Katilo sprogimas ir suodžių gaisras: priežastys ir pasekmės

Ugniagesiai skelbia, kad kasmet maždaug dešimtadalis gaisrų kyla dėl netvarkingų krosnių, židinių, dūmtraukių ir katilų sprogimų. Pernai tokių nelaimių visoje Lietuvoje įvyko apie 900. Kaip išvengti nepageidaujamų liepsnų ir sprogimų, patarė specialistai.

KAMINAI

Kur slypi pavojus?

Patys kaminai nėra nelaimės priežastis, tačiau suodžių užsidegimas dūmtraukyje yra labai pavojingas reiškinys. Nors nemažai gyventojų mano, kad užsidegus suodžiams jie tiesiog išdegs ir taip dūmtraukis išsivalys, iš tiesų čia slypi pavojus supleškėti visam namui.
Intensyviai degant suodžiams, liepsnos temperatūra siekia maždaug 1 000–1 200 °C. Tokios aukštos temperatūros neatlaiko kamino konstrukcijos ir nekokybiški, nesertifikuoti įdėklai, dvisieniai dūmtraukiai, o liepsna išplinta. Pasak ugniagesių, tai dažna apsinuodijimų smalkėmis ir namo užsidegimo priežastis.

Kaip apsisaugoti

Dūmtraukiai ir įdėklai turi būti valomi ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius šildymo sezono metu ir prieš šildymo sezoną. Dūmtraukiams ir įdėklams valyti turi būti naudojami specialūs įrankiai, pagaminti iš nerūdijančio plieno arba polimerinių medžiagų.
Suodžių susikaupia mažiau, jeigu įdėklo sienelės yra lygios ir nėra kampų, todėl geriausia, kad įdėklo skerspjūvis būtų apvalus arba ovalus, o ne kvadratinis ar stačiakampis.

Ką daryti užsidegus suodžiams kamine?

Niekada nenaudokite vandens užsidegusiam kaminui gesinti! Intensyvaus degimo atveju liepsnos temperatūra būna maždaug 1 000–1 200 °C. Dėl aukštų temperatūrų, užpilus vandens, kaminas staigiai plyšta ir liepsna išplinta aplinkui.
Vienintelis patikimas suodžių gaisro gesinimo būdas – kviesti ugniagesius, o tuo metu patiems per kamino apačioje esančią angą semti krintančias žarijas ir taip mažinti temperatūrą dūmtraukyje.
Degant suodžiams geriausia nesiimti gesinimo patiems, o pasirūpinti, kad būtų nedelsiant pašalintos šalia kamino esančios degios medžiagos, pavyzdžiui, drabužių spinta, knygų lentynos ar tiesiog bet kokie galintys užsiliepsnoti daiktai. Jeigu kamino paviršius bus atviras ir turės galimybę aušintis, gaisro nuo jo tikimybė stipriai sumažėja.

KATILAI

Pastarųjų savaičių įvykiai Lietuvoje byloja, kad dažnas žmogus taupydamas įsigyja savadarbius katilus, jų montavimą patiki nepakankamai nusimanantiems specialistams, kurie sistemą sumontuoja ne su visa įranga, dėl ko įvyksta katilų sprogimų ir tragedijų.

Kur slypi pavojus?

– Savadarbiai katilai.
– Užšąlanti šildymo sistema.
– Nekvalifikuoti, ne šios srities specialistai.
– Prie katilo nesumontuota būtina įranga (apsauginiai vožtuvai, tinkami išsiplėtimo indai ir kita).
– Katilo eksploatacija ne pagal gamintojo instrukciją.
– Be priežiūros palikti besikūrenantys, nesaugūs katilai.

Kaip apsisaugoti

– Katilus reikia statyti tik gamyklinius, nes jie yra išbandyti ir saugūs.
– Jei lauko temperatūra yra minusinė, o šildymo sistema užpildyta vandeniu, jos negalima palikti ilgesniam laikui nešildant, nes gali užšalti, o paleidus sistemą galimas katilo sprogimas. Jei žinote, kad nepavyks išvengti ilgalaikių sistemos atvėsimų, ją reikia užpildyti glikolio-vandens mišiniu. Tada net esant minusinei patalpos temperatūrai sistema neužšals.
– Katilą turi pajungti kvalifikuoti montuotojai.
– Prie katilo turi būti sumontuota būtina įranga, kurią parenka kvalifikuoti specialistai.
– Katilas turi būti eksploatuojamas pagal gamintojo instrukcijas.

UAB „Vilpra” specialistai visada pasiruošę padėti visais Jums rūpimais šildymo, vėdinimo ir kondicionavimo klausimais.
Mus rasite Kupiškio g. 19 (Utena). Tel.: (8 389) 69 762, 8 656 96 120. Dirbame I–V 8–18 val., VI 8–14 val.

Atminkite, kad užsidegusio kamino negalima gesinti vandeniu

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas