Daugiabučių renovacijos procese – kredito ir palūkanų kompensacija

Beveik kiekviename Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujančiame name yra sunkiau besiverčiančių gyventojų, turinčių teisę į piniginę socialinę paramą. Pagal gyventojų, turinčių teisę į būsto šildymo kompensaciją, tvarkos aprašą būstui renovuoti yra kompensuojamas kreditas ir palūkanų apmokėjimas.

Teisė į kompensaciją

Pradėjus kalbėti apie daugiabučio namo atnaujinimą (modernizavimą), sunkiai besiverčiantys gyventojai išsigąsta – namo atnaujinimas sumažins ir taip mažas jų pajamas. Tačiau specialistai skuba raminti, kad yra numatytos priemonės padėti tokiems gyventojams, t. y. jiems skiriamos kompensacijos.
„Nepasiturintiems gyventojams yra kompensuojamos visos išlaidos, susijusios su Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa. Tai yra tiek rangos darbai, lengvatinio kredito ėmimas darbams apmokėti, tiek visos organizacinės, techninės dokumentacijos rengimo paslaugos, tokios kaip statybos techninė priežiūra, statybos techninio darbo rengimas, administravimas”, – tvirtino Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.
Vedėja informavo, kad Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje nusprendę dalyvauti gyventojai, turintys teisę į kredito ir palūkanų kompensaciją, dėl jos turi kreiptis į savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos skyrių pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.

Gyventojai informuojami

Pasak Utenos rajono savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos skyriaus vyr. specialistės Gitos Spiečiūnienės, tie socialiai remtini gyventojai, kuriems yra paskirta kompensacija už būsto šildymą, turi teisę į kredito ir palūkanų apmokėjimo kompensavimą.
G. Spiečiūnienė atkreipė dėmesį į tai, kad kompensacija skiriama tiems nepasiturintiems gyventojams, kurie yra pritarę namo renovacijai. „Jeigu susirinkime, kuriame buvo balsuojama už dalyvavimą Programoje, dauguma buto savininkų, taip pat ir nepasiturintys gyventojai balsuos prieš arba nedalyvaus balsavime ir dėl to nebus pradėtas namo modernizavimas, jiems nuo kito mėnesio, už kurį skiriama būsto šildymo kompensacija, kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis mažinama 50 proc., o nuo kito šildymo sezono – neskiriama”, – sakė vyr. specialistė ir pridūrė, kad apie galimybę gauti kompensaciją ir pasekmes nesutikus dalyvauti Programoje yra informuojami visi nepasiturintys gyventojai.

Susitvarkyti laiku

G. Burbienė pabrėžė, kad nepasiturintys gyventojai privalo laiku susitvarkyti dokumentus, nurodančius teisę gauti kompensaciją už šildymą ir karštą vandenį. „BETA specialistai, suteikdami paramą, turi matyti jų teisę gauti paramą. Tvarkydami mokėjimų prašymus žiūrime, kad ta pažyma būtų išduota mokėjimo prašymo teikimo dienai, t. y. kad teisė gauti kompensaciją tai dienai būtų galiojanti”, – sakė G. Burbienė. Vedėja informavo, kad asmenys, pirmą kartą besikreipiantys dėl kredito ir palūkanų kompensacijos, turi pateikti prašymą dėl piniginės socialinės paramos ir būsto šildymo išlaidų kompensacijos skyrimo bei raštą, liudijantį, kad būsto savininkas dalyvauja Daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) programoje.
Iki šių metų vasario 28 dienos, pasak Utenos rajono savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos skyriaus vyr. specialistės G. Spiečiūnienės, paraiškas kreditui, paimtam daugiabučiam namui atnaujinti (modernizuoti), ir palūkanoms, tenkančioms asmenims, turintiems teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją, apmokėti yra pateikęs ir kredito bei palūkanų apmokėjimą gauna 71 nepasiturintis uteniškis. „Pažymos dėl teisės į kompensaciją išduodamos trims mėnesiams, pensinio amžiaus žmonėms gali būti išduotos pusei metų. Svarbu nepamiršti jų prasitęsti, kitaip gali būti nutrauktas kompensavimas”, – sakė vyr. specialistė G. Spiečiūnienė ir akcentavo, kad kilus neaiškumų dėl informacijos kreiptis į Utenos rajono savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos skyriaus specialistus arba į daugiabučio namo administratorių – žmogų, kuris pristato investicijų planą ir būsimą priemonių įgyvendinimo planą. 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas