Užšalę vandens telkiniai ne visuomet teikia džiaugsmą

Šiais metais paspaudus pirmajam šaltukui, vandens telkiniai pasidengė ledo sluoksniu. Užšalę vandens telkiniai teikia džiaugsmą tiek poledinės žūklės mėgėjams, tiek ir pramogų ant ledo šalininkams.

Tačiau pramogos ant ledu pasidengusių vandens telkinių gali būti pavojingos ir neretai – pražūtingos. Dažnas lipa ant ledo nepatikrinę ledo storio, neįsitikinęs, ar ledo storis yra saugus. Įlūžus išsikapanoti iš ledinio vandens labai sudėtinga.

Sausio 21 dieną vieną nelaimėlį, įlūžusį Baltųjų Lakajų ežere, pastebėjo Karo policijos pareigūnai, kurie buvo netoliese. Norėdami atkreipti dėmesį į nevienodą ledo storį skirtinguose vandens telkiniuose, Molėtų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyr. inspektorius Arūnas Putna, Utenos AVPK Molėtų r. PK bei Utenos RAAD Molėtų r. agentūros pareigūnai vykdė reidą ant užšalusių vandens telkinių. Reido metu buvo tikrinami leidimai žvejybai, žiūrima, ar lipdami ant ledo žvejai su savimi turi privalomas saugos priemones – smaigus.

Tuo tarpu Molėtų PGT pareigūnai, pasidengus vandens telkiniams ledu, atnaujina savo žinias praktinių užsiėmimų metu, kuomet imituojamas skęstančiojo gelbėjimas panaudojant įvairias gelbėjimo priemonės. Sausio 23˜–24 dienomis Molėtų pradinės mokyklos mokiniai galėjo iš arti pamatyti, kaip vykdomi gelbėjimo darbai. Molėtų PGT budinčių pareigūnai bei inspektorius Julius Rudžionis vaikams pasakojo, kaip saugiai elgtis ant užšalusių vandens telkinių, ką daryti įlūžus ar pastebėjus įlūžusį žmogų.

Kad pramogos ant ledo būtų saugios, Molėtų PGT pareigūnai ragina prieš lipant ant užšalusių vandens telkinių įsitikinti, ar ledo storis pakankamas – didesnis kaip 7 cm. Jei ant ledo lipa didesnė grupė žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm. Nereikėtų pamiršti, kad ledo storis skirtinguose telkiniuose gali būti nevienodas. Jis būna plonesnis ten, kur įšąla medžių šakos, krūmai, nendrės, arčiau kranto ir tose vietose, kur įteka šaltiniai ar upeliai. Didelį pavojų įlūžti kelia sniegu užneštos, pripustytos vietos. Ant ledo nesaugu ir tada, jeigu jame yra įtrūkimų, nelygumų, vandens. Svarbu prisiminti, kad tvirtas ledas yra mėlyno arba žalio atspalvio, o jeigu jis yra matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio, toks ledas yra nesaugus. Beje, didžiausias pavojus įlūžti ir nuskęsti gresia tuomet, kai netvirtu ledu žmogus ryžtasi eiti vienas, o ypač tamsiu paros metu.

Utenos APGV inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas