Automobiliuose – būtiniausi daiktai vaikui

Siekdama geriau atliepti į sudėtingą situaciją patekusio vaiko poreikius, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (Tarnyba) pasirūpino, kad kiekviename Tarnybos automobilyje, kuriuo specialistai vyksta į iškvietimą, būtų krepšys su būtiniausiais vaikui reikmenimis: paklotais pervystymui, sauskelnėmis, drėgnomis servetėlėmis, buteliuko su čiulptuku ir dangteliu, čiulptuku, buteliuku natūralaus vandens, keletu žaislų.

Vaiko teisių apsaugos specialistų, ypatingai dirbančių naktimis, savaitgaliais, nedarbo ir švenčių dienomis (budėtojų), patirtis rodo, kad vaikai, kuriuos jie randa atvykę pagal gautą pranešimą, neretai yra apleisti, neprižiūrėti. Tad specialistams tenka juos ne tik nuraminti, bet ir pamaitinti, nuprausti, sušildyti. Anksčiau darbuotojams tekdavo patiems užsukti į parduotuvę ir pasirūpinti būtinomis vaiko priežiūros priemonėmis, tad šių priemonių turėjimas tarnybiniuose automobiliuose ženkliai palengvins specialistams užduotį – patenkinti tam tikrus vaiko fizinius poreikius.

„Tai, kad mama, tėtis ir kiti artimiausi žmonės nuolat vartoja alkoholį ar/ir narkotines medžiagas, yra dažniausia priežastis, dėl kurios vaikai yra apleidžiami. Jie alksta (pasakoja, kad mama visai negamina valgyti), vaikšto ilgą laiką nepakeistais, nešvariais drabužiais, kenčia, nes apleisti emociškai”, – sakė Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Renata Bazelienė, kuri pati važiuoja į šeimos gyvenamąją ar kitą vaiko buvimo vietą, kai gaunama informacija apie galimai pažeidžiamas vaiko teises.

„Namuose dažniausiai tvyro netvarka: daiktai išmėtyti, lovos sujauktos, alkoholio tvaikas, suaugusieji triukšmauja. Iš tokios chaotiškos aplinkos norisi kuo greičiau vaikus perkelti į jiems palankią ir saugią. Tokiose situacijose mums būna išties nelengva surinkti būtiniausius vaiko daiktus, o jeigu dar jaučiame, kad kelionė bus netrumpa… Važiuojant tenka ir sauskelnes pakeisti, pagirdyti ar pamaitinti, verkiantį nuraminti ar tiesiog pasaką pasekti. Kartą teko vieną obuolį į tris dalis padalinti, nes vaikai guodėsi, jog nuo pietų nieko burnoj neturėję. Nuo tada visuomet su savimi vežiojamės krepšelį su obuoliais”, – teigė Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Svitojienė.

Gavę pranešimą, kad galimai buvo pažeistos vaiko teisės, vaiko teisių apsaugos specialistai operatyviai reaguoja į kiekvieną pranešimą: apsilanko vaiko gyvenamojoje ar kitoje aplinkoje, kurioje tuo metu yra vaikas, per vieną valandą, jei pranešimas gautas iš policijos, tą pačią dieną, tačiau ne vėliau kaip per šešias valandas, jei pranešimas dėl galimo smurto prieš vaiką gautas iš kitų šaltinių, ir – ne vėliau kaip per tris darbo dienas, jei pranešimas apie galimą vaiko teisių pažeidimą nėra susijęs su smurtu.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas