Utenoje – galingiausia ir didžiausia Baltijos šalyse pramoninė saulės jėgainė

„Biovela Group“ investuoja į atsinaujinančią energetiką – įrengiama galingiausia pramoninė saulės jėgainė Baltijos šalyse. Tai beveik 1,4 mln. eurų į atsinaujinančios energijos projektas – ant grupės valdomos bendrovės „Utenos mėsa“ gamybinių pastatų stogų pradedama statyti 1,7 megavato saulės jėgainė. Tai bus galingiausia ir didžiausia tokio pobūdžio elektrinė Baltijos šalyse. Naujoji jėgainė ims veikti kitų metų pavasarį.

„Biovela Group” generalinis direktorius Audrius Kantauskas teigė, kad įmonių grupė, įvertindama globalias klimato kaitos problemas, palaipsniui siekia didinti gamtosauginių iniciatyvų skaičių. Tai, anot jo, ir buvo viena iš pagrindinių priežasčių lėmusių naują investiciją į atsinaujinančius energijos šaltinius.
„Būdami mėsos perdirbimo rinkos lyderiai Baltijos šalyse, savo veikloje suvartojame daug energijos. Todėl sprendimą investuoti į saulės jėgainės statybas, be gamtosauginių tikslų, taip pat lėmė ir ekonominiai motyvai. Šis projektas leis mums sumažinti standartinės energijos sąnaudas maždaug 20 procentų. Taip pat gamykloje pakeisime daugiau nei 2 000 dienos apšvietimo lempų į efektyvų LED apšvietimą su judesio davikliais”, – pasakojo A. Kantauskas.
Galingiausios ir didžiausios Baltijos šalyse pramoninės saulės jėgainės įrengimo darbai Utenoje bus vykdomi dviem etapais. Per pirmąjį bus įrengta 900 kilovatų galios elektrinė, darbus atliks konkursą laimėjusi bendrovė „Saulės grąža”. Antrojo etapo metu bus montuojama 800 kilovatų galios elektrinė, darbų rangovas bus atrinktas artimiausiu metu.
Dalis projekto išlaidų bendrovei skirta pagal Europos Sąjungos investicijų priemonę „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+”.
Elektros energiją savo reikmėms „Biovela Group” gamina nuo 2007 m. Įmonės „Utenos mėsa” teritorijoje taip pat veikia panašaus pajėgumo – 1,6 megavato galios – dujų kogeneracinė jėgainė, gaminanti šiluminę energiją ir elektrą. 2019 m. pavasarį, baigus saulės jėgainės įrengimo darbus, naujoji ir kogeneracinė jėgainės pagamins daugiau nei 60 proc. viso bendrovės elektros energijos poreikio.
„Laisvų ir neužstatytų pastatų stogų gamybinėje teritorijoje dar turime, todėl tikrai nesustosime įgyvendinę šį projektą. Toliau ieškosime šiuolaikiškų energetinių sprendimų, kurie ne tik leis didinti veiklos efektyvumą, bet ir bus draugiški aplinkai”, – teigė „Biovela Group” generalinis direktorius.

„Biovela Group” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas