Verslo parodos išskirtinumas – ieškoti darbuotojų ir susigrąžinti emigrantus

Praėjo lygiai penkeri metai, kai Utenoje paskutinį kartą buvo rengiama verslo ir pasiekimų paroda „Expo Utena“. Per šį laikotarpį nemaža dalis verslo įmonių gerokai paaugo, pasistūmėjo į priekį, daugelyje sparčiai buvo diegiamos naujos technologijos, didėjo pagaminamos produkcijos mastai. Tačiau iki šiol ne kiekvienas uteniškis turėjo galimybę į mūsų (ir kitų miestų) įmones pažvelgti iš arčiau. Utenos miesto gimtadienis – puiki proga ne tik sudalyvauti spalvingų renginių gausoje, bet ir apsilankyti verslo šventėje, kuri penktadienį prasideda Utenos daugiafunkciame sporto centre. Čia dalyvauti ir savo produkciją bei gamybos proceso technologijas pristatyti ar naujus kontaktus su būsimais darbuotojais užmegzti žada net 37 verslo įmonės.
Apie šiųmetės parodos naujoves laikraščio „Utenos diena“ žurnalistė Lina NARČIENĖ kalbėjosi su Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo vadovu Jurgiu Dumbrava.

Rugsėjo 7–8 dienomis Utenoje prasideda verslo ir pasiekimų paroda „Expo Utena 2018″. Gerbiamasis direktoriau, sakykite, kam ši paroda yra skirta?
Paroda skirta mūsų miesto 757 metų sukakčiai paminėti ir visiems mūsų gyventojams bei miesto svečiams, kurie žada atvykti į miesto šventę. Parodoje bus pristatoma mūsų pramonė, verslai ir parodoma, kokios Utenos verslo galimybės. Dalyvauti žada ne tik Utenos, bet ir kitų miestų atstovai: turizmo informacijos centrai ruošia jungtinį stendą. Taip pat laukiami šiauliečiai, panevėžiečiai, kurie atvykę pristatys savo produkciją. Ši paroda tarptautinė, tačiau tarptautiškumo nėra daug: atvykti žada tik latviai, kurie pristatys savo krašto turizmą. Taip pat buvo kviesti ir miestai, su kuriais mūsų savivaldybė yra sudariusi bendradarbiavimo sutartis. Iš pradžių parodoje dalyvauti panoro nemažai miestų, tačiau teliko tik kaimynai latviai.

Kas bus pristatoma Utenoje vyksiančioje mugėje: ką išskirtinio galės išvysti lankytojai?
Šiauliečiai pristatys savo gyvenimo būdo ir produktų įvairovę, t. y. ekspozicija bus orientuota į sveiką gyvenimą. Štai – viena panevėžiečių įmonė žada pristatyti „Volkswagen” firmos automobilius.

Kiek ši paroda apjungs Utenos apskrities įmonių?
Laukiama molėtiškių – plastikinių produktų gamintoja „Hoda” pristatys savo produkciją. Sulauksime ir mokymo įstaigų: parodoje dalyvaus Visagino regioninis profesinio mokymo centras, Alantos technologijos ir verslo mokykla. Viena Zarasų įmonė, pradėjusi gaminti vyną, taip pat pristatys savo gaminius.

Kiekvienos parodos nuolatiniai dalyviai – AB „Utenos trikotažas”, UAB „Umaras”, UAB „Vytrolma” ir daugelis kitų – turės savo stendus ir šiais metais. Paroda išsiskirs tuo, kad viena didžiausių įmonių „Utenos trikotažas” dalyvaus ne kaip produkciją demonstruojanti įmonė, o kaip darbdavys, kuriam trūksta darbuotojų. Jie parodos metu savo stende reklamuos savo įmonę, kuri ieško darbuotojų. Tai pirmas toks atvejis iki šiol Utenoje vykusių parodų istorijoje. Manau, kad ateityje panašių atvejų gali tik daugėti. Trūksta darbo jėgos, specialistų, o „Utenos trikotaže” – siuvėjų.

Tokio pobūdžio verslo parodos Utenoje vyksta ne pirmus metus. Kokią naudą galite įvardyti tiek Utenos verslui, tiek visuomenei?
Vienas iš parodos tikslų – miesto gyventojams ir svečiams parodyti, ką mūsų pramonė gali, ką gamina. Juk ne kiekvienas žino, kad nemaža dalis mūsų įmonių didžiąją produkcijos dalį parduoda užsienio rinkai, štai „Utenos trikotažas” net apie 80 proc. savo gaminių, o UAB „Seifuva” net 90 proc. produkcijos eksportuoja. Norisi, kad miestelėnai ir rajono gyventojai pamatytų, kokie produktai turi paklausą kitose šalyse.

Taip pat labai svarbu emigrantams parodyti, kokia šiandien yra Utena ir kokios joje galimybės. Miesto šventė išvykusiems iš Lietuvos – puiki proga atvykti į tėviškę ir sudalyvauti miesto gimtadieniui skirtuose renginiuose.

Kiek šiųmetė paroda turėtų sulaukti lankytojų?
Kviečiame visus uteniškius ir svečius ateiti į šventę bei aplankyti mūsų parodą. Norėdami informuoti visus gyventojus, į pašto dėžutes išplatinsime skrajutes, kuriose pateikta visa informacija apie verslo parodą. Tikimės, kad šią parodą „Expo Utena 2018″ aplankys keli tūkstančiai dalyvių.

Kas pagyvins miesto gimtadienio proga vyksiančią parodą?
Parodos programa įvairi. Po oficialaus parodos atidarymo bus galima lankyti parodos stendus, taip pat bus pristatomi nauji „Utenos trikotažo” gaminių modeliai, kuriuos demonstruos Utenos kolegijos studentai. 14 val. bus galima pasižiūrėti bei sudalyvauti Muitinės departamento organizuojamame konfiskuotų prekių aukcione. 18 val. visiems uteniškiams bus dovanojamas Aleksandro Makejevo koncertas, kuris, mano manymu, turėtų būti labai įdomus.

Tą pačią dieną po parodos atidarymo Utenos kūrybinių industrijų centre „Taurapilis” vyks ekonomikos forumas „Utena 2018: mokslo ir verslo jungtys”. Kuo šis forumas bus ypatingas?
Šį forumą kartu su Utenos rajono savivaldybe ir Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialu organizuoja žurnalas IQ. Jame bus nagrinėjami klausimai, susiję su specialistų paruošimu, investicijų pritraukimu ir sunkių problemų sprendimu. Pranešimus skaitys Lietuvos banko, Europos Komisijos Lietuvoje, Ūkio ministerijos, asociacijos „Infobalt Lietuva”, kitų verslo ir mokymo įstaigų atstovai. Forumo pabaigoje numatoma panelinė diskusija, kurioje bus nagrinėjami kiti mūsų rajonui aktualūs probleminiai klausimai, susiję su specialistų paruošimu ir investicijomis. Šiame forume dalyvaus verslo, mokymo įstaigų, savivaldos atstovai. Tai pirmoji tokio pobūdžio konferencija Utenoje, ji organizuojama 10-yje šalies miestų. Tikiu, kad rengti forumus mūsų krašte taps gražia tradicija.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas