai net ketvirtadalis laiškų negali pasiekti savo adresato, nes pašto dėžutė yra netvarkinga ar neprieinama laiškininkui. Todėl, pašnekovų teigimu, akivaizdu, kad netvarkinga pašto dėžutė yra aktuali problema.

„Tai yra problema, su kuria susiduriame praktiškai kiekvieną dieną, – aiškino Lietuvos pašto atstovai. – Opiausia ji kaimo vietovėse, tačiau pasitaiko ir miestuose. Netvarkinga pašto dėžute laikome tokią, kuri yra nerakinama, sulūžusi ir nesandari. Taip pat neretai pasitaiko situacijų, kai dėžutė yra už tvoros, paslėpta krūmuose arba ją saugo garsiai lojantis šuo. Tokiais atvejais laiškų ar korespondencijos pašto dėžutėje palikti negalime ir viskas keliauja į pašto skyrių, į kurį, norėdamas atsiimti siuntą, žmogus turi atvykti pats. Juk viskas galėtų būti daug paprasčiau, jeigu pašto dėžutė būtų tvarkinga – žmogui nereikėtų gaišti laiko ir eiti iki pašto skyriaus atsiimti laiško, o laiškininkas galėtų dirbti greičiau ir produktyviau. Tai itin svarbu dabar, kai kasdien fiksuojami nauji Covid-19 atvejai. Išvengdami ėjimo į pašto skyrių, saugome savo ir aplinkinių sveikatą.“

Svarbu ir kur įrengta

Anot Lietuvos pašto atstovų, netvarkingos dėžutės yra aktuali problema ir Ignalinos rajone. Jų čia – apie 40 proc. Kaip teigė pašnekovai, ši problema opesnė kaimo vietovėse, pavyzdžiui, Vidiškių, Didžiasalio seniūnijose net apie 50 proc. dėžučių yra netvarkingos arba jų visai nėra. Visgi tokių netrūksta ir Ignalinos mieste – Liepų, Ligoninės, Ateities, Liaudies gatvėse. „Beveik kiekvienoje apylinkėje, kurioje dirba laiškininkas, galima rasti netvarkingų pašto dėžučių“, – tikino specialistai.

Lietuvos pašto atstovai dar kartą pabrėžė, kad pašto dėžutė turi būti ne tik tvarkinga, bet ir įrengta tinkamoje, matomoje, lengvai prieinamoje vietoje. Daugiabučiuose namuose pašto dėžutės turėtų būti kiekvienoje laiptinėje ne aukščiau kaip antrame namo aukšte. Individualiuose namuose – prie įėjimo į gyvenamąją teritoriją arba ant greta gatvės esančių namų sienų, tvorų, stovelių. Sodininkų bendrijose – prie pagrindinių įvažiavimų į teritoriją, įmonėse, įstaigose ar organizacijose – prie pagrindinio įėjimo į pastatą.

Aptarnauti neprivalo

Laiškininkas – tai žmogus, kuris kasdien tiesiogiai susiduria su netvarkingų ar neįrengtų pašto dėžučių problema. Kone visą Linkmenų seniūniją beveik dvidešimt penkerius metus aptarnaujantis mobilusis laiškininkas Sigitas Mackonis sakė, kad savo teritorijoje ne tik pažįsta visus klientus, bet ir žino visas netvarkingas, netinkamai įrengtas ar nesančias pašto dėžutes. „Tačiau juk gali būti taip, kad aš susirgsiu ar paprasčiausiai išeisiu atostogų, kas tada padės susigaudyti mane pavaduojančiam kolegai?“ – retoriškai klausė pašnekovas.

Kartu su laiškininku apėjome Linkmenų miestelį ir jis parodė kai kurių individualių namų savininkų įrengtas gerokai apšiurusias, neužsidarančias, nerakinamas pašto dėžutes. Kai kuriuose kiemuose jos buvo taip sumaniai paslėptos, kad tiksliai nežinant, kur pašto dėžutė pakabinta, galima ilgai sukti ratus aplink namą beviltiškai jos ieškant. Taip pat buvo ir tokių, kurios įrengtos aukščiau nei antrame aukšte. „Pagal taisykles, aš neprivalau į tokias pašto dėžutes nešti korespondencijos, tai darau tik iš geranoriškumo“, – sakė S. Mackonis.

Įdomios istorijos

Laiškininkas prisiminė istoriją apie vieną atokioje sodyboje viduryje miško įsikūrusį pilietį, kuris neturi pašto dėžutės. „Gyvena jis apsitvėręs tvora, šuo piktas. Aš jam ir taip, ir taip vis užsimindavau, kad pagaliau įsigytų tą pašto dėžutę, – pasakojo pašnekovas. – Dabar jis, kai paskambinu, jog atvažiuoju, padeda ant šalia sodybos tvoros stovinčio automobilio kapoto kartoninę dėžę su užrašu „Pašto dėžutė“.

S. Mackonis dar kartą pabrėžė, kad vykti pas tokius gyventojus ir jų aptarnauti jis neprivalo. „Turėtų būti taip, kad toks pilietis privalėtų įsigyti pašto dėžutę, ją įrengti prie įvažiavimo į savo teritoriją, užrašyti ant jos savo adresą ar bent namo numerį bei apie tai pranešti Lietuvos paštui, – vardijo laiškininkas. – Tuomet aš būčiau informuotas apie įrengtą pašto dėžutę ir galėčiau aptarnauti tą klientą nenusižengdamas taisyklėms. Šiandien buvo panašus įvykis. Vienos sodybos savininkas ėmė man priekaištauti dėl to, kad automobiliu išvažinėsiu jam žalią veją. Aš jam priminiau, kad galiu pas jį nevažiuoti iš viso, nes jis net neturi pašto dėžutės. Pasiūliau jam ją įsigyti, žmogus taip ir padarė.“

Ne dėl kitų, bet dėl savęs

Anot S. Mackonio, kai kurie neturintys pašto dėžučių Linkmenų seniūnijos gyventojai jo prašo įkišti laikraštį ar gautą korespondenciją kur nors į durų plyšį, už styrančios vielos ar pakišti po kibiru. „Garbaus amžiaus žmonės dažniausiai būna namie, tad jiems galima viską paduoti į rankas, – kalbėjo laiškininkas. – O jeigu, bet kur padėjus, dings siunčiamos sąskaitos, pavyzdžiui, už atliekų tvarkymą – skolos juk augs. Kas bus kaltas dėl to? Kaišiosim sąskaitas kur pakliuvo, o po pusės metų žmogus pareikš, kad nieko nerasdavo…“ Mieste dirbantiems laiškininkams, pasak vyro, šiek tiek lengviau – jie neturi tokio glaudaus asmeninio kontakto su klientais, todėl gali šiek tiek atsiriboti.

Tiesa, pašnekovas teigė, jog daug kalba su savo klientais, aiškindamas jiems pašto dėžutės turėjimo privalumus, todėl jo aptarnaujamoje teritorijoje netvarkingų dėžučių nėra daug – maždaug 15 proc. Pasak jo, dažniausiai jų nesusitvarko asocialūs asmenys. S. Mackonis džiaugėsi tvarkingomis, tinkamai įrengtomis ir originaliomis pašto dėžutėmis. „Net aš, dirbdamas laiškininku, turiu įsirengęs pašto dėžutę, – sakė vyras. – Juk kai kurias sąskaitas nešioju ne pats, todėl nenoriu apsunkinti kolegoms darbo. Galų gale tvarkingą pašto dėžutę žmogus turėtų įsigyti ne vien dėl kitų, bet ir dėl savęs.“

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas