E. Gudonis ir toliau skina pergales

Šeštadienio popietę Dusetose finišavo tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos mugė „Sartai 2019“, kurią organizavo Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad šiemetinės lenktynės buvo jau 221-osios, o kaip rengiamos oficialiai – 111-osios. Nuo 1933 metų jas organizuoja Žemės ūkio rūmai ir kiek vėliau vairą perėmusi Žemės ūkio ministerija.
Šiemet ši pamėgta žiemos šventė sutapo įspūdinga Dusetų, paskelbtų mažąja kultūros sostine, 500 metų istorijos sukaktimi, todėl mažą Aukštaitijos miestelį jau nuo ankstyvo ryto užplūdo tūkstančiai ne tik žirginio sporto mėgėjų.
Atvykę nenusivylė. Lenktynėse varžėsi pusšimtis eikliųjų ristūnų, kuriuos tramdė 35 Lietuvos, Latvijos ir Estijos sportininkai, o mugė tenkino net ir labai išrankius, ne tik pamaloninusius gomurį nacionalinio paveldo patiekalais, bet ir išsirinkusius kalnus lauktuvių.
Beveik visi bėgimai, kurių buvo septyni, pasižymėjo aštria, nekompromisine kova.

Didysis žiemos prizas – lenktynių vinis

Jau tapo tradicija, kad Sartų lenktynes vainikuoja bėgimas, kuriame eikliųjų ristūnų važnyčiotojai varžosi dėl garbingiausiojo apdovanojimo – Didžiojo žiemos prizo. Jį irgi tradiciškai steigia lenktynių organizatorė, žemės ūkio ministerija.
Varžytuvės dėl šio prizo pagrįstai laikomos visų lenktynių centrine ašimi, o jo laimėtojas – varžybų karaliumi. Iki kitų metų, iki kitų „Sartai 2020″ lenktynių.
Karštais žiūrovų aplodismentais sutiktas jau trejų paskutiniųjų Sartų lenktynių laimėtojas uteniškis Egidijus Gudonis, kuris su tuo pačiu Gardens Fairytale ir šiemet pirmas kirto finišo liniją. Nors 2017 m rekordinis pasiekimas, kai 1609 m distancija buvo įveikta per 2 min. 00,165 sek., ir šiemet liko nepagerintas, tačiau nugalėtojo užfiksuotas laikas 2 min. 01.609 sek. byloja apie sportininko ir jo vadeliojamo ristūno stabilumą.
Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys nuoširdžiai pasveikino Didžiojo žiemos prizo laimėtoją E. Gudonį ir įteikė jam pagrindinį lenktynių prizą.
Antra šio bėgimo finišą su Monet Augustinu (2min. 03,106 sek.) kirto Monika Vinskutė , o trečias su Kouros Broline – Antanas Juškėnas (2 min. 06,941sek.)

Pakili šventės uvertiūra

Tapo jau įprasta, jog Sartų šventės šurmulį pirmieji pajunta ne sportininkai ar organizatoriai, o ankstyvieji svečiai, aplankę ką tik duris atvėrusią tradicinę mugę.
Iki lenktynių pradžios likus daugiau nei dviem valandoms, Dusetose ėmė šurmuliuoti neatsiejama renginio sudėtinė dalis – varžybas lydinti mugė, kurioje iš anksto vietas užsisakė itin gausus nacionalinio kultūrinio paveldo ir amatų puoselėtojų būrys, savo dirbiniais džiuginęs ir įnoringiausią svečią.

Mugės mąstą iškalbingai liudija daugiau nei trijų hektarų plotas, į kurį lankytojus kvietė prekybininkai, o apetitą žadinantys garuojančių valgių ir gėrimų kvapai žiūrovus viliojo iš tolo. Tad dėl lauktuvių neteko sukti galvos – pradedant įvairiais sūdytais, rūkytais, dar kadagio dūmais tebekvepiančiais skilandžiais, dešromis, duona ir sūriais, įvairiai paruošta žuvimi ar tradiciniais lietuviškais šakočiais ir baigiant audiniais iš lino ar moliniais puodais, unikaliais suvenyrais iš keramikos, kalvystės gaminiais ir kitais tik čia randamais siurprizais.
Mugės šurmulį iškart papildė liaudies kapelijos, folklorinių ansamblių muzikantai iš visų šalies kampelių, o šventės atidarymo pradžią paskelbė Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras, vadovaujamas Vaido Andriuškevičiaus.
„Sartų 2019″ šventės atidaryme bei prieš tai vykusioje spaudos konferencijoje sportininkus ir žiūrovus, renginio organizatorius, linkėdami vieniems greitų sekundžių, o kitiems – įspūdingo reginio, sveikino LR Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, ES komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, šventės organizacinio komiteto pirmininkė, žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, lenktynes 10 metus paeiliui rengiančios „Promo events” direktorius Darius Jonušis, 500 metų sukaktį mininčių Dusetų seniūnas Saulius Kėblys ir kiti.
Šventės vėliavą pakėlė pernykščių lenktynių nugalėtojas uteniškis Egidijus Gudonis, o garbė uždegti lenktynių ugnį suteikta vyriausiajam teisėjui Romaldui Pikauskui.

Siurprizas jau pirmajame bėgime

„Sartai 2019″ lenktynių pirmajame bėgime varžėsi suaugę D reitingo žirgai, o jų tramdytojai susigrūmė dėl Kūno kultūros ir sporto departamento prizo.
Jau pirmasis lenktynių programoje bėgimas susilaukė ypatingo ne tik žiūrovų, bet ir šios sporto šakos specialistų dėmesio. Mat jame antruoju taku bėgo latvės Ilonos Malachovos vadeliojama 11 metų prancūzų ristūnų veislės sarta kumelė Upsala D’Isop.
Tai Prancūzijoje išauginta, 87 lenktynėse dalyvavusi kumelė, kurios šeimininkai iš įvairių varžybų prizinių fondų pelnė net 254 299,61 euro. Tai tituluočiausias šių lenktynių ristūnas.
Tačiau ne visada ir pripažinti favoritai griežia pirmaisiais smuikais. Taip nutiko ir šįsyk, kai latvė finišavo tik ketvirta. Daugeliui tai buvo pirmas didesnis netikėtumas, o jei būtų surengtas totalizatorius, daugeliui tektų graužtis nagus.
Šio 1609 metrų tarptautinio važiavimo finišą pirma per 2 min. 08,017 sek. kirto prancūzų veislės bėra kumelė Upolis, vadeliojama Vaidos Barčės.
Visi trys prizininkai finišavo mažiau nei vienos sekundės intervale. 2 min.08, 344 sek. laikas antrąją vietą garantavo Juozui Kvakšiui, vadeliojusiam Arėją, o Eimantas Klebauskas su Favoritu distanciją baigė per 2 min. 08,623 sek.

Du prizai – dar vienam uteniškiui

Atkakli kova virė ir dėl vieno šios šventės rengėjų – Zarasų savivaldybės prizo, kurio piniginė vertė – 3500 eurų. Dėl jo toje pačioje distancijoje varžėsi suaugę Breitingo žirgai.

Čia sėkmė lydėjo patyrusį uteniškį Žydrūną Vasilionką, kurio vadeliojamas Eruption Cass nuotolį įveikė per 2min. 03,219 sek.
Pasidžiaugęs iš Zarasų rajono savivaldybės mero N. Gusevo rankų gautu prizu, Žydrūnas pranoko irgi patyrusį Stanislovą Kėrį, su Ingo Sanna distanciją įveikusį per 2 min. 05,982 sek., o trečiąją vietą laimėjo Ernestas Juškauskas. Jo vadeliojamas Singlas 1609 m nubėgo per 2 min. 08,018 sek.
Jauni, 2015 m gimę žirgai buvo išrikiuoti prie starto linijos trečiajame bėgime dėl AB Linas Agro Group 3000 eurų vertės prizo, kurio geidė aštuoni vadeliotojai. Didžiausia sėkmė ir čia lydėjo tik prieš keletą minučių Zarasų savivaldybės prizą iškovojusį Ž. Vasilionką, kuris dabar jau su Favorit Cass per 2 min. 05,725 sek. pirmas kirto finišo liniją.
Antras šiame bėgime per 2 min. 06,812 sek. finišavo Forum Cass, vadeliojamas labai patyrusio ukmergiškio Kazio Trotos, o trečiąją vietą iškovojo viešnia iš Latvijos Tatjana Martinsone su bėre Fors Fortis Cass, kuri distanciją nubėgo per 2 min. 08,102 sek.
Dama įrodė savo pranašumą
Tribūnos prapliupo ovacijomis, kai ketvirtojo bėgimo, kurio dalyviai varžėsi irgi dėl 3000 eurų vertės Rokiškio sūrio prizo, finišą pirmoji kirto Gedvilė Vinslauskaitė su Pivonija, 1609 metrų distanciją baigusi per 2 min. 07,665 sek.
Tai buvo pirmoji dailiosios lyties atstovės pergalė šeštadienio lenktynėse.
Gedvilė pranoko Gintarą Radzevičių su Delavaru (2min. 08,369 sek.) ir trečiąją vietą užėmusį E. Juškauską su Jasmine Tooma (2min. 08,572 sek.).

Žirgai, kuriems priklauso ateitis

Ateities bėgimu penktąjį važiavimą, kurio dalyviai varžėsi dėl „Dusetų krašto” prizo, kurį daugelį metų steigia ištikima renginio rėmėja – UAB „Vasaknos”, buvo linkę vadinti ne tik šio sporto specialistai. Mat šiame važiavime dalyvavo jauniausi, 2016 metais gimę žirgai, kuriems prognozuojama puiki ateitis.
Su Magistru trasoje sugaišęs 2 min.12,516 sek. pirmąją vietą iškovojo E. Klebauskas, aplenkęs sūnų ir tėvą Trotas. Antras su Karina (2min.15,257 sek.) finišavo Kastytis, o trečias su Gucis Cass (2min.15,267 sek.) – tituluotasis tėvas Kazys.
Šeštajame važiavime, kurio dalyviai varžėsi dėl 3000 eurų vertės AB Auga group prizo, favoritais laikyti svečiai iš Estijos – sutuoktiniai Jevgenijus Ivanovas ir Jelena Fironova.
Būtent šis duetas 2011 metais Dusetose pirmą ir kol kas vienintelį kartą pasidalijo Didįjį žiemos prizą, finišavę kartu, o šįsyk jie abu 2400 metrų distancijoje tramdė Švedijoje gimusius ir augintus 10 metų bėrius.
Prognozės pasitvirtino su kaupu. Pirmas finišo liniją kirto Jevgenijus su Asko Q (3min.16,684sek.), pranokęs sutuoktinę Jeleną su Damzel Eson (3min.16,686 sek.) ir trečiąją vietą su Victory Boy T.G. iškovojusią latvę Sandrą Soikonę (3min.17,210 sek.).

Į Ukmergę – prizų lietus

Iš „Sartų 2019″ šventės glėbį prizų išsivežė ir nebūtinai pirmieji kirtę finišo liniją.
Ilgamečio, nuoširdaus šių lenktynių entuziasto ir rėmėjo, Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko prizu, kurį įsteigė LSDP, pagerbtas jauniausias vadeliotojas, šiemet 16-ąjį gimtadienį švęsiantis ukmergiškis Vigailas Perednikas.

Algimanto Dumbravos prizu apdovanota jauniausia vadeliotoja, 23-jų ukmergiškė Ema Mosolkovaitė.
UAB „Stoker” prizais apdovanotos geriausių rezultatų pasiekusios visų trijų Baltijos šalių važnyčiotojos moterys, o „Volfas Engelman” specialusis prizas už ristūnų žirgų sporto puoselėjimą ir džentelmeniškumą sporte įteiktas dar vienam ukmergiškiui, 68-erių Edvardui Vinskui – vyriausiajam iš lenktynėse dalyvavusių sportininkų.

„Visus Bonus” inf., Vytauto Pilkausko nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas