Vanduo visiškai paskandino Ignalinos ūkininkų pasėlius

Ignalinos rajono ūkininkai išreiškė susirūpinimą dėl laukuose paskendusių pasėlių. Skaičiuojami nuostoliai, nes šiame krašte kritulių iškrito keturis kartus daugiau nei įprastai, todėl į laukus įvažiavusiai žemės ūkio technikai dažnai reikia pagalbos ištraukti.
Kaip praneša ūkininkai, Ignalinos rajone šiųmečio derliaus nuimta vos 30–50 procentų.

Situacija ypač bloga

Šiomis dienomis posėdžiavusi Ignalinos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija, vadovaujama savivaldybės administracijos direktoriaus Vido Kreivėno, priėmė sprendimą pripažinti rajone įvykus ekstremalųjį įvykį dėl sunaikintų pasėlių. Posėdyje išklausytas Lietuvos ūkininkų sąjungos Ignalinos skyriaus pirmininkės Marijonos Lukaševičienės pranešimas, kuriame buvo aptarta dėl lietingų orų susidariusi išties bloga situacija.
Daugelis laukų su grūdinėmis kultūromis yra apsemti, javai išguldyti, jie kasdien nyksta, žemė vandens nebesugeria, o technika į laukus negali įvažiuoti. Jei ir įvažiuoja, netrukus tenka ieškoti pagalbos ir kombainus ištempti. Ignalinos rajone kritulių norma viršyta nuo 1,5 iki 4 kartų. Derliaus nuimta tik 30–50 proc.

Jaudinasi dėl išmokų

Pasak M. Lukaševičienės, ūkininkai nuskriausti dvigubai. Jie gali prarasti gausų derlių ir netekti išmokų, susilaukti sankcijų, kadangi deklaruojant pasėlius privalu laikytis griežtų reikalavimų. Ūkininkų sąjunga kreipsis į Nacionalinę mokėjimų agentūrą ir prašys netaikyti sankcijų dėl nepasiektų investicinių projektų priežiūros rodiklių, dėl nustatytais terminais nenušienautų pievų ir pūdymo neapsėjimo ir dėl grūdų pardavimo sutarčių neįvykdymo. Agentūrai bus teikiami ekstremalųjį įvykį įrodantys dokumentai.

Svarstyta paskelbti ekstremaliąją situaciją

Posėdžio pabaigoje savivaldybės administracijos direktorius V. Kreivėnas išreiškė apgailestavimą dėl ūkininkus ištikusių sunkumų ir vylėsi, kad Ekstremalių situacijų komisijos sprendimas padės sušvelninti ekonominius padarinius, nes pašalinti ekstremalaus įvykio nėra galimybių. Svarstyta ir galimybė paskelbti ekstremaliąją situaciją, bet pagal Vyriausybės patvirtintame Ekstremaliųjų situacijų skelbimo ir atšaukimo tvarkos apraše nurodytus kriterijus tam nėra jokio teisinio pagrindo. Ekstremali situacija Ignalinos rajone buvo paskelbta 2014 metais liepos 24 dieną dėl afrikinio kiaulių maro.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas